Håpløs mann glemmer «alt» – hvorfor er det slik?

Har du noen gang lurt på hvorfor menn «aldri» husker og kvinner «aldri» glemmer? Distré mann (35) forsøker å gi deg svaret.

<b>ENKEL MANN:</b> Hvis du ser nøye etter på dette bildet kan du kanskje se ord som kommer inn det ene øret, og forsvinner ut det andre ... Mye tyder på at mannehjernen slett ikke har de samme egenskapene som kvinnehjernen når det gjelder å prosessere og huske detaljert informasjon. Men, det trenger ikke bare å være negativt. Eller..?
ENKEL MANN: Hvis du ser nøye etter på dette bildet kan du kanskje se ord som kommer inn det ene øret, og forsvinner ut det andre ... Mye tyder på at mannehjernen slett ikke har de samme egenskapene som kvinnehjernen når det gjelder å prosessere og huske detaljert informasjon. Men, det trenger ikke bare å være negativt. Eller..? Foto: Anders Eid (avbildet)
Først publisert Sist oppdatert

Har du ikke lest meldingene fra barnehagen?

Eh, jo, jeg skumleste den. Eller ..?

Har du glemt at det er trening i dag og at han skal ha med seg tursekk i morgen?

Glemt, neeei, jeg husker det nå når du sier det.

Sukk. Har du ennå ikke sendt den mailen du skulle sende for å melde de på friidrett?

Øh, nei. Det har jeg visst glemt.

Tar du lekser med ham i dag?

Lekser ja, det var matte i dag?

Nei! Lesing - det står jo på lekseplanen. Du skulle printe den ut?

Anders Eid

Firebarnsfar bosatt i Drammen. Journalist og digital redigerer på klikk.no.

Ah, det ... rakk jeg ikke.

Sukk. Du er håpløs. Hvordan skulle du klart deg uten meg?

Tja, det er neimen ikke godt å si.

Faktisk tør jeg ikke en gang å tenke på hva som hadde skjedd.

Savner ranselpost

Kritikken kan jo noen ganger føles utettferdig, men jeg innrømmer det glatt: Det er jevnt over altfor sløvt.

Samtidig så er jo foreldrehverdagen i 2022 blitt slik at du til enhver tid befinner deg i kryssilden av mer og mindre viktige og relevante beskjeder som flyr inn fra et utall ulike hold.

Du vet aldri når eller hvor du blir truffet.

«Heldigvis» legger alt seg inni den lille distraheringsmaskinen.

Det skal bare ett sveip til – så er informasjonen borte.

Jeg kan ikke være den eneste som savner ranselpost?!

Les også: Tobarnsmor om sin «enkle» hverdag: – Jeg gir snart opp!

Pling-fest

Pling! Sier Spond. Du har glemt å melde poden på treningen. Vennligst svar NÅ.

Pling igjen. NN er syk og kan ikke komme på trening i dag.

Det var jo synd, men hvorfor får jeg og alle de andre foreldrene melding om det?

Pling, pling, pling, sier appen, og SMS og epost - samtidig! Her er lekseplanen for uke 44.

Pling, pling, pling. «Det begynner å bli kaldt i været og vi ser at noen barn mangler ullundertøy og vintertøy. Fint om alle kan ta dette med.»

Hm, tror vi har alt vi skal ha.

Pling. Fra rektor. Her kommer viktig info fra smittevernoverlegen i Drammen ...

Oi, dette bør jeg nok lese, men hoppsann - her kom det inn en viktig jobbmail og en spennende pushmelding fra en nyhetsapp. Og jøss: Sjekk det spennende fotballryktet på twitter!

*Noen timer senere*

Hva?! Har du ikke lest meldingen fra rektor?

Eh, jo den mailen ja. Jeg leste jo tittelen ...

Sukk. Du er håpløs.

***

Javel, så er jeg håpløs.

Jeg har begynt å innse at min egen oppfattelsesevne og hukommelse fortsatt sitter fast på samme, begredelige nivå som den var på forelesningssalen for 12 år siden.

Da hadde jeg mer enn nok med å huske på meg selv.

<b>OVERDREVET? </b>Tjaa ... Av og til er ikke dette langt fra sannheten.
OVERDREVET? Tjaa ... Av og til er ikke dette langt fra sannheten. Foto: Skjermdump

Information overload

Det har jeg sikkert fortsatt. Men nå er jeg i den situasjonen at jeg i tillegg må være en vandrende informasjonssentral for tre barn i barnehage- og skolealder.

Det er vel ikke så rart at det kan bli «information overload»?

Jeg er jo tross alt en relativt enkel mann – som de fleste andre av de 3,93 milliardene menn i verden.

Jeg er i alle fall ikke alene. På diskusjonsforumet Kvinneguiden tar flere kvinner et kollektivt «sukk, du er håpløs» over sine hjelpeløse menn i diskusjonstråden «Mann som ikke husker noen beskjeder».

– Jeg har en mann som ikke husker noen beskjeder. Det skaper mye merarbeid og problemer for min del. Han surrer mer og mer. Jeg foreslo han dro en tur til legen, noe han selvfølgelig ikke vil, skriver trådstarteren.

– Høres helt normalt ut. Mannen min er fullstendig gullfisk, skjønner ikke hvordan han overlever til tider. Blir faktisk imponert av at han husker sitt eget navn innimellom, svarer en annen.

Og det oppsummerer vel egentlig essensen i den debatten ...

Men: Har vi mannfolk noen unnskyldning?

Eller: Finnes det i det minste noen plausible forklaringer på hvorfor det er slik?

For det er da vitterlig slik?

Oppsiktsvekkende funn

Ting tyder på det. En studie utført ved NTNU i 2013 bekreftet det mange hadde mistenkt – at menn har dårligere hukommelse enn kvinner.

Hele ni av ti menn sliter med å huske navn og datoer.

Kvinner kan også slite med dette, men ikke i nærheten av i like stor grad.

– Det var forbausende å se at menn glemmer mest. Det er ikke noe som har blitt dokumentert før. Det var også svært overraskende å se at menn er like glemsomme fra de er 30 år til de er 60. Funnene var svært entydige, sa Jostein Holmen, professor i samfunnsmedisin ved NTNU, den gangen.

Holmen fortalte at det fortsatt er et mysterium hvorfor menn oppgir hyppigere hukommelsesproblemer enn kvinner.

Han la til at han selv kjenner seg godt igjen i funnene i studien ...

Les også: – Til de desperate foreldrene utenfor svømmehallen: Dere har min dypeste sympati

Husker ting som interesserer deg

Så hva er det som gjør at vi husker noen ting, men glemmer andre?

– På generelt grunnlag er det slik at det som interesserer deg, lagrer seg lettere. I tillegg vet vi at vi husker ting bedre hvis vi assosierer det til andre ting, som for eksempel en lukt eller en lyd, eller hvis det vekker følelser i oss, har hjerneforsker Kaja Nordengen uttalt til Nettavisen.

Så gjør det oss menn til egoistiske og sneversynte brødhuer som glemmer foreldremøter og gaver til barnebursdager, men klarer å huske et ubegrenset antall fotballresultater og anekdoter fra våre favoritt-actionfilmer?

Marianne J. Legato (86) avbildet våren 2021 i forbindelse med at hun vant prisen Albert Nelson Marquis Lifetime Achievement Award som er presentert av oppslagsverk-forlaget Marquis Who's Who.
Marianne J. Legato (86) avbildet våren 2021 i forbindelse med at hun vant prisen Albert Nelson Marquis Lifetime Achievement Award som er presentert av oppslagsverk-forlaget Marquis Who's Who. Foto: Pressebilde, Marquis Who's Who

Sannsynligvis, men det kan også være noen biologiske forklaringer som ligger bak.

Les også: (+) Sønnen min ville ikke være pappa, så jeg stilte opp. Det fikk uante konsekvenser

Hvorfor menn aldri husker og kvinner aldri glemmer

Den internasjonalt anerkjente amerikanske professoren Marianne J. Legato, som har spesialisert seg på kjønnsmedisin, utga bok om nettopp dette fenomenet i 2005.

Boken har den treffende tittelen «Hvorfor menn aldri husker og kvinner aldri glemmer».

Hun understreker at både arv og miljø påvirker hvordan kvinne- og mannehjernen fungerer, men at det finnes rent biologiske grunner til at kvinner husker bedre enn menn.

– Kvinner har en høyere blodsirkulasjon i noen deler av hjernen, inkludert delene som kontrollerer språk. Dette er en grunn til at forskere har funnet det bevist at kvinner har bedre umiddelbar og langsiktig erindring av språket, sier Legato til Klikk.no.

Studier av blodsirkulasjonen i hjernen på begge kjønn har vist at når en kvinne legger en historie på minnet, er det en økt blodsirkulasjon i det området av hjernen som jobber med å systematisere og forme konsepter av det de hører.

Dette gjør det enklere for hjernen å lagre informasjonen og historien mer effektivt og dermed bli lettere å hente opp igjen.

Legato forteller at begge kjønn har den samme egenskapen til å holde på informasjon over en lang periode, men kvinner scoret høyere enn menn når det kommer til å huske både historier og lister umiddelbart etter at de ble servert dem.

Du kan lese en mer detaljert utredning fra Legato her.

Les også: «Vi har en organisator, en surrebukk, en slurver og en pendant. Vi har en pådriver og en overdriver, en jåle og to snåle» ...

Kan glemme krangel umiddelbart

En annen forklaring på kvinners «super-hukommelse», kan være en høyere konsentrasjon av østrogen, forteller Legato.

– Det er vitenskapelig bevis for at østrogen aktiviserer flere nerveceller og øker blodsirkulasjonen i visse deler av hjernen. Høyere østrogen-nivåer knyttes til økt læreevne og hukommelse og dette kan forklare hvorfor kvinner er bedre på disse oppgavene.

Østrogen aktiverer også et større felt av nerveceller hos kvinner under en oppskakende opplevelse, noe som betyr at de vil oppleve stresset mer intenst og også utløse mer av stresshormonet kortisol som også er en naturlig hukommelsesforsterker.

Det er derfor å huske tilbake på en ubehagelig hendelse kan bringe tilbake de vonde følelsene man opplevde i forbindelse med det som skjedde.

– Dersom en mann og en kvinne for eksempel har hatt en krangel, vil kvinner kunne gå og tenke på det som skjedde lenge etterpå og huske detaljer i krangelen svært godt ett døgn senere. Mannen på sin side, glemte kanskje store deler av krangelen i det øyeblikket han gikk ut av rommet. Dersom kvinnen vil ta opp igjen tråden neste dag, kan det hende at mannen har glemt hele greien og lurer på hva i all verden hun snakker om, forteller Legato.

Les også: (+) – Ville du likt å bli skjelt ut foran resten av familien?

Slik får du kontakt med mannen din: – Mas er nytteløst

Marianne J. Legato har følgende råd til kvinner for å forsikre om at mannen får med seg det som blir sagt:

– Å stadig mase eller kjefte på din mann, vil ikke hjelpe deg med å få hans oppmerksomhet eller å forbedre situasjonen. Det du må gjøre, er å forsikre deg om at du har hans fulle oppmerksomhet og deretter formulere eksakt hva som er problemet som trenger hans oppmerksomhet og fokus. Du må være kort og presis. For eksempel: Du må ta Susanne til skolen i dag. Får du ikke noe tilfredsstillende svar, må du stoppe opp og forsøke å finne en løsning umiddelbart, For eksempel ved å presentere ham for flere ulike alternativer og sørge for at han velger et av dem. Menn gjør svært ofte akkurat det de får beskjed om, mener Legato.

Det er imidlertid en fallgruve her. Menn er ofte svært effektive og målrettet for å utføre "oppdraget" sitt, men de er ikke alltid så veldig kreative eller detaljfokuserte.

Vi må rett og slett ha det inn med teskje:

– I min bok bruker jeg eksempelet der en far skal hente datteren på lekeplassen og bringe henne videre til en barnebursdag. Mannen klarer dette raskt og effektivt, men det er ett problem: Datteren er møkkete og uflidd etter å ha vært på lekeplassen, og mannen klarer ikke å huske på å bade jenta før hun sendes i bursdag. Så menn gjør det nødvendige for å nå målet sitt, men de er gjerne ikke kreative.

Steinalder-mannen

Til slutt peker Legato på at forskere har spekulert i om det kan være evolusjonsmessige faktorer bak dette.

– Dersom kvinner primært er omsorgspersoner for barna, så gir det dem en ekstra grunn til å huske på potensielt farlige situasjoner som hvilke planter som er giftige eller hvilke vannhull som brukes av rovdyr med store tenner.

– På samme måte: Dersom en mann hadde husket eksakt hvor redd han var under den forrige mammut-jakten, så vil han blitt mindre entusiastisk over å dra ut på jakt neste gang. Det er ikke det du vil skal skje når familien er avhengige av hans fryktløshet for å være sikret mat på bordet.

– Så det å glemme kan også ha sine fordeler?

– Ja, hvis vi husket på alle negative ting, ville vi vært paralyserte.

Absolutt fascinerende, men som unnskyldning i 2022, blir det neppe tatt imot med stor entusiasme:

«Jeg lover å bli bedre altså. Trenger bare noen tusen år med evolusjon først ...»

<b>STEINALDERMANNEN: </b>At mannen raskt glemmer ubehagelige opplevelser, kan ha hatt sine fordeler opp gjennom historien.
STEINALDERMANNEN: At mannen raskt glemmer ubehagelige opplevelser, kan ha hatt sine fordeler opp gjennom historien. Foto: Getty Images

Likevel: Kan det tenkes at kvinner kan lære noe av menn her?

– Ja. Kvinner må spørre seg selv om hvorfor de bruker så mye energi på å gruble og bekymre seg for enkelte ting. Jeg kaller det katastrofemaksimering. For eksempel hvis barnet har feber: I stedet for å ta hånd om feberen der og da, begynner man å bekymre seg hva som vil skje videre. Hva om det er Covid? Hva gjør jeg da? Hvem har jeg hatt nærkontakter med? Dette er det ikke vits i å bruke energi på før du faktisk vet hva som faktisk er årsaken til feberen, eksemplifiserer Legato.

Så kanskje dere kvinner skal tillate dere å senke skuldrene bittelitt og tillate dere selv å glemme litt mer?

I mellomtiden er det nok ikke annet råd for oss menn enn å ta seg sammen. Skjerpe oss. Huske det neste gang. Og neste gang.

Men oops, nå har tiden løpt fra meg. Jeg lovet jo å støvsuge kjelleren i lunsjen.

Og skulle jeg ikke pakke til turen til Bergen?

*Oppgitt kvinne kommer hjem fra jobb mens mann støvsuger med ekstrem målbevissthet*

Støvsuger du NÅ?

Ja, utsatte det litt. Ble sittende med noe ... Viktig.

Har du fått pakket noe da?

... Kremt.

Sukk. Du er litt håpløs.

Så ja.

Så trolig er jeg (og vi) litt – eller veldig – håpløse. Men vi tåler å høre det.

I morgen er det uansett glemt.

Kilder:

Holmen et al.: Gender differences in subjective memory impairment in a general population: the HUNT study, Norway. BMC Psychology 2013 1:19.

Legato, Marianne J. Zoom-intervju og artikkelen: Why Men Never Remember and Women Never Forget (gendermed.org 2019)

Hjerneforsker Kaja Nordengen forklarer: Slik fungerer hukommelsen vår, artikkel i Nettavisen 2019.