Hektisk småbarnsliv
15 smarte hverdagstips og triks som gjør livet med barn enklere
Å sjonglere partner, barn, venner, trening, jobb og alt det andre er ingen smal sak.
Vaske, stryke, leke, preppe, rydde, trene, pakke, koke, leke mer, kjøre, organisere og legge. Alt dette og mer til, og så plusser man på en hel arbeidsdag og den klisjéfylte – men likevel beskrivende, «tidsklemma» har gjort sitt inntog i barnefamiliens liv.
«Livet med små barn er hektisk nok som det er, så hvorfor ikke gjøre det enklere?», tenkte tobarnsmamma og politiadvokat Christine Møen Wisløff (35), og brukte så to år på å finne og samle de beste tids- og energibesparende tipsene og triksene for foreldre. Resultatet ble boken «Enklere småbarnsliv».
– Jeg har alltid likt gode løsninger på hverdagslige problemer, sier Wisløff, som bor sammen med mann og barn i Bergen.
– Det trenger ikke nødvendigvis være tips som jeg har kommet på selv, men jeg velger ut og benytter det beste tipset jeg finner på området. Å legge hamburgeren i et kaffefilter for å unngå matsøl er ikke et triks jeg har funnet på selv, men som jeg har blitt tipset om av venner som har vært foreldre lengre enn meg, sier Wisløff.
Les også: 10 supre aktiviteter for barn om vinteren.
Tacoklyper og kosekrok i dusjen
Det var under permisjonen med førstemann at 35-åringen begynte å samle tipsene, som senere ble til et helt univers av bok, blogg, og sosiale medier. Hun samler fortsatt opp gode tips og triks ettersom hun kommer over dem, og i september kom en oppdatert utgave av boken.
Det er litt det boken handler om – å gi foreldrene alle tipsene med en gang, ikke stykkevis og delt – gjerne før problemet oppstår og man opplever hvorfor barna i det hele tatt trenger et kaffefilter på hamburgeren.
Å se for seg livet uten disse tipsene og triksene er vanskelig, synes hun.
– Det har blitt en så integrert del av hverdagen vår. Jeg ville ikke vært foruten, sier Wisløff.
Tid til å kose seg med barna, tid til seg selv, tid til aktiviteter og tid til å være sammen med partneren er noe mange kan kjenne på å savne fra tid til annen, og tips og triks som gir nettopp mer tid er det Wisløff selv liker aller best.
– De tipsene jeg selv benytter meg mest av er de som kan gi meg en ekstra halvtime alene med kaffekoppen en helgemorgen – som for eksempel å lage en kosekrok i dusjen med tepper, puter og iPad, sier hun.
Les også: Tips til morsomme barneleker
10 tips og tips fra Wisløffs bok Enklere småbarnsliv:
1. Unngå matsøl
Hils på tacostrikken og tacoklypen. Dette trikset holder lefsen og ingrediensene samlet mens mini spiser. Tacoklypen er også populær. Bruker dere tacoskjell kan det legges i et kaffefilter. Det fungerer utmerket ved hamburgerspising også.
2. Isroser
Lavterskelaktiviteter er populære hjemme hos Wisløff. En favoritt denne kalde vinteren har vært å blåse såpebobler ute. Hvis du klarer å få dem til å legge seg uten å sprekke, tar det ikke lang tid før frostrosene tar over.
Du trenger: 1 dl vann, 1 ts sukker, 0,5 dl oppvasksåpe, 1 ts glyserol (fås på apoteket), såpeboblepinne (eller noe annet med hull i).
Slik gjør du: Bland vann og sukker til sukkeret løser seg opp, og tilsett oppvasksåpe og glyserol. Gå ut i minusgrader. Det bør være minst – 5 grader og vindstille slik at boblene ikke sprekker). Blås bobler. Ved å legge boblene ned på snøen, er det mindre sjans for at de sprekker. Frostrosene kommer ganske så raskt.
3. Smartere matpakker
– Lag matpakken til barna kvelden før og legg den i kjøleskapet.
– Eller lag mange matpakker som du fryser ned: Grove vafler med smør og syltetøy, brødskiver med ost og skinke, salami, smøreost eller syltetøy, til og med yoghurtposer kan fryses. Ta matpakken opp kvelden før, slik at den tiner over natten.
4. Superenkel, men superfjong bursdagskake
Du trenger: To liter fløteis vanilje, strøssel, ballonger, ståltråd og et plastdyr/figur.
Slik gjør du: Ta isen ut av frysen, ta av lokket og la den stå fem minutter i romtemperatur før du velter den over på et fat. Blås opp ballongene til de er på størrelse med en stor appelsin og fest en ståltråd i tuppen slik at ballongen står rett opp fra ståltråden. Pynt isen med strøssel. Strøsselet fester seg fint når det ytterste laget har smeltet litt. Stikk ballongene inn i isen og sett på plastdyret.
5. Gjør klart mest mulig kvelden før
– Legg frem klær til deg selv og barna, inkludert alt av yttertøy, skifteklær og gymtøy. (Sjekk værmeldingen slik at antrekket blir noenlunde riktig.)
– Pakk sekker og vesker, smør matpakker og frokost som du legger i kjøleskapet
– Gjør klar kaffetrakteren om du ønsker det. Kaffetrakteren kan starte av seg selv ved hjelp av en timer, slik at du kan våkne til lukten av nytraktet kaffe. Det er oppskriften på en god morgen, eller hva?
6. Middagsuken i boks
– Stresser du med å bli tidlig ferdig med middagen? Bytt rekkefølge på middag og kvelds.
– Lag store middagsporsjoner som kan fryses ned: Gryter, supper og digge pastasauser.
– Middag i ovnen lager seg selv mens du kan gjøre andre ting.
– Du kan kutte og gjøre klart det som skal forberedes til middagen kvelden før.
– Saktekoker er genialt – middagen lager seg selv.
– La barna delta på middagslagingen – «kjøkkenhjelperen» er kjekk å ha.
7. «Kjøkkenhjelperen»
Ved å skru sammen de to krakkene Bekväm (149 kr) og Oddvar (99 kr) fra Ikea, får du denne geniale saken som får barna opp i høyde med kjøkkenbenken slik de kan «hjelpe» til med matlagingen. Husk å passe på barnet hele tiden.
Slik gjør du: Skru sammen Bekväm slik det fremgår i monteringsanvisningen. Skru sammen Oddvar, men la være å skru på en av de nederste spilene (trinn 2 i monteringsmanualen) og fest sitteplaten på motsatt side, slik at sitteplaten kommer under beina på krakken. Sett sitteplaten til Oddvar oppå sitteplaten til Bekväm slik at den delen av Oddvar som «mangler» en sidespile kommer på samme siden som trappen på Bekväm, og skru fast. Nå kan barnet klatre opp på kjøkkenhjelperen selv.
8. Soveklar igjen i en fei
Barn med omgangssyke, eller har du en liten en som skal slutte med bleie? Legg tisselaken, laken, tisselaken, laken i denne rekkefølgen. Om uhellet skulle være ute i løpet av natta, så kan du dra av det øverste laget og vips er sengen som nyoppredd.
9. Trening og legging i en smekk
Wisløff legger sine to små i sykkelvognen ved leggetid, ferdig matet og pusset, og gjerne med pysjen på. Etter turen kan hun legge barna rett over i sengene sine.
10. Når du ikke vil dele isen din …
Å forenkle småbarnslivet er utvilsomt noe som engasjerer og på Kvinneguiden er det laget tråder om temaet. Her har vi plukket ut våre fem favoritter blant tipsene.
1. Dropper å brette barneklær
De vaskes, tørkes og legges i riktig skuff eller boks i skapet. Vi sparer uendelig mye tid på å ikke brette små T-skjorter og gensere.
2. Kortprogram
Sett oppvaskmaskinen på et kortere program når det bare er ganske rene glass, fat og asjetter i. Tøm den med en gang den er ferdig, da slipper du at det samler seg oppvask på benken som lager rot.
3. Pakk vekk
Ha det så minimalistisk som mulig. Jeg har ryddet bort nesten alt, og kastet masse (eller hva med å gi bort? jour. anm.). Plutselig fikk alt som var igjen en fast plass og ingen skuffer er overfylte. Jeg bruker mye mindre tid på å rydde og vet alltid hvor ting ligger.
4. Bevisst klesvask
Lær barna at klær ikke slenges i vask om de ikke er skitne. Bukser er ikke skitne bare fordi de er brukt én gang. Dette måtte jeg fortelle mannen da jeg traff ham, og han klaget over «konstant klesvask». Han vasket alltid klær fordi han vasket rene klær.
5. Fikse selv
Ha plastskåler, drikkeflasker, glass, bestikk, brødmat og pålegg tilgjengelig i en høyde som barna når, så kan de større barna smøre frokost selv.
Les også: Ja, selvfølgelig sjekker jeg mobilen til datteren min!
– Bedre med litt skitt i hjørnet, enn et rent helvete
Livet med små barn er fantastisk, men også kaotisk til tider, og dette slipper heller ikke hun som har skrevet selve boken om et enklere småbarnsliv unna.
– Vår hverdag er også helt klart hektisk til tider. Særlig de dagene levering i barnehagen ikke går på skinner, hvis en favorittgenser ikke er ren, eller om favorittbamsen er borte vekk, sier Wisløff.
Å ha innarbeidet gode hverdagsrutiner og struktur iblandet smarte tips og triks er med på å gjøre hverdagen enklere og gøyere, men samtidig mener Wisløff at en viktig faktor i det å skape et enklere og mer harmonisk liv er å ikke sette for store krav til seg selv og omgivelsene.
I boken finnes et eget kapittel om vasking og rydding, men det viktigste budskapet er likevel at hvis man har barn i hus kan det være lurt å rett og slett senke ambisjonene.
– Det er bedre med litt skitt i hjørnet, enn et rent helvete. Hos oss er det ikke strøkent til enhver tid, for og si det sånn.
– Vi har kvittet oss med mange unødvendige ting, men stuen er fortsatt bombet av leker fem minutter etter at leken har startet. Da er det grei ryddemotivasjon når «trusselen» er at lekene som blir liggende på gulvet når vi drar i barnehagen blir spist opp av en robot (les; min beste venn robotstøvsugeren), sier Wisløff.
Senk kravene, og gi litt mer «f…», råder hun.
– Hjemmet skal være gullende rent, man skal lage alle middager fra bunnen av, bake eget brød, servere gelékake med 11 lag til barnebursdagen, og i tillegg trene fem ganger i uken. Prøv å tenke litt nytt. Bytt om på kvelds og middag hvis det blir stress hver dag etter jobb, eller lei hjelp til å vaske hvis du ønsker det.
Les også: Familieveilederens metoder for å si «nei» til barna
Barn trenger også at man bare «er»
Nettopp dette med å senke skuldrene når man opplever at tiden rett og slett ikke strekker til i en hektisk hverdag støttes av psykolog og mamma Charlotte Mjelde.
– Vi lever i en kultur hvor det legges stor vekt på å gjøre, gjøre, gjøre. Vi er veldig opptatt av barna våre skal stimuleres og sosialiseres. Jeg tror vi generelt sett trenger mer ro, spesielt barna våre, sier Mjelde – som driver en populær Instagram-profil under eget navn og som står bak kunnskapsportalen «Hjertefamilie».
Mjelde tror at nøkkelen til et enklere småbarnsliv ligger i det å «bare være», fremfor å gjøre.
– Dette er noe som kan oppleves som vanskelig fordi det på mange måter er lettere å gjøre, enn å bare være. Vi er vant til å produsere, prestere og bevege oss fremover, påpeker hun.
Psykologen mener barn generelt trenger mindre stimuli, og håper dette kanskje kan bidra til å senke foreldres forventninger til hva de må gjøre med barna sine.
– Barn trenger ro og påkoblingstid med familien sin på ettermiddagene og i helgene. Det er nok å bare være sammen. Legge lista helt nedpå, sier Mjelde.
Gå en tur sammen. Tegn og mal sammen. Lek sammen. Lag mat sammen. Gjør husarbeid sammen.
– Vi trenger ikke alltid gjøre morsomme ting med barna våre, det kan godt være husarbeid. Det viktige er møte mellom oss, at ungen din kjenner på at: «Jeg er en som mamma vil være sammen med. Jeg er en som pappa liker å være sammen med.»
Les også: Derfor skal du dyrke denne type lek
Få kontroll på «må, bør og vil»
I en hektisk hverdag kan det være nyttig å plukke bort det unødvendige og finne ut hva som bør og må prioriteres.
– Lag en liste: Hva må jeg gjøre? Hva bør jeg gjøre? Hva vil jeg gjøre? Kan du flytte noe fra «må» til «bør»? Målet er å sitte igjen med en liten liste «må» og en liten liste «vil» – styrk heller «bør». Vi har alle noen rammer og grunnvilkår vi må leve med, men ofte er det mye mindre av det enn vi tror. Og innenfor disse rammene har vi frihet og valg vi kan ta.
Når man kjenner på at hverdagen er hektisk og stressende, er det alltids ting man kan gjøre for å håndtere stresset der og da, men husk på at det i lengden er lurt å tenke på hva som ligger bak.
– Identifiser årsaken til stresset, og jobb med dette, ellers vil vi ende opp med evig brannslukking, sier Mjelde.
Et eksempel: Det blir alltid stress når dere skal ut av døren, og du opplever at barnet ikke vil samarbeide. Mange foreldre vil nok være enige i at hverdagen handler mye om nettopp det – å få barna til å samarbeide.
– For å øke sannsynligheten for at dagene sklir smidig, så tror jeg prioritet nummer én er å sikre nok en-til-en tid med barnet. Når barnet kjenner seg sett og anerkjent, så øker sannsynligheten for samarbeid. Når barna ikke vil samarbeide, så er det vår oppgave å undre oss over hvorfor.