Oppskrift på seljefløyte

Lag en seljefløyte selv

Her er oppskriften på seljefløyte.

SELKEFJØYTER: Det er morsomt å lage en egen fløytre ute i naturen.
SELKEFJØYTER: Det er morsomt å lage en egen fløytre ute i naturen. Foto: FOTO: Anders Corneliussen
Sist oppdatert

Når sevjen stiger i selje og rogn, når det krisler, krasler, kvitrer og jubler i skogen - da er det tid for å ta med barna ut og lage seljefløyter.

Det er vanligvis mot slutten av mai at sevjen stiger og barken slipper. Du lager seljefløyte av selje (Caprea), som er en busk eller et tre med helrandete, grågrønne blad. Den blomstrer på bar kvist tidlig om våren med hannrakler og hunnrakler på adskilte trær. De gule hannraklene er det vi kaller "gåsunger".

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Selje er vanlig i lavlandet over hele Norge, til fjells opptil ca. 1150 meter over havet. Ytterveden er helt lys, kjerneveden gulbrun. Du finner de beste fløyteemnene av selje på fuktige steder, gjerne langs bekker eller i utkanten av dyrket land.

Du kan også lage fløyte av rogn (Sorbus aucuparia), som er et vanlig tre i skogen gjennom hele Norge til langt opp på fjellet, og altså lettere å finne. Bladene er flikete, blomstene hvite i store halvskjermer og fruktene røde i klaser. Ytterveden er hvit med rødlige og grålige toner og kjerneveden er gråbrun.

Les også: Stor knivguide: Slik velger du riktig kniv

Slik lager du seljefløyte :

1: Først skjærer du av en glatt og fin kvist, litt tykkere enn langfingeren din, og gjerne 20 cm lang. Det må skjæres mellom skuddene på kvisten, emnet skal være så glatt som mulig. Kutt kvisten rett i den ene enden.

TRINN 1: Seljefløyter
TRINN 1: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen

2: I den andre enden lager du et munnstykke omtrent som på en blokkfløyte. Du skjærer altså på skrå

TRINN 2: Seljefløyter
TRINN 2: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen

3: Kutt tuppen helt ytterst rett av

TRINN 3: Seljefløyter
TRINN 3: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen

4: Lag et lydhull på oversiden av fløyta, nær munnstykket. Du må skjære gjennom barken litt ned i veden. Lag også et spor i barken med kniven rundt fløyta, ovenfor der du skal ha lydhullet.

TRINN 4: Seljefløyter
TRINN 4: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen

5: Nå kan du løsne og trekke av barken. For å få den til å løsne, legger du fløyta på låret og banker forsiktig med knivskaftet rundt hele. Det er da, ifølge erfarne, eldre fløytespikkere, viktig å si - om og om igjen - mens du banker: "Sva, sva fløyte. I morra skal du få kjøtt og kål - i kongens gård. Sva, sva fløyte". (Sva er fra norrønt svad, som betyr glatt sted, som i svaberg). Eller: "Tvitt, tvitt, vil du gå for meg i år! Og vil du ikkje gå for meg i år - så vil du eit anna år. Eller neste år." (Tvitt er nynorsk ord for enkel fløyte).

TRINN 5: Seljefløyter
TRINN 5: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen

6: Trekk av barken. Gå forsiktig frem, slik at du får barken av hel.

7: Nå har du en fløyte, der halvparten er uten bark. Lag klangrom. Der hvor du laget lydhullet i barken og litt ned i veden, skjærer du nå et ganske dypt rom.

8: Fra klangrommet og til spissen av munnstykket skjærer du nå av en tynn flis. Gjennom den skal luften presses når du blåser. Sett på barken igjen.

9: Birk har nå en lang og flott fløyte, med en halvdel som er uten bark. Blir det ikke god nok lyd, kan du spikke litt mer av klangrommet eller skjære enda en tynn flis frem mot spissen av fløyta.

TRINN 6:Seljefløyter
TRINN 6:Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen
TRINN 7: Seljefløyter
TRINN 7: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen

Alternative metoder

Det finnes også andre metoder. Du kan for eksempel lage klangrommet slik at du skjærer av og fjerner et lite stykke av den barkfrie delen.

Spissen ligger da løs inne i barken, og du kan variere størrelsen på klangrommet når du blåser, og få flere toner. Da blir imidlertid fløyta skjørere, fordi det bare er barken som holder den sammen på midten.

  • Benytt anledningen til å lære barna riktig håndtering av tollekniven:
  • Spikk alltid fra deg.
  • Ha kniven i sliret når du beveger deg.
  • Hold forsiktig i spissen og rekk frem knivskaftet når du leverer kniven til en annen.

Tips

Tonehøyden bestemmes av blåsestyrken når du spiller på seljefløyta.

Tips

Seljefløyta kan holde seg i noen uker hvis den oppbevares i vann.

Se mer
TRINN 8: Seljefløyter
TRINN 8: Seljefløyter Foto: FOTO: Anders Corneliussen
TRINN 9: Seljefløyter
TRINN 9: Seljefløyter Foto: FOTOT: Anders Corneliussen

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2009, og sist oppdatert 27/05 2021.

Les også