Vaskine mot svineinfluensa
Derfor skal du vaksinere barna
- Barn og unge er de beste influensasprederne, sier overlege Bjørn Iversen.
Derfor er eldre immune
Vanlig influensa rammer eldre over 65 år med alvorlig sykdom og død. Det gjør ikke svineinfluensaen. Dette er fordi mange personer som har hatt influensa før 1957, har hatt en slektning av den - og er derfor immune.
Dagens svineinfluensavirus tilhører samme subtype av influensavirus som Spanskesykeviruset, som herjet i 1918 og fortsatte i en snillere form fram til 1957. Amerikanske undersøkelser viser at 1/3 av de eldre i den gruppen har beskyttende antistoffer, fordi de har hatt influensa en eller annen gang før, under eller etter 2. verdenskrig.
Kilde: Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet
Bjørn Gunnar Iversen er overlege ved Folkehelseinstituttets infeksjonsovervåkingsavdeling, og snakker i klar tale om svineinfluensaen og hvorfor barn bør vaksineres.
Tre åpenbare grunner til å vaksinere barn
Det er først og fremst tre grunner til å vaksinere barna når skolene gir tilbud om det, sier overlegen til Klikk.no.
- Én: Det er fortsatt influensaaktivitet. To: Det kan komme en bølge til. Vi er i bølge nummer to nå, og vet ikke om, eller når, det kommer en tredje bølge med smitte. Tre: Barn er de beste smittesprederne av virus i luftveiene.
- Hvis vi får motivert mange nok barn og unge til å vaksinere seg, vil det bli med dem som med de eldre. Og vaksinerer vi mange nok i befolkningen, kan vi oppnå en flokkbeskyttelse. Det vil si at epidemien sakte vil dø ut, fordi mange nok er immune mot smitten.
Barn sprer svineinfluensa
I tillegg kommer det at barn har dårligere beskyttelse mot virus og sykdom enn oss voksne, og at de er de beste sprederne av virussykdommer.
- Barn er immunologisk naive. Det vil si at de er mest mottakelige for viruset og har ingen form for beskyttelse, sier Iversen. For denne pandemien gjelder det også en del aldersgrupper som er eldre, men mange eldre personer er immune.
Les mer: Slik får du barna til å vaske hendene
1 av 3 med "skjult risiko"
Barn og unge kan dø av svineinfluensaen dersom de har en sykdom som setter dem i risikogruppen. Mange er ikke klar over at barna har en av disse sykdommene, og da omtales de som en "skjult risiko".
- De aller fleste barna som har dødd av influensa har hatt andre sykdommer som gir økt risiko for alvorlig forløp av influensaen, sier overlege Bjørn Iversen. De sykdommene står på Folkehelseinstituttets liste over kjente risikofaktorer.
Blant sykdommene barn som har dødd av viruset har hatt, er alvorlig lungesykdom, skjult hjertesykdom, og immunsvikt av ulike typer. Det kan være vanskelig for legepersonell å vite i hvilken grad de skjulte sykdommene gir økt risiko.
Les også: Penger kan spre svineinfluensa
Mange voksne er usikre
Aksjonsgruppa mot vaksinering av svineinfluensa peker på at vaksinen inneholder stoffer som kan være farlige for mennesker i store doser og advarer derfor mot å ta vaksinen.
- Vi vil tilby menigmann og personer som er usikre informasjon som kan balansere deres valg. Det er mye fryktpropaganda fra myndighetenes side. Mange tar et valg truffet på frykt, men svineinfluensaen er overdrevet. Den er en hype, sier talsmann Kjetil Dreyer til Nettavisen.
Dreyer er senere, blant annet av Dagbladet, blitt koblet til et firma som selger alternativ medisin som hevdes å ha bedre effekt mot influensaen enn myndighetenes vaksine.
Likevel indikerer nettmedienes spørreundersøkelser om temaet at mange voksne ikke har tenkt til å vaksinere seg.
Les også: Smittefrykten er medieskapt
Barns store kontaktflate
Selv om de voksne ikke har tenkt til å vaksinere seg selv, oppfordrer overlege Iversen foreldre til å vaksinere barna og ungdommene. Barn og unge lever aktive sosiale liv, noe som bidrar til deres effektivitet som smittebærere.
- I motsetning til kjedelige voksne og eldre, som kanskje bare er hjemme og på jobben, treffer barn og unge mange flere personer i løpet av en dag. De har en helt annen kontaktflate. Det gjelder også mange unge voksne, sier Iversen.
Vil benytte bølgedalen
Ettersom vi nå er inne i en periode der ikke like mange blir smittet, tror helsemyndighetene at vi nå er inne i en bølgedal. Den vil de benytte seg av.
- Vi vil forsøke å nå ungdommene. De føler seg gjerne udødelige, og det virker som om få i denne gruppen har tenkt til å vaksinere seg. Men hvis vi når dem nå, kan vi være bedre rustet om det kommer en tredje bølge, sier overlege Bjørn Iversen, som håper vi kanskje slipper unna sesonginfluensaen i år, ettersom svineinfluensaviruset kan fortrenge de andre influensavirusene.
- Men vi kan ikke være sikre.
Det er hver enkelt kommunes ansvar å tilby vaksine til alle som bor eller midlertidig oppholder deg i kommunen. Her finner du lenker til alle kommuner med informasjon om vaksinasjon.
Les også:
Lenkene du trenger om svineinfluensa
Denne saken ble første gang publisert 25/11 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.