hund i bur

Hund og bur: Derfor bør du la hunden velge liggeplassen sin selv

Er det greit å ha hunden i bur, og hvor lenge kan den være der?

HUND I BUR HJEMME: En hund bør ikke oppholde seg lenge i et bur der den ikke kan skifte liggestiling, sier ekspertene. Da kan det være bedre å sperre av rommet med for eksempel barnegrinder.
HUND I BUR HJEMME: En hund bør ikke oppholde seg lenge i et bur der den ikke kan skifte liggestiling, sier ekspertene. Da kan det være bedre å sperre av rommet med for eksempel barnegrinder. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

– Å holde en hund innesperret i et lite bur store deler av livet er det ingen som ønsker, men brukt riktig, og på hundens premisser, kan bur fungere, mener Anna Bjurgård Compton.

Hun er etolog og atferdskonsulent ved Dyreatferdssenteret, som tilbyr atferdskonsultasjoner og kurs for dyreeiere.

– Som med alt i hundetrening og livet ellers, kan alt misbrukes, og mye bra utstyr brukes feil. Utstyret i seg selv er ofte ikke problemet, men bruken av det og misforståelser rundt trening og metoder, sier hun.

Selv bruker hun av og til bur til sine hunder, men aldri lenge av gangen.

– Målet mitt med bur er en hund som trives i buret sitt, og jeg velger å bruke det ved behov, som på treninger og kurs. I tillegg vil jeg at hunden min skal være komfortabel i bur hvis de må legges inn på veterinærklinikken, eller dersom jeg har dem med på hotellrom og selv må forlate rommet, sier hun.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på nesa

Hvor lenge kan hunden være i bur?

Compton understreker at hundene hennes stort sett er med henne overalt, men at det å være trygge i bur også gjør dem trygge i settinger der det å forlate dem er nødvendig. I tillegg er det lurt å trene på burbruk for å kunne kjøre trygt med hunden i bil.

– Hovedproblemene jeg ser med burbruk, er antall timer i buret i strekk, samt totalt antall timer per døgn eller uke. Man bør ikke la store deler av hundens liv være i isolat med begrenset bevegelsesmulighet. Hunder er som alle andre dyr eller mennesker, og har preferanser på oppholdssted, temperatur, underlag og stilling, sier hun.

– Noen ganger vil du sitte i en stol på kjøkkenet, noen ganger ligge på sofaen i den varme stuen under et pledd, og andre ganger er det godt å lene seg mot et tre i skyggen. Hunder har de samme behovene. De vil gjerne kunne velge mellom hardt og mykt, varmt og kaldt. I tillegg bruker de kroppsposisjon for å regulere temperatur, ruller seg som en ball for å holde varmen ,og strekker seg ut for å kjøle seg ned. I et bur er dette vanskelig, sier hun.

Les også: (+) Støy i borettslag: Naboens hund bjeffer til alle døgnets tider!

Begrense hunden innendørs

– Du kan selv tenke deg om du er for varm, men ikke får lov til å kle av deg eller gjøre det du trenger for å kjøle deg ned, eller om du har vondt i ryggen og ikke har plass til å strekke deg ut. Uansett hvor godt du ligger i senga, vil du få vondt i kroppen av å ligge stille for lenge. De senere årene har man også forstått viktigheten av autonomi - muligheten til å bestemme over seg selv og sin atferd - og det å kunne flytte på seg og regulere atferden sin for egen komfort er en stor del av dyrs velferd, sier Compton.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Dette er Mattilsynet enig i.

– Hunden skal ha plass til naturlig bevegelse, og det beste er at den får bevege seg fritt rundt i hele eller deler av boligen. Hvis du må begrense hundens oppholdssted skal den likevel ha nok plass til å kunne stå oppreist, snu seg rundt, ligge i naturlig stilling, endre stilling og regulere temperaturen ved å velge mellom ulike underlag. At hunder holdes i bur som ikke gir dem disse mulighetene, er ikke i samsvar hverken med lovens krav om «god velferd» eller «skal behandles godt», sier Nina Brogeland Laache, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Compton mener at dersom en hund skal begrenses i lengre perioder innendørs, på grunn av sykdom, fordi den trenger ro eller skal hindres fra å ødelegge noe, kan man heller tenke på hva man kan bruke istedet for bur.

– Du kan bruke en seng eller plattform og lære hunden å bli eller binde den der. Hvis det er for opphold om natten, kan et eget rom eller en grind egne seg. Jeg liker barnegrinder, da kan man lage så stor eller liten innhegning man vil. Barnegrinder gjør det også mulig å dele inn området i flere deler, sier Compton.

Gjør det enkelt å velge

– Da kan man ha egen del for varmt, mykt, kaldt og hardt underlag, samt vannstasjon, litt leker og tyggeting og en tisseplass om det er til en valp. Det samme kan brukes for hjemme-alene-trening. Jeg liker ofte å kombinere bur og grind, så jeg setter en grind fra døren på buret så buret er utenfor, men hunden kan bruke både buret og grinden som plass etter hva den ønsker, forklarer hun.

Buret skal med andre ord ikke begrense hundens bevegelsesfrihet. Dette er også viktig for Mattilsynet.

– Hunden kan gjerne ha tilgang til et bur, men da må den selv kunne å velge om den vil ligge i buret. Det betyr at døren ikke skal være stengt. De fleste hundebur er for små til bruk som oppholdssted. Bur skal bare brukes i korte perioder, som under transport, oppstalling hos veterinær eller under konkurranser, sier Brogeland Laache.

Les også: – Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la barn og hund være alene sammen

PRAKTISK UNDER SKADE: Anna Compton satte opp dette området da den ene hunden hennes ble skadet og måtte holde seg i ro. Han hadde matter for å ikke skli på gulvet, snusematte for å aktivisere nesa og en godbitmaskin slik at eieren kunne belønne på avstand. Inni buret hadde han en stor dyne. – Ofte dro han ut dynen om han syntes det var for varmt, men fortsatt ville ligge i buret istedenfor utenfor. Her har han da muligheter til å påvirke og gjøre det som han ønsker, forklarer hun.
PRAKTISK UNDER SKADE: Anna Compton satte opp dette området da den ene hunden hennes ble skadet og måtte holde seg i ro. Han hadde matter for å ikke skli på gulvet, snusematte for å aktivisere nesa og en godbitmaskin slik at eieren kunne belønne på avstand. Inni buret hadde han en stor dyne. – Ofte dro han ut dynen om han syntes det var for varmt, men fortsatt ville ligge i buret istedenfor utenfor. Her har han da muligheter til å påvirke og gjøre det som han ønsker, forklarer hun. Foto: Anna Compton.

Hvordan lære hunden å være i bur?

Hvis man ved noen anledninger skal bruke bur, er det viktig å tenke på at det er stort nok til at hunden kan reise seg, endre liggestilling og snu seg rundt.

– Man må tenke nøye over størrelsen på buret, hvor det settes opp, om det er solskinn eller skygge der, om hunden kan bli skremt av bråk fra naboer, vaskemaskinen eller lignende. De bør være et sted hunden selv velger å oppholde seg, sier Compton.

Ikke minst understreker hun at man ikke bare kan putte hunden i bur og lukke døra, og forvente at den trives der.

– Man må lære hunden å frivillig gå inn i buret og gradvis vende den til å være der over lengre tid, ved å øve litt hver dag. Buret skal aldri brukes som straff, men jeg har brukt buret for å hjelpe en overtrøtt valp å sovne. Da legger jeg den i buret og setter meg sammen med valpen. Jeg forlater den ikke, men fordi buret er inntrent til å bety ro for mine hunder, roer de seg fort når de legges inn der. Når de så er rolige eller har sovnet, åpner jeg burdøren og fortsetter med mitt.

Hun forteller at denne metoden har ført til at hundene selv søker til buret når de vil ha fred og ro, og at burdøra kan forbli åpen.

– Sett buret et sted der hunden kan være sammen med familien, og gjør det til en behagelig liggeplass. Varmt og mykt hvis hunden foretrekker det, hardere underlag hvis hunden liker det bedre. Deretter ville jeg servert alle måltider i buret, med åpen dør, og i løpet av dagen hive godbiter eller leker inn i buret når hunden ikke er der og uten at den legger merke til det.

Da skaper man en forventning til at buret er et sted der det skjer noe positivt.

– Så ville jeg sakte lært hunden en kommando for å gå i buret. Når hunden går inn, legger seg og blir liggende uten kommando når du går rundt i rommet, ville jeg begynt å lukke døren i korte perioder, og gradvis øke tiden.

Campton anbefaler å ta kontakt med en lokal trener som bruker belønningsbaserte, positive treningsmetoder dersom man trenger hjelp med burtrening, og foreslår den uavhengige organisasjonen prohund.no.

– De har samlet gode trenere og kvalitetssikrer etter beste evne at de kan tilby hundeeiere god hjelp.