Sex og småbarnsliv
Sex 1-2 ganger i måneden
Småbarnsforeldre har sex bare 1-2 ganger i måneden, viser en studie.
Samlivsundersøkelse:
* Studien «Opplevelsen av parforholdet blant foreldre med små barn» er utført av Tone Ahlborg, jordmor og lektor ved Universitetet i Gøteborg, helsesøster og lektor Nina Misvær ved Høgskolen i Akershus og dr. Anders Møller ved den Nordiske høyskolen for folkehelsevitenskap i Gøteborg.
* 820 småbarnsforeldre ble spurt om deres samliv, første gang i 2002, siste gang i 2006.
* Kun 452 av de som svarte i første runde, svarte også i andre runde. Trolig er det mange som ikke har svart fordi de ikke lenger er et par.
* Nesten halvparten av parene sier de er fornøyd med parforholdet, men tilfredsheten er synkende fra første til andre runde.
En fersk studie viser at foreldre med barn under 4 år, har sex i gjennomsnitt en-to ganger i måneden.
Over halvparten oppgir dessuten at de den siste måneden har opplevd det som et problem at de har følt seg for trøtte til å ha sex.
Dette gjelder like mye for menn som for kvinner.
Sex er viktig
- Til en viss grad må man finne seg i at det «er sånn» når man har små barn. Men det er ikke til å komme fra at seksualitet er en viktig del av et parforhold. Jeg tenker ikke bare på samleie, kyssing og klemming kan til en viss grad kompensere. Det er også en fin måte å gi og få kjærlighet på, mener helsesøster Nina Misvær, en av de som står bak undersøkelsen.
Les også: Nå skal jentene hete Inge
20-40 prosent av småbarnsfamilier oppgir at de har søvnproblemer. Derfor mener Misvær at første skritt på veien til et bedre samliv kan være å lære barnet til å sove godt om natten.
Mange samlivsbrudd
Studien omfatter data fra et stort utvalg svenske småbarnsforeldre. De er stilt samme spørsmål to ganger: Først da deres første barn var 6 måneder, neste gang 4 år senere. Da hadde mange fått et barn til.
Samleiefrekvensen er omtrent lik blant dem med og uten barn nummer to: Inntil et par ganger i måneden. Det virker faktisk som de som ikke har fått et ekstra barn, har sjeldnere sex enn de som har fått nummer to.
Les også: La småungene tømme søpla
- Man kan jo spekulere i om grunnen til at de har valgt å ikke få flere barn, kan være at de har et dårligere parforhold enn de andre, sier Nina Misvær.
Det var cirka 40 prosent frafall i antall svar fra den første til den andre runden. En del av disse er trolig ikke lenger et par, da de ikke lenger hadde samme adresse. Forskerne har også funnet ut at de som ikke har svart i runde to, gjennomgående var litt mindre fornøyd med parforholdet sitt da de svarte i den første runden.
Kurser ferske foreldre
Sissel Svantorp er familieterapeut og holder samlivskurset Godt samliv for ferske foreldre i bydel Nordre Aker.
Seksualitet er ett av temaene som blir tatt opp på disse kursene.
Hun tror det er stemmer at mange tror at andre har mer sex enn de selv har, og at de blir litt lettet når de får høre at det er helt vanlig å ha sjelden sex.
- Det er helt naturlig at det sex ikke er det som står i fokus etter at man har fått et lite barn. Slik er det i naturen også. Man må nok finne seg i at det er en annen frekvens, at det ikke er så ofte som før. Men det er viktig at man ikke «skrur av» intimitetsknappen, slik at man knapt tør å ta på hverandre, mener Svantorp.
Les også: Slik finner du riktig barnevogn
Han vil, men ikke hun
Noen ganger er det sånn at den ene har lyst og den andre ikke. Da er det viktig at man klarer å snakke om det på en hyggelig måte.
- Ingen skal ha dårlig samvittighet for at han har lyst på kona si. Selv om hun ikke orker sex akkurat da, kan hun ikke forlange at han skal ha det på samme måten, sier familieterapeuten.
Positiv lyst
I stedet for å si «uff, tenker du ikke på annet enn sex, du må jo skjønne at jeg ikke orker det», er det bedre å anerkjenne den andres lyst som noe positivt.
Kanskje du heller kan si: «Jeg er så glad for at du har lyst på meg, jeg føler meg smigret, selv om jeg akkurat nå ikke orker å stille opp.»
- Det er viktig at man ikke føler seg truet av hverandres lyst. Man skal kunne ta på hverandre, kose og klemme uten at det skal oppfattes som et krav om at det skal bli «noe mer». Og kanskje er det sånn at man noen ganger gir etter for den andres lyst, og det er helt greit, mener Svantorp.
Les også:
Les mer på Klikk Foreldre
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.