Hund og baby
Sånn forbereder du hunden på at det kommer baby i hus
Å få baby forandrer livet til hele familien. Også for hunden din. Her er de beste tipsene for å gjøre overgangen så god som mulig.
– En familieforøkelse påvirker hele familien, men om du passer på å gi hunden bekreftelse på at dette nye ikke er farlig, vil ting normalisere seg og hunden venner seg til den nye hverdagen raskere, sier Line Skaugerud, atferdskonsulent i Dyrevernalliansen.
Venter du baby og har hund i huset, er det lurt å komme i gang med forberedelsene tidlig. Allerede i graviditeten vil du merke at hunden oppfører seg annerledes.
Han eller hun vil merke at du lukter, oppfører deg og beveger deg annerledes. Kanskje vil du oppleve at hunden blir mer klengete eller at den plutselig ikke oppfører seg som før.
I denne perioden kan det i følge atferdskonsulenten være lurt å myke opp rutinene. Kanskje gå tur på et uventet tidspunkt, eller gi hunden mat når det ikke forventes.
Når babyen kommer i hus vil rutinene kjapt bli endret, og det er fint om hunden blir vant til dette. Da slipper du en hund som desperat maser etter neste måltid akkurat når babyen er i ferd med å sovne, eller som forventer tur når babyen skal ha mat.
Les også: Sånn blir barna dine og den nye hunden bestevenner
La hund møte baby
Når babyen kommer hjem til hunden er det viktig at den får lukte og bli kjent, men at det skjer i kontrollerte former.
Ofte kan det være lurt at noen som har besøkt babyen tar med seg noe hjem som lukter av det nye familiemedlemmet før babyen flytter inn. Da kan hunden bli kjent med babylukten på forhånd.
– Det er viktig å ikke tvinge hunden til å møte babyen, men at det skjer på en rolig måte. Inviter gjerne hunden bort for å snuse, og la ham hilse forsiktig på babyen, for eksempel ved å snuse på en fot, men la hunden komme av seg selv, ikke stikk den nyfødte nær hunden hvis han virker usikker, sier Skaugerud.
Husk at dette er en helt ny situasjon det kan ta litt tid å bli vant med. Belønn gjerne med godbiter.
Hund og baby sammen
Det er naturlig at babyen får mye oppmerksomhet i starten. Du har endelig fått en liten sønn eller datter, og barnet vil kreve mye av deg. Men ikke glem hunden.
– Når du ammer eller tilbringer tid med babyen er det fint om hunden kan være i samme rom, slik at den kan følge med og se hva som skjer. Du kan for eksempel gi hunden en kong, som er en hul hundeleke, fylt med frosne godbiter eller våtfôr. Da har hunden noe å drive med mens du ammer, og skjønner at det skjer positive ting rundt babyen, sier Helle Haugenes, som er hundeinstruktør og innehaver av nettstedet Opplysningskontoret for hund.
Om hunden vil opp i fanget ditt mens du ammer kan du sette opp grinder i rommet. Da får hunden være til stede, samtidig som du og babyen får ro. Grindene kan også fungere som et fristed for hunden.
– Dette er spesielt viktig når barnet blir eldre og mer mobilt. Sett opp grinder for å skille barn og hund, men ikke isoler hunden fra familien. Da har du kontroll, men hunden slipper å bli utelatt fra familien, sier Skaugerud.
Les også: (+) Støy i borettslag: Naboens hund bjeffer til alle døgnets tider! Hva skal jeg gjøre?
Kan barn og hund være alene?
Den aller første tiden er ofte mindre problematisk enn når barnet begynner å bevege seg rundt.
– Krabbing og lydene i den alderen kan være vanskelig å takle for hunden, og det krever ny tilvenning. Etter hvert som barnet blir enda litt eldre kan løping og roping være et problem for hunden, og å ha andre barn på besøk. Barn som ikke kjenner hunden kan også være redde, eller ikke vite hvordan de skal oppføre seg rundt hunder. Da kan oppførselen deres få hunden til å reagere ved å for eksempel bjeffe, sier Haugenes.
Det er essensielt at små barn og hunder aldri får være alene i samme rom uten at noen følger med. Dette gjelder også om du er til stede. Ikke la babyen krabbe på gulvet mens hunden er der og du har øynene på mobilen.
– Hunden kan gi mange signaler som barna ikke er klar over, og farlige situasjoner kan oppstå om du ikke følger med for å avverge det. I tillegg må du holde babyen unna hundens leker og mat, slik at ikke hunden føler den må forsvare tingene sine, sier Skaugerud.
Les også: Hund som biter: – Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la barn og hund være alene sammen
Ikke kjeft på hunden
- Barna skal aldri klemme, dra i halen, sitte eller ligge oppå hunden eller legge seg i sengen til hunden. Det kan kanskje se ut som det går bra bare fordi hunden godtar det, men det er ikke noe hyggelig for hunden, sier Skaugerud.
Pass også på at du ikke kjefter på hunden hvis den bare viser nysgjerrighet. Gi den heller belønning for rolig oppførsel, for eksempel ved å få den til å sitte før den får hilse.
Det er viktig at hele familien kjenner til hundens måte å kommunisere på.
Gjennom en rekke signaler gir hunden tegn til at den trenger avstand, er usikker eller prøver å roe ned situasjonen. Hunden kan si veldig mye før den føler den må ty til knurring eller glefsing for å bli hørt.
– Når du har baby og småbarn er det viktig å selv følge med på disse signalene og ta dem på alvor, slik at du er i forkant og kan passe på at barnet holder avstand. Hunden sier ofte ifra, men man må følge med for å oppdage signalene dersom man ikke vet hva man skal se etter, forklarer atferdskonsulenten.
Denne saken ble første gang publisert 27/09 2021, og sist oppdatert 27/02 2024.