Kan du navnene på disse eksotiske fruktene?

Hva med en rambutan, mangostan eller cherimoya i matboksen?

EKSOTISK FRUKT:  - Gjør et prosjekt ut av det og smak på eksotisk frukt sammen med barna, foreslår ernæringsfysiolog i frukt.no Camilla Andersen.
EKSOTISK FRUKT:  - Gjør et prosjekt ut av det og smak på eksotisk frukt sammen med barna, foreslår ernæringsfysiolog i frukt.no Camilla Andersen. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Nå om vinteren fylles butikkene opp med eksotisk frukt og i velassorterte butikker skal alle typene over være å få tak i.

 - Eksotisk frukt har mange spennende former og farger som gjør seg godt både på fruktfat og for eksempel i salater, kan ernæringsfysiolog i Frukt.no, Camilla Andersen fortelle.

Noen av de eksotiske fruktene ser kanskje mer innbydende ut enn andre, som dragefrukten Pitahaya som er lekker rosa og grønn og har hvitt fruktkjøtt med sorte prikker i.

Men det er ikke alltid slik at det er de fruktene som ser mest innbydende ut som smaker best.

LES OGSÅ: 7 mattrender du vil se mer av i 2016

Dragefrukten gjør seg kanskje best på fruktfatet på grunn av sitt utseendet, den smaker nemlig mest vann og trenger litt lime eller honning over. Morsomt er det allikevel at dersom du kutter den i terninger så ser det ut som nettopp det, små terninger.

Slik ser dragefrukten pitahaya ut når du skjærer dne i terninger. Perfekt å servere i det lekre skallet med noen dråper lime eller litt honning over.
Slik ser dragefrukten pitahaya ut når du skjærer dne i terninger. Perfekt å servere i det lekre skallet med noen dråper lime eller litt honning over. Foto: (Foto: Frukt.no)

Kanskje er de små terningene morsomme å ha med i matboksen for barna?

Andre frukter kan se ganske uappetittlige ut, men smaker til gjengjeld mye.

  - En rambutan, ser ut som en hårete ball, og når du åpner opp ser du en hvit glassaktig kule som smaker mildt, søtt krydret og aromatisk, sier Andersen.

LES OGSÅ: Hvordan modne en avokado på 1-2-3

Ernæringsfysiolog i Frukt.no, Camilla Andersen tror en rambutan kan være et morsomt innslag i matpakken.
Ernæringsfysiolog i Frukt.no, Camilla Andersen tror en rambutan kan være et morsomt innslag i matpakken.

 - Vi spiser mest banan og eple

Hun kan fortelle at vi nordmenn fortsatt holder oss mest til våre vante frukttyper. Vi spiser mest banan og eple og de neste frukttypene på listen er appelsin og melon, kan hun fortelle.

 - Vi spiser ikke mye eksotisk frukt, men nå som utvalget er blitt mye bedre, håper jeg flere blir nysgjerrig på å smake. Kjøp en av hver og ha et «smake på eksotisk frukt» prosjekt sammen med barna, foreslår hun.

Noen av fruktene er proppfulle av næringsstoffer som...

Under ser du bilder av de ulike eksotiske frukttypene, med tips til bruksområde og næringsinnhold fra frukt.no.

LES OGSÅ: - Uheldig for helsa at frukt og grønt er dyrere

Kumquat

Den ovale er mest aromatisk. Frukten spises hel og med skallet på. Fruktkjøttet er mykt og saftig og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse.

Frukten har et høyt innhold av vitamin C  og et høyt innhold av kostfiber.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Papaya

De fleste varianter i handelen er mer gule enn grønne. Fruktkjøttet er saftig, søtt og aromatisk med en konsistens som kan minne om melon. Fargen på fruktkjøttet er gult eller lakserødt og smaken er søt og minner om en blanding av melon og pære, men er noe nøytral fordi den mangler syre. Moden papaya kan ha små flekker og arr og skal gi etter for et lett trykk.

Papaya har både lavt energi- og fettinnhold. Papaya har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. . I tillegg er papaya en kilde til folat.

Foto: (Foto: Frukt.no)

LES OGSÅ: Billig og sunn mat i januar

Mango

Moden mango skal være litt myk, og fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

Mango har et høyt innhold av vitamin C, en kilde til folat,  samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Pasjonsfrukt

Mest kjent hos oss er den lilla varianten, men det finnes også gule, rødgule og helt purpurrøde varianter. Pasjonsfrukt har en svakt oval rund form og skallet er kraftig og læraktig. Umoden pasjonsfrukt har et glatt skall, mens en moden frukt har et skrukket og bulkete skall. Fruktkjøttet er  geleaktig og inneholder en masse spiselige kjerner med en gulgrønn farge. Smaken kan beskrives som eksotisk, frisk og syrlig.

Del frukten i to og spis fruktkjøttet med skje direkte fra skallet. Fruktkjøttet kan også skrapes ut og brukes til fruktsalater eller til iskrem.

Pasjonsfrukt er en kilde til vitamin E og C i tillegg til høyt kostfiberinnhold.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Cherimoya

Fruktkjøttet er gulhvitt og har en mykt kremaktig konsistens med sorte kjerner. Smaken er delikat og kan beskrives som en blanding av ananas, jordbær og banan.

Fin dessertfrukt. Man kan servere den i halvdeler og spise naturell fra skallet med skje. Den er også best å servere kald. Før servering skjæres frukten på langs og tilsettes noen dråper sitronsaft for å hindre misfarging av fruktkjøttet. Kjernene skal ikke spises og er lette å fjerne.

Cherimoya er en kilde til vitamin B6 og vitamin C.  Cherimoya har også et høyt kostfiberinnhold.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Kiwano

Kiwano er en frukt som er i slekt både med agurk og melon. Konsistensen kan minne litt om agurk. Smaken er mild, frisk, sursøt og kan beskrives som en blanding av melon og agurk med en anelse av lime og banan. Utvendig har frukten et gult læraktig skall med små pigger eller horn. Når frukten er moden er skallet guloransje. Kiwano skjæres opp på langs og man bruker skje for å få ut fruktkjøttet.

Den kan blandes med annen frukt i for eksempel en eksotisk fruktsalat. Den milde smaken gjør at Kiwano også passer fint i rekecoctail eller kan røres inn i naturell yoghurt som et lite mellommåltid.

Kiwano er kalorifattig, rik på kalsium og magnesium, i tillegg til å være en kilde til vitamin C.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Litchi

Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt. Skallet tas lett av; som om det var et hardkokt egg og fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun hard kjerne som ikke spises.

Spises naturell eller for eksempel i en fruktsalat. Også fin å servere til dessert sammen med is eller krem.

Litchi har et høyt innhold av vitamin C og er også en kostfiberkilde.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Mangostan

Det hvite fruktkjøttet er delt inn i 4 til  6 båter som kan minne om hvitløkskløfter. Den inneholder vanligvis 2-3 stener og er myk og saftig. Smaken kan beskrives som en blanding av fersken og ananas samtidig som den er forfriskende syrlig med fyldig sødme.

Frukten spises naturell, men er også godt sammen med ost.

Skallet er hardt og vanskelig å åpne med hendene og inneholder en bitter saft som kan sette purpuraktige flekker på det hvite fruktkjøttet. Den beste måten å skrelle mangostan på, er å skjære igjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet og vri de to halvdelene hver sin vei. Deretter kan man løfte av skallet på den øverste halvdelen.

Mangostan er rik på kalsium og C-vitamin.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Nashi:

Nashi kalles også japansk pære. Smaken minner om pære og er forfriskende og søt. Fruktkjøttet er meget saftig og sprøtt, og er fastere i konsistensen enn vanlig pære.

Det er ikke kjente næringsverdier for denne frukten.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Pitahaya

Pitahaya er en forholdsvis ny frukt på markedet og kalles for dragefrukt. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet.

Pitahaya deles i lengderetningen i to halvdeler og kan deretter spises med skje fra skallet. Frukten kan også kuttes i båter, terninger eller skiver og spises naturell eller serveres til dessert sammen med is eller annen eksotisk frukt. God med litt honning eller lime på.

Det foreligger ingen opplysninger om ernæringsmessige egenskaper for denne frukten.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Rambutan

Skallet er læraktig og hårete og frister ikke akkurat til å bli spist, men frukten inni er lekker. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og er noe fastere i konsistensen enn litchi. Smaken er mild, søt krydret og aromatisk. I midten er det en brun, myk kjerne som ikke spises.

Rambutan skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell.

Rambutan er rik på vitamin C.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Sharon/Persimon

Sharon ser ut som en litt flatklemt tomat. Persimon er litt større og rundere i formen. Begge har en guloransje farge og smaker ganske likt. Smaken er søt og litt aprikos-aktig med et stenk av vanilje. Moden sharon og persimon kjennetegnes ved den sterkt oransje fargen og at skallet er glassaktig og nesten gjennomsiktig.

Sharon og persimon kan spises naturell alene, med is, i sorbet, på kaker og som garnityr. God i fruktsalat, middagssalat, til ost eller til kjøtt som kokt skinke eller spekemat.

Persimon har lavt fettinnhold og høyt innhold av kostfiber.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Tamarillo

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru.

Tamarillo er oval, og ofte spiss i den ene enden. Frukten er guloransje som går over til rødt når frukten er moden. De modne fruktene kan ha gult eller rødt fruktkjøtt. Tamarillo minner mye om tomat i både utseendet og smak,  men er kraftigere og mere syrlig. Skallet og kjøttet nærmest skallet er bittert og mange foretrekker derfor å skrelle frukten.

Tamarillo har en kraftig smak, noe som gjør at den kan benyttes både som frukt og grønnsak. Som grønnsak kan den brukes i stedet for tomater i de fleste retter. Som frukt kan den brukes i fruktsalater, eller deles i båter og serveres sammen med ost.

Tamarillo er en kilde til vitamin A og vitamin C.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Carambola

Carambola kalles også for stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.

Den kan fint spises naturell hvis den er moden. Moden carambola har endret farge fra grønn til gul og er best å bruke når vingene får et lite brunskjær. Fin i fruktsalat eller som pynt på kaker.

Carambola har lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av kostfiber. Carambola har i tillegg et høyt innhold av vitamin C.

Foto: (Foto: Frukt.no)

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2016.

Les også