"Gammelt" barneombud blir som nytt:
Kampklar på barnas vegne
Reidar Hjermann (39) er tilbake som barnas stemme. Heldigvis for dem gir han seg ikke uten kamp.
Det er sommer, det er sol og det er sushi på menyen. Det nygamle Barneombudet smiler fra øre til øre. Endelig er han tilbake på plass, med løfte om at det skal bli mer fokus på barna enn på selve Barneombudet i tiden fremover.
Å være en tydelig talsperson for barna, uavhengig av hva andre mener, er hans førsteprioritet, nå som før.
- Jeg må si ifra når noen tråkker på barns grenser og rettigheter, uansett om det er religiøse ledere, foreldrene, kommersielle krefter eller media, sier Reidar Hjermann.
Hjermann ble utnevnt til barneombud første gang i 2004. Og etter å ha fått både ris og ros for å være frittalende, ble han det første barneombudet som ikke fikk fortsette etter at den første åremålsperioden gikk ut.
Pr-kampanje
Knapt en uke er gått siden Reidar Hjermann fikk beskjed om at han fikk tilbake jobben som Barneombud, etter en sju måneders lang ansettelsesprosess spekket med politiske skandaler. Nå er han klar for fire nye år i stolen, og vil ta opp tråden fra der han sluttet.
Men jobben er likevel ikke helt den samme som den han måtte forlate. I løpet av den til de grader omtalte og omskrevne prosessen mener Hjermann at rollen har vokst, fordi han opplever at store deler av Norges befolkning har begynt å føle eierskap til Barneombudet.
- Ingen regissert pr-kampanje kunne gitt oss så mye oppmerksomhet som denne prosessen har gitt kontoret. Og oppmerksomheten har igjen skapt større tyngde og velvilje hos befolkningen, slår Hjermann fast.
Rosemalt sykkel
Selvfølgelig skulle han gjerne vært denne tiden foruten. Samtidig har han hele tiden vært overbevist om at han er rett mann til jobben. Derfor trakk han seg aldri som søker.
- Jobben er meg. Jeg ble overrasket over at jeg ikke fikk fullføre verket. Hvis jeg ikke fikk fortsette, ville mye av det arbeidet jeg allerede hadde gjort, gått tapt. Og så var det litt trass også. Hvis jeg ikke fikk jobben, skulle det ikke være min skyld. Jeg ville ikke svikte barna.
Barneombudet smiler og skryter av den gode maten i Sommer-Oslo. Selv er han veldig glad i både å spise og lage god mat hjemme i Tønsberg, der han bor med kone og to døtre på 10 og 12 år. Straks toget stanser på Tønsberg stasjon, setter han seg på den rosemalte sykkelen og tråkker raskt hjemover.
- Jeg er nøye med å pleie familielivet. Jeg er stort sett hjemme til middag kvart over fem hver dag, sier han, og har vanskelig for å skjønne ledere som ikke tar vare på livet utenfor jobben.
På uteserveringen i Akersgata kommer folk bort, håndhilser og gratulerer ham med jobben.
- Vel fortjent, sier en ukjent mann som haster forbi i mørk dress.
Fri rolle
- Jeg har entret et skip i full fart. Det har ikke akkurat stått stille mens jeg har vært borte, oppsummerer Hjermann.
Den utdannede psykologen innrømmer at perioden har vært tøff. Samtidig har han fått mye omsorg fra hele nasjonen.
- Jeg har alltid hatt sikre jobber. Plutselig befant jeg meg i en situasjon der jobben min var usikker. Men mange arbeidstagere lever med usikkerhet i jobben hele tiden, og kanskje jeg ikke hadde vondt av å kjenne på det.
Han sier at prosessen har vist med all tydelighet at Barneombudet må jobbe uavhengig av departementet og Stortinget.
- Alle myndigheter skal tåle å bli tråkket på av et uavhengig og sterkt barneombud. Barn i Norge fortjener en tydelig og uredd talsperson.
Barn må velge ombud
Noe av det første han vil jobbe for, er å endre ordningen med at Regjeringen utnevner ombudet.
- Av hensyn til alle, ikke minst barna, må vi se på hvordan utnevnelsen kan skje annerledes. Jeg ønsker å involvere barn og unge, frivillige organisasjoner og eksperter fra høyskole og universitet, sier han.
Dersom han fikk jobben tilbake, lovet Hjermann at han skulle sykle fra Tønsberg til Bergen. Det betyr 60 mil på sykkelsetet. Heldigvis er han godt trent, og har syklet ritt allerede i sommer. Nå planlegger barneombudets kontor at flere ansatte skal være med på turen, og at de skal sykle innom en rekke skoler på veien.
Kult å få barn
Han fremhever flere store temaer som blir sentrale i barneombudets arbeid de neste årene:
- Barns innflytelse på eget liv i spesielle livssituasjoner, som for eksempel samlivsbrudd, vil være et viktig tema. Flytting ved samlivsbrudd fører ofte til konflikter. Jeg oppfordrer til obligatorisk megling. Media har spekulert i om barnelovutvalget vil foreslå flytteforbud for aleneforeldre, men det er menneskerettslig vanskelig å innføre et flytteforbud. En god løsning i forhold til slike konflikter, kan være å innføre krav om obligatorisk megling når barn skal flytte.
Etter Hjermanns syn er den viktigste foreldrefunksjonen i dag å ta vare på parforholdet. Velger man å gå fra hverandre, er man resten av livet nødt til å legge bånd på seg selv, og prioritere barna foran egne behov.
Selv karakteriserer han det å få barn slik:
- Å få to barn er mye kulere og mer givende enn seilturer i Karibia eller ekspedisjoner til Sør-Afrika, sier tobarnsfaren.
Avstand fra vold
Han er opptatt av å jobbe for barn som gruer seg til å våkne opp hver dag, og barn som må leve med vold og rus i familien.
- Vi må få en absolutt slutt på at voksne bruker vold mot barn, sier Hjermann.
- Jeg vil ta til orde for at religiøse ledere går ut og erklærer vold for uønsket i deres miljø. Vi gir oss ikke før religiøse ledere offentlig tar avstand fra vold i barneoppdragelsen, og erklærer at vold i hjemmet er uønsket.
Mens han hadde "fri" fra jobben i våres, var han på tur til Sør-Afrika, der han blant annet spiste frokost med biskop Desmond Tutu. De to diskuterte muligheten for en global kampanje som markerer motstand mot familievold.
Temaet for årets TV-aksjon er barn og rus, noe også Barneombudet naturligvis er engasjert i.
- I hver eneste skoleklasse er det noen barn som vokser opp i hjem med ulike former for rusproblemer. Et betydelig antall norske barn lever under forhold som ikke er akseptable. Mørketallene er høye, og jeg håper at vi finner en måte å hjelpe disse barna på, sier Hjermann.
- Jeg jobber like iherdig for barns rettigheter enten det gjelder ti barn som sitter i fengsel, 1000 barnefamilier som lever under EUs fattigdomsgrense, eller titusener som vokser opp i voldelige eller hjem med rusproblemer.
Døgnåpen alarmtelefon på vei
- Hva er de viktigste sakene du har fått til i den perioden du har sittet som ombud?
- Jeg vil trekke fram Alarmtelefonen, som snart er en realitet. Den kan barn og unge ringe til hele døgnet hvis de har behov for hjelp. Det er viktig at ikke hjelpetilbudet for barn stenger etter arbeidstid.
- Vi har også sørget for at enslige mindreårige asylsøkere er beskyttet av barnevernet, og har fått innført obligatorisk åstedsundersøkelse når et spedbarn dør brått eller uventet, sier Hjermann. Han trekker også fram en "vekkelseskampanje" overfor norske tannleger.
- Denne yrkesgruppen møter alle norske barn jevnlig, og har kompetanse til blant annet å oppdage seksuelle overgrep mot barn. I mange år har ingen fortalt dem hvor og hvordan de skal ta kontakt videre, dersom de har mistanke om at noe er galt med barna.
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.