Lommepenger
Her får barna mest lommepenger
Barn på Vestlandet får over 150 kroner mer i måneden i lommepenger enn barn på Østlandet.
Mange norske barn får faste uke- eller månedspenger. I snitt får de 169 kroner i ukepenger, eller 676 kroner i måneden hver. 6-13-åringer får i snitt 64 kroner, eller 256 kroner i rene lommepenger,viser en undersøkelse gjort av Ipsos MMI for DNB. Barn mellom 14-17 år får 264 kroner, altså rett over tusenlappen i måneden i rene lommepenger. De fleste får mer penger enn dette fra foreldrene, viser undersøkelser. Summen barna får i lommepenger har holdt seg relativt stabilt de siste årene. Nå kan også barn helt ned til 7- årsalderen få bankkort.
- Gi barna lommepenger
Ekspertene er enige om at lommepenger ikke er en uting. Tvert imot kan det lære barna om økonomi og verdien av penger.
- Jeg synes man kan begynne å gi barna lommepenger samtidig som de får ansvar for noen utgifter. Det kan starte allerede når de er 5-6 år ved at de får ansvaret å kjøpe inn sitt eget lørdagsgodteri, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
- Jo eldre barna blir, jo mer ansvar og penger kan de få. Når de for eksempel får sin egen mobiltelefon, bør utgiftene inngå i lommepengepotten. Videre kan man, etter alder, legge til gradvis klær, fritidsaktiviteter som kino, konserter og så videre. Hun sier at det er viktig å huske på at barn kan begynne å tjene egne penger fra de er 13 år.
- En sommerjobb er lærerikt og positivt for fremtiden. Det viser at de har arbeidsevne og lyst, og det er fint å ha dokumentert på cv'en. I tillegg går 18,1 prosent av inntekten inn i pensjonspotten, sier Sandmæl.
Det finnes flere måter du kan spare til barnet på.
Kroner en, kroner to
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1 og ekspert i TV3-programmet Luksusfellen, er enig i at lommpenger gir barna pengeforståelse.
- Barn bør få lommepenger for å lære seg at ting koster. Hvis det er foreldrene som til enhver tid kjøper tingene vil ikke barn få noe forståelse for pengenes verdi. I tillegg får de mulighet til å lære seg nytten av å spare penger. Bruker de ikke opp alle lommepengene, kan de få kjøpt seg noe de har lyst på. Etterhvert lærer de seg at man ikke må bruke opp alle pengene sine med en gang, men fordele dem over en uke eller måned, avhengig av hvor ofte de får lommepenger.
Ikke alle barn forstår hvor pengene kommer fra. Er det smeden, minibanken eller kanskje julenissen som lager pengene?
Vestland, Vestland
Så mye får barna i lommepenger
Som forventet er det store forskjeller i ukelønnen sett i forhold til barnas alder, jo eldre man blir jo mer får barna i ukepenger:
Alder på barna:
- 6-13 år: Kr 64,-
- 14-17 år: Kr 264,-
- 18-19 år: Kr 351,-
Totalt snitt ukepenger: Kr 169,-
Kilde: DNB
Lommepengeoversikten viser at barn og ungdom på Vestlandet har de mest gavmilde foreldrene. I snitt får de (barn fra 6-18 år) 907 kroner hver av foreldrene i måneden. Barn i Nord-Norge er hakk i hel med 887 kroner. I Oslo, som ligger på bunn i lommepengerstatistikken, gir foreldrene barna 757 kroner. Altså skiller det 150 kroner fra topp til bunn. Hvorfor er ikke lett å svare på.
- Kanskje er det dyrere på Vestlandet, foreslår Silje Sandmæl.
Summen dobler seg
Fra barneskolen til ungdomsskolen, dobler lommepengesummen seg, viser tall fra Sparebank 1. I deres statistikk får barneskolebarna 592 kroner, mens ungdomsskolebarna får 1186 kroner. Ungdommer på videregående skole (18-19 år) får omkring 1384 kroner.
Undersøkelser fra bankene viser at det er mest vanlig å gi de yngste barna ukepenger, og ettersom barna blir eldre blir månedspenger mer og mer vanlig.
- Det ligger en forventning i at når barna blir eldre, skal de også selv bli flinkere til å fordele pengene over tid, sier Sandmæl.
Må forstå hva penger er
Magne Gundersen sier at norske foreldre gradvis gir barna sine mer og mer penger samtidig som de forventer at de skal stå for en større del av utgiftene selv.
- Barn og ungdom må venne seg til å håndtere kort også, ikke bare kontanter. For mange er penger kun noe abstrakt som kommer ut av ett hull i veggen. De må skjønne pengenes verdi og forstå at når man bruker penger blir det gradvis mindre av dem. Smart og fornuftig kortbruk må innføres tidlig. Jeg har sett mange eksemplar i Luksusfellen på at voksne mennesker ikke helt forstår at de ikke kan betale med kredittkort i det uendelige når det ikke kommer penger inn, sier Gundersen.
På forumet vårt, Barnimagen, kan du delta i diskusjonen om hvor mye lommepenger barna bør få.
Kaste søppel og vaske do
Han anbefaler å lære barna at det er noen arbeidsoppgaver knyttet til lommepengene.
- Knytt pengene til "normale" oppgaver i huset. La dem begynne med å gå ut med søpla, holde orden på rommet sitt, lufte hunden, ta ut av oppvaskmaskinen og handle inn småting. Senere kan de vaske hus, sitte barnevakt og gjøre hagearbeid, for eksempel. Personlig tror jeg ikke det er så lurt å knytte lommepengene opp til gode karakterer og idrettsprestasjoner, men jeg vet at det blir gjort av mange foreldre, sier Magne Gundersen.
Silje Sandmæl sier: Ingen jobber gratis, så ingen bør få penger uten å gjøre et arbeidsslag.
- Lommepenger bør derfor knyttes til passende arbeidsoppgaver utfra alder.
Det kan være lurt (og lønnsomt) å snakke med barna om økonomi. Ikke trenger det å være så komplisert heller hvis du gjør det riktig.
Gavmilde foreldre
Begge forbrukerøkonomene tror vi foreldre er rausere i dag enn tidligere.
Barn på Vestlandet får mest lommepenger
Geografi:
- Oslo: Kr 757,-
- Østlandet ellers: Kr 833,-
- Vestlandet: Kr 907,-
- Midt Norge: Kr 797,-
- Nord Norge: Kr 889,-
Kilde: DNB
- Familieøkonomien er generelt bedre i dag enn for noe tiår tilbake. Forventningene til barn og ungdom, og presset fra omgivelsene, er også mye større. I min ungdom holdt det med en gammel moped, i dag skal det være en italiensk skuter, oppsummerer Gundersen.
Ramme for forbruket
Banken Nordea har lagt fram en undersøkelse over norske barn og ungdommers lommepenger i Norge og resten av Norden. Undersøkelsen er laget av meningsmålingsinstituttet Synovate.
Svar fra foreldrene til vel 1000 norske barn og unge dannet grunnlaget for den norske undersøkelsen. Denne viser at 45 prosent av norske barn og unge i alderen 6 til 17 år får lommepenger. 55 prosent får det ikke. Men de står likevel ikke tomhendte, skal vi tro forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
- De får helt sikkert noe, de også, men mer tilfeldig og gjerne etter behov. Faren da er at man mister oversikten over hvor mye barnet faktisk får. Med lommepenger kan du danne en bedre ramme rundt barnets forbruk, sier forbrukerøkonomen.
Rett på konto
Synovate-undersøkelsen viser at vel 60 prosent av de som får lommepenger, får pengene utbetalt ukentlig. Nær 40 prosent én gang i måneden.
For de yngste er kontanter enerådende. De over 13 år kan få bankkort, og mange får pengene inn på egen brukskonto knyttet til kortet.
Følg oss på Facebook - trykk på Liker!
Les også:
Du må spare mer enn barnetrygden for at barnet ditt skal ha råd til leilighet.
Slik sparer du flere tusenlapper i måneden.
Derfor skal du gi barna lommepenger
Får barnet ditt for mye lommepenger?
Denne saken ble første gang publisert 11/12 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.