Hepatitt B-vaksine innføres i barnevaksinasjonsprogrammet
Inkluderes i kombinasjonsvaksine.

(SIDE2): Forrige uke ble det kjent at vaksine mot Hepatitt B inkluderes som en kombinasjonsvaksine i vaksinasjonsprogrammet for barn.
Vaksinen vil inngå i kombinasjonsvaksinen som brukes ved 3, 5 og 12 måneders alder, heter det ifølge Folkehelseinstituttet.
Det vil si at det ikke blir noen ekstra stikk eller helsesøsterbesøk for å få vaksinen. Hepatitt B-vaksinen tilbys i kombinasjonsvaksinen mot difteri, tetanus, kikhoste, polio og haemophilus influenzae type B (Hib).
I Norge har vi anbefalte vaksinasjonsprogram for norske barn, fastsatt av Helse-og omsorgsdepartementet. Programmet inkluderer vaksiner mot 11 forskjellige infeksjoner, som blant annet rotavirus, tuberkulose, difteri, meslinger og røde hunder (MMR-vaksinen).
Vaksine engasjerer
Vaksine for barn er en av de sakene som engasjerer stort blant småbarnsforeldre. For kort tid siden gikk saken med den australske moren Kayley Burke i sosiale medier etter ta hun delte et foto av sønnen som var blitt syk av vannkopper. Hun ber vaksinemotstandere tenke seg om.
Her hjemme raser debatten om vaksine og vaksinemotstandere med jevne mellomrom, da hovedsakelig når det gjelder barnesykdommen meslinger. Skuespiller Sølje Bergman har vært mye i media i denne debatten, da hun ikke har vaksinert barna sine mot meslinger. Bergman har tidligere uttalt at hun mener meslinger ikke trenger å være livsfarlig.
Skuespillerens meninger har møtt krass kritikk fra fagkretser.
Kan gi leversvikt
Hepatitt B er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt B-viruset. Smitte skjer gjennom blodkontakt, spytt og ved ubeskyttet seksuell kontakt. De fleste har få symptomer, mens noen får symptomer som slapphet, kvalme, magesmerter og gulsott ved smitte. Hepatitt B-smitte kan hos noen få utvikle seg til en kronisk tilstand.
På verdensbasis er hepatitt B et stort helseproblem.
- Også i Norge diagnostiseres hvert år et betydelig antall personer med hepatitt B, de fleste med kronisk sykdom, sier fagdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet til fhi.no.
Mens akutt hepatitt B-infeksjon i sjeldne tilfeller kan føre til akutt leversvikt, vil 25 prosent av dem med kronisk infeksjon kunne utvikle skrumplever eller leverkreft etter flere tiår.