Barn og trening
Kickboksing for treåringer
Disse barna lærer slag og spark på trening, men vet at de ikke får lov til å bruke det i barnehagen.

Kickboksing er gjerne ikke en idrett man forbinder med barn, men hos Fighter Kickboxing Klubb i Oslo har de trening for barn helt ned i treårsalderen.
Her får barna en grunnopplæring i kickboksing med vekt på teknikker, bevegelighet, styrke, koordinasjon, utholdenhet, kroppsbeherskelse og ikke minst lek og moro.
- Vi er veldig opptatt av å bruke lek i treningen. Det viktigste er at barna skal ha det gøy, forteller instruktøren Anette Sexe og Julie Oterholt.
Hvor mange fritidsaktiviteter bør små barn gå på? Delta i debatten her.
Anders J. Nordahl Hansen, forsker og stipendiat ved Pedagogisk Forskningsinstitutt på Universitetet i Oslo, mener at nettopp lek er veldig viktig for barn i denne alderen.
- Barnet må selv har lyst til å gå på fritidsaktiviteten. Det er lurt å legge opp treningen slik at det hovedsakelig dreier seg om lek og moro, råder Nordahl Hansen.
Lærer kontroll og disiplin
Mirja Luukkonen er mamma til Leo (5), og har stor forståelse for at mange ikke umiddelbart tenker at kickboksing er en bra fritidsaktivitet for barnehagebarn.
- De lærer ikke bare slag og spark, men masse annet nyttig som kontroll, disiplin og å lytte når andre snakker, sier Mirja Luukkonen.
Ikke slag og spark i barnehagen

Luukkonen er selv kickboxinginstruktør og har vært aktiv innen idretten i mange år. Da Leo skulle begynne i barnehagen var hun spent på om han kom til å forstå at kickboksing ikke skulle brukes i lek med andre barn.
- Fra barnehagen får vi høre at Leo er en av de siste til å havne i håndgemeng med andre. Han har veldig respekt for dette, og skjønner at teknikkene han lærer her kun er til å bruke på trening, sier Mirja Luukkonen.
Instruktør Julie Oterholt bekrefter at dette er noe de fokuserer mye på trening.
- Vi har forklart mange ganger at slagene og sparkene vi lærer her er kun til å bruke på trening eller når de øver hjemme i stua. Det er ikke lov å bruke dem i barnehagen, og det forstår barna.
Sunt med fysisk aktivitet
Elin Kolle, postdoktor ved Norges idrettshøgskole, mener at det er svært viktig at små barn er fysisk aktive, men at det ikke nødvendigvis trenger å være i form av arrangert idrett.
- Jeg vet ikke hvor mye utbytte barn i barnehagealder har av arrangert trening. Det kan være like bra å ha variert lek ute, for eksempel på lekeplassen. Det viktigste er at barnet selv har lyst til det, sier Kolle.
Nordahl Hansen ved Pedagogisk Forskningsinstitutt er også enig i at foreldre ikke behøver å føle noe press til å sende små barn på fritidsaktiviteter.
- Barn er ikke skadelidende hvis de ikke går på noen aktiviteter. De fleste barn går i dag i barnehagen, og får der nok av muligheter til å blant annet utvikle sosiale og motoriske ferdigheter, forteller han, og oppfordrer foreldre som vurderer å sende små barn på fritidsaktiviteter til å se barna sine an.
- Det er stor forskjell på barn. Noen blir slitne etter en lang dag i barnehagen, mens andre fint kan gå på et par aktiviteter i uka.

Les også:
Trener ute med babyen i snø og ti minus
For mye trening i barneår kan gi senskader

Slik får småbarnsforeldre tid til å trene
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.