Medisin og barn

Slik får du medisinen i barnet

Slik får du barnet til å ta vond medisin.

PREMIE: La barnet spise eller drikke noe det liker etter å ha tatt medisinen, for eksempel saft eller en bit sjokolade.
PREMIE: La barnet spise eller drikke noe det liker etter å ha tatt medisinen, for eksempel saft eller en bit sjokolade. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Små barn forstår ikke hvorfor de trenger medisin. Derfor kan det være greit å ha noen triks i ermet, som gjør det lettere å få medisinen i barnet.

De fleste barnehagebarn må regne med å være mye syke de første to årene, men det er bare sunt, mener overlege.

- Ikke lur medisinen i barnet

Helsesøster Veslemøy Ruud ved Nordstrand helsestasjon i Oslo advarer mot å lure medisinen i barnet.

- Det er bare dumt. Barn gjennomskuer lureri fort, og det kan skape mistillit, sier helsesøsteren til Foreldre.no.

Fra barnet er rundt tre år, er de så store at man kan forklare hvorfor det må ta medisin, og man kan premiere barnet etter at medisinen er tatt - for eksempel med saft-is.

Tips fra leserne

Vi etterspurte smarte tips på Foreldre & Barns facebooksider.

Her er noen lure innspill til hvordan gi barnet medisin:

Løsningen hos oss er EasyTran-pinne! Den kommer langt inn i munnen uten å fremkalle brekninger, og du sprøyter inn på en kontrollert måte.

Ved lek. Vi brukte kosebamsen, lot den få medisin først, eller at vi viste astmamasken på den. Mye lettere å få i gutten etterpå.

Flytende penicillin smaker forferdelig. Går ikke å lure i annen mat, smaken trenger gjennom alt! Løsningen var å gi det til gutten litt om litt, etter han hadde sovnet. Da var han i dyp søvn og svelget det uten å protestere. Eneste som fungerte her.

Øyedråper er det vanskeligste, men lærte av legen å be barnet lukke øynene, og dryppe i øyekroken.

La barnet få gi deg tran i en lek etterpå. Nå er det mamma sin tur! Da glemmer barnet fort hvor sur hun ble da du tvang henne. Lag en morsom grimase over tranen, så blir det ekstra morsomt.

La de få ta penicillin og hostesaft selv, om de er store nok. Mine unger synes det er stas å sprute det inn, selv om det smaker fælt.

Isbiter før man gir medisin har hjulpet her, da døyver man den skarpe smaken litt.

Vi lagde skjema da syvåringen vår måtte ha en skikkelig hestekur med penicillin. Kryss for hver gang han tok medisin, og masse skryt. Og en premie da han var ferdig.

Yoghurt. Først 2-3 skjeer uten noe i, så en skje med medisin, med yoghurt på topp. Men bland det aldri ut i for store mengder med drikke/mat, da er faren stor for at de ikke får i seg hele dosen.

Vær forsiktig med å blande medisinen i noe godt som barnet liker, som yoghurt eller grøt. Det kan gi barnet avsmak for denne maten senere.

- Jeg ville vært forsiktig med å blande medisinen inn i noe godt som barnet liker, som yoghurt eller grøten. Det kan gi barnet avsmak for denne maten senere, sier Ruud.

Barn oppdager lett bismak på mat de liker og spiser ofte. Da er det bedre å belønne barnet med noe godt etter tabletten eller miksturen er tatt, mener hun.

Spedbarn og småbarn

Til de minste barna og spedbarna gir man som regel flytende medisin.

Bruk helst sprøyte for å få riktig dose. Er dosen over 5 ml kan apotekets måleskje/beger brukes.

Når barnet er baby, kan du verken «forhandle» med barnet, eller forklare hvorfor det må ta medisinen sin.

Målet er å få gitt medisinen uten at barnet spytter det ut, setter i vrangstrupen eller brekker seg, og uten å skremme eller stresse barnet.

- Barn som er under året, ville jeg ha gitt rene produkter, og blitt ferdig med det. Jeg ville ikke blandet medisinen med noe annet, anbefaler helsesøster Veslemøy Ruud,

- Men gi gjerne barnet noe som smaker godt, etter at det har fått medisinen. For eksempel kan det få en fruktmos-pose.

Du kan trygt gi barnet ditt de fleste smoothie-posene som selges, viser Foreldre.no sin store test av fruktmos- men to av dem bør unngå.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Gi gjerne smokken etter medisin

Har barnet en tendens til å brekke seg når det får medisin, så ha vann i en flaske stående klart, så barnet kan svelge unna.

Noen gir barnet smokken rett etter medisinen, det fungerer litt på samme måte som at vi voksne tygger en tyggis etter å ha fått vond smak i munnen på grunn av sure oppstøt eller annet, forklarer helsesøster Veslemøy Ruud.

Apotekerforeningens foreldrebrosjyre «Gode råd når barnet trenger medisin», anbefaler at du lar barnet sitte eller halvt ligge på fanget ditt. Dette fører til at medisinen ikke renner for fort bakover mot svelget.

Bruk en doseringssprøyte og sprøyt medisinen på innsiden av kinnet, litt langt bak, så barnet svelger medisinen og ikke spytter den ut.

Da er det også mindre sjanse for å få medisinen i vrangstrupen.

La medisinen stå kaldt

Dersom medisinen er flytende, smaker den mindre om du lar den stå kaldt.

Det anbefales ikke å blande medisinen i tåteflasken til små barn. Det vil bli vanskelig å kontrollere hvor mye av medisinen barnet har fått i seg, og melken vil smake vondt - noe som kan gi deg problemer neste gang du vil gi barnet tåteflaske med melk uten medisin.

Barn over 3 år

Det beste er å lage minst mulig styr rundt det å ta medisinen.

Hvordan få barn til å ta medisin når de absolutt IKKE vil? Gi meg tips, kjære kloke damer, ber en fortvilet mor på forumet vårt Barnimagen.no, og får tips fra andre småbarnsforeldre.

Det enkle er ofte det beste. Vær tydelig på at det må ta medisinen sin. Forklar barnet at medisinen må tas for å bli frisk, og at den kan smake litt rart.

- Det kan være lurt å ligge litt i forkant. Alle barn må ta en penicillinkur eller annen medisin før eller senere, så forbered gjerne barnet ved å lese bøker der en av karakterene er syk og må ta medisin, for eksempel "Emmas lillebror er syk", av Gunilla Wolde, tipser helsesøster Veslemøy Ruud.

  • Kulde reduserer smaksopplevelsen. Store barn kan for eksempel suge på en isbit først, medisinen kan settes i kjøleskapet hvis den tåler det eller du kan gi noe kaldt å drikke etterpå.
  • Hvis barnet nekter plent, kan dere prøve å leke medisinen inn. La barnet selv riste på medisinflasken og la barnet gi bamse, mor eller far «liksom-medisin» før eller etter det har tatt sin egen medisin.
  • Premier barnet med trøst, ros eller noe det ønsker å drikke eller spise hvis det å ta medisin er problematisk, og barnet tross dette tar medisinen sin.
  • Prøv å unngå tvang. Hvis tvang er nødvendig, bør barnet få ekstra mye trøst, ros og premiering etter at medisinen er tatt.
  • Det er helt greit å bestikke barnet for at medisinen skal skli ned, for eksempel gi løfte om is etter at barnet har tatt medisinen - om det er snakk om en kortvarig kur.
  • Dersom barnet ditt tar medisiner fast på grunn av kronisk sykdom, eller det skal gjennom en kur over flere dager, er det viktig med faste rutiner og forutsigbarhet. Barn i «herme-alderen» vil lettere kunne ta medisinen hvis andre i familien tar sine vitaminer eller eventuelle medisiner til samme tid.
  • Lag gjerne en medisinkalender og la barnet få klistre et klistremerke for hver gang barnet har tatt medisinen. Du kan lage kalenderen selv eller få en ferdig utgave på apoteket.
  • Etter en periode, eller når kuren er ferdig, kan barnet få en premie.

- Det er viktig å beholde kuren så lenge som legen har foreskrevet, selv om barnet blir bedre fort. Det kan forhindre tilbakefall, råder helsesøsteren.

Miksturer

Du kan gi mikstur ved å bruke en engangssprøyte uten spiss, og sprøyte dette bak i munnen, på innsiden av kinnet, til barnet.

Bruk måleskje, målebeger, doseringssprøyte eller lignende. En teskje vil si 5 ml, en barneskje er 10 ml, mens en spiseskje er 15 ml.

FÅ BARNET TIL Å TA MEDISINEN: Det kan være vanskelig å få små barn til å svelge vond medisin. Her får du en rekke tips og råd som kan gjøre jobben enklere.
FÅ BARNET TIL Å TA MEDISINEN: Det kan være vanskelig å få små barn til å svelge vond medisin. Her får du en rekke tips og råd som kan gjøre jobben enklere. Foto: www.colourbox.com

Kontakt legen

  • Hvis du ikke får i barnet medisinen
  • Hvis barnet reagerer på medisinen (for eksempel får utslett)
  • Hvis du ikke ser bedring hos barnet etter forventet tid
  • Hvis barnets tilstand forverrer seg til tross for behandlingen

(Kilde: Foreldrebrosjyren «Gode råd når barnet trenger medisin» fra Apotek.no)

Tabletter

Barn under fem år klarer ofte ikke å svelge en hel tablett. Små barn bør heller få flytende medisiner enn tabletter. Spør gjerne om det er mulig å få mikstur, brusetablett - som oppløses når den kommer i kontakt med vann, eller smeltetablett, som oppløser seg raskt på tunga og svelges med eller uten væske.

- Må barnet ta tabletter, kan disse ofte knuses. Men det gjelder slett ikke alle, så følg pakningsvedlegget til medisinen, og sjekk om tabletten har delelinje eller ikke, sier helsesøster Veslemøy Ruud.

Kan den knuses, er det mulig å maskere smaken ved å blande tabletten med litt syltetøy, sjokoladepålegg, most frukt, yoghurt, is, sjokoladesaus eller lignende.

- Men vær klar over at ikke all medisin kan blandes med melk. Ofte er det bedre å blande med vann eller søt frukt. Vær også klar over at om medisinen har vond smak, kan det føre til at barnet ikke vil spise denne maten senere, sier Ruud.

La barnet spise eller drikke noe det liker etterpå, for eksempel saft eller en bit sjokolade. Da får barnet svelget tabletten fullstendig og unngår ettersmak.

Ikke tving barnet til å svelge hele eller knuste tabletter. Det kan føre til at barnet svelger feil.

Kan løses opp i saft

Er barnet veldig motvillig til å spise tabletten, kan du også forsøke å løse medisinen opp i vann eller saft.

Hvis barnet kaster opp

  • Hvis barnet kaster kraftig opp like etter at det har fått antibiotika eller febernedsettende, vil ikke medisinen være tatt opp i kroppen.
  • Du må da vurdere å gi barnet en ny dose medisin. Hvis det har gått mer enn en halv time, eller det er lite oppkast, er det som regel ikke nødvendig å gi en ny dose av medisinen.
  • Hvis barnet står på faste medisiner og kaster opp/har diaré, ta kontakt med legen for å høre om dosering.

(Kilde: Apotekerforeningens foreldrebrosjyre «Gode råd når barnet trenger medisin»)

Bruk da så lite væske i glasset som mulig, da det er vanskelig å vurdere hvor mye medisin barnet har fått i seg om det ikke drikker alt.

Mye av tabletten kan legge seg på bunnen i glasset, og det at barnet tømmer i seg halvparten av væsken trenger derfor ikke bety at det har fått i seg halvparten av medisinen.

Kapsler

Noen kapsler kan åpnes og innholdet kan blandes i litt mat eller løses i litt væske. Les pakningsvedlegget eller spør på apoteket.

Smeltetabletter

Smeltetabletter løser seg raskt på tungen ved kontakt med spytt. Et eksempel er paracetamol smeltetabletter til barn. Ofte er de tilsatt smaksstoffer.

Til barn under 3 år kan smeltetabletten oppløses i en teskje vann eller melk.

Kilder: Foreldrebrosjyren «Gode råd når barnet ditt skal ha medisin» fra Apotekerforeningen, Vitusapoteket: Tips for å gi medisin til barn, NHI.no: Råd for å få barn til å ta medisin, helsesøster Veslemøy Ruud ved Nordstrand helsestasjon i Oslo.

Les også:

Psykisk syke foreldre: Mamma er syk i følelsene

Dropp vann - syke barn bør drikke cola

Frukt kan gi bivirkninger av medisin