Slik unngår du smitte
Influensa på vei opp i hele landet

- Influensa er på vei opp over hele landet. Det er en ganske høy forekomst i alle regioner, og det har ennå ikke nådd toppen. Vi forventer at det topper seg innen et par uker, og at det deretter snur. I løpet av mars pleier det som regel å være over, sier Karin Rønning, overlege og avdelingsdirektør, avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.
Følg debatten: Sammenheng mellom svineinfluensa-vaksine og narkolepsi?
Barn mer utsatt
- Barn er generelt mer utsatt for influensasmitte fordi de ikke har vært borti viruset før, og derfor ikke fått utviklet immunrespons. I andre land vaksinerer man gjerne barn mot sesonginfluensa for å lette på byrden til småbarnsforeldre, men her i Norge vurderer vi ikke risikoen for at små barn blir alvorlig syke som stor, med mindre de er svekket fra før. Det er derfor bare barn med en risikofaktor som anbefales vaksine, men det er helt opp til foreldrene om de vil vaksinere friske barn også.
Myte at man blir syk av å fryse
Myten om at man blir syk av å fryse, er bare delvis sann.
- Vi vet for lite om dette. Det har vært gjort noen forsøk på å ha noen personer i et fryserom og noen i et vanlig rom - og så utsatt de for smitte. Det var ingen forskjell på gruppene når det gjaldt å bli syke eller ikke. Men her blir det mest gjetting. Men det vi vet er at når man fryser reduseres blodsirkulasjonen i hud og slimhinner. Det gjør at det kan bli dårligere forsvar i cellene som skal reagere og drepe virus, sier Karin Rønning.
Grundig håndvask er det viktigste
Ifølge Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet er grundig håndvask det aller viktigste for å unngå å bli syk. Men også alkoholbasert hånddesinfeksjon gir god beskyttelse mot influensa. Men mot norovirus (omgangssyke) kan alkoholbasert hånddesinfeksjon gi en falsk trygghet, det er nemlig slik at virusene har forskjellige egenskaper og at sprit ikke virker like godt på norovirus.
- Det er spesielt viktig å vaske vekk synlig snørr, avføring og oppkast med såpe og vann. Man bør gjerne bruke hansker ved bleieskift og tørking av oppkast, sier overlegen.
Kan være vanskelig å skille influensa og forkjølelse
Hun mener det kan være vanskelig å skille sesongvirus fra en kraftig forkjølelse.
- Men sesonginfluensa gir gjerne kraftigere symptomer. Barn kan imidlertid få lettere symptomer enn voksne. Noen får lett feber, mens andre reagerer lite. Influensa er ikke en sykdom man får hyppig. Folkehelseinstituttet anslår at gjennomsnittet er med 20 års mellomrom, hvis det går sin vanlige gang uten vaksinering.
Vask i minst 30 sekunder
Cecilia Tomter, avdelingssjef for avdeling smittevern og hygiene ved Sykehuset Innlandet, bekrefter at både influensa og norovirus er på topp nå. Har man disse sykdommene, må man holde seg hjemme fra jobb, skole og barnehage til man er helt frisk. Dette for å unngå smitte.
- Disse sykdommene følger med denne tiden av året når vi er mye inne og barna er tett på hverandre på skolen og i barnehagen. Hjemme er solid håndvask det beste middelet mot smitte. Det er ikke nok å vaske i 5-6 sekunder, lengden bør minst være 30 sekunder. Det tar nemlig tid for virkestoffene i såpen å tære gjennom fettlaget som sitter i huden. Det er her viruset sitter, og da kreves det at man må vaske en viss tid, forklarer Cecilia Tomter.
Les også: Slik vet du at du har influensa
Flytende såpe er best
Hun mener flytende såpe er best å bruke, fordi det er mer hygienisk. Skyll godt med vann. Hun råder oss til ikke å skru av krana med hånda. Da er du nemlig like lang, så bruk for eksempel albuen istedet. Det er også viktig å bytte håndkle ofte. Sprit virker ikke så bra mot norovirus (omgangssyke), men mot influensa kan det fungere.
Tomter mener ingenting slår såpe og vann. Fordi barnas hender ofte er veldig skitne bør de vaskes godt og være synlig rene.
På tur råder smitteverneksperten småbarnsforeldre til å ha med antibac-servietter. Ikke glem å vaske hender etter du har pusset nesa på barnet ditt.
Lær barna håndvask
Avdelingssjefen for smittevern og hygiene mener det er viktig at foreldrene lærer barna til å vaske hendene sine både når de kommer hjem fra barnehagen og skolen, men også etter at de har lekt både ute og inne. De bør selvsagt vaske hendene etter å ha vært på do, før de skal spise og etter at de har vært i kontakt med dyr.

Slik beskytter du andre mot smitte dersom du er syk
- Vær hjemme fra jobb, skole eller barnehage.
- Når du har vært feberfri i 24 timer og for øvrig føler deg frisk, kan du gå tilbake til barnhage, skole eller arbeid.
- Begrens antall personer du har kontakt med.
- Hold (om mulig) en avstand på minst én meter til friske personer.
- Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
- Bruk albukroken når du må hoste, eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Les mer: