Barn med kusma
Selv vaksinerte barn kan få kusma
De flerste norske barn er vaksinert mot kusma, men noen blir likevel rammet av sykdommen.
Norske barn blir vaksinert mot kusma. Derfor er sykdommen svært sjelden her i landet. Men noen få får likevel denne barnesykdommen.
Kusma er en virusinfeksjon som skyldes det smittsomme parotittviruset. To til tre uker etter at barnet er smittet kommer feberen og de karakteristiske bollekinnene, som skyldes at spyttkjertlene blir betente. De fleste som får sykdommen er fem til sju år gamle, selv om folk i alle aldre kan få kusma.
I Norge var det tidligere vanlig med kusmautbrudd på skoler og i militærleire, men etter at kusmavaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 1983, er sykdommen blitt svært sjelden. Folkehelseinstituttet registrerte bare 12 kusmasyke personer her i landet i 2010.
Men selv barn som er vaksinert mot kusma kan bli smittet.
Vaksine virker ikke for alle
- Ingen vaksiner er fullkomne. Vaksinen virker ikke for alle. Men siden det er så lite av dette viruset ute og går, så møter man det sjelden, forklarer avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.
Dersom et barn får hovne spyttkjertler er kusma den mest sannsynlige årsaken. Sykdommen regnes ikke som alvorlig, og Karin Rønning mener det normalt ikke er nødvendig å ta barnet med til legen hvis man mistenker kusma.
- Det må i så fall være for å utelukke andre ting, sier hun.
Legen vil i så fall ta prøver av barnets spytt, for å stille riktig diagnose og melde fra til Folkehelseinstituttet om smitten.
Så lenge barnet har feber og plages av hevelsene, bør det holdes hjemme fra skole og barnehage.
Dette er symptomene på kusma:
- Moderat feber i cirka ett døgn.
- Deretter hevelse i spyttkjertlene foran øret.
- Ofte starter hevelsen på en side, men de fleste får etter hvert hevelse på begge sider.
- Hevelsen kan spre seg til spyttkjertelen under tungen og i underkjeven.
- Det kan kjennes ømt å tygge.
- Hos gutter som har gjennomgått puberteten kan testiklene bli betente. Pungen vil da bli hoven og øm.
- Barnet er vanligvis friskt igjen i løpet av en uke, men hevelsen kan vare i inntil 10 dager.
- Et fåtall av de smittede får ingen synlige hevelser.
Kilder: Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk
Det er som oftest ikke nødvendig med noen behandling. Men det kan hjelpe å kjøle ned hevelsene med isposer, ifølge Folkehelseinstituttet.
Les her dersom barnet er plaget av feber
Sykdommen er smittsom i en uke før hevelsene kommer og i en uke etter. Uvaksinerte barn som man vet har kusma, kan gå i barnehage eller på skolen etter ni dager. Dersom alle andre barn på skolen og barnehagen er vaksinert, kan barnet være sammen med dem så snart formen er bra igjen.
Kan bli sterile
Hvis barnet først får kusma, kan man trøste seg med at det beste er å få sykdommen mens man er liten. Hos menn og gutter som har gjennomgått puberteten kan kusma føre til betennelse i testiklene. Pungen vil i så fall bli hoven og øm. Det er ikke vanlig å få betennelse på begge sider. Men kjønnsmodne gutter og menn som får det, kan i verste fall bli sterile.
Kusma kan også føre med seg en godartet form for hjernehinnebetennelse. Opp til halvparten av de som får kusma får denne, men bare hver tiende er særlig plaget av den. Den kan føre til feber, hodepine, lysskyhet, brekninger og stiv nakke, ifølge Norsk helseinformatikk. Denne hjernehinnebetennelsen er ikke farlig, og man blir helt frisk igjen. Men for sikkerhets skyld bør barn som får symptomer på hjernehinnebetennelse, legges inn på sykehus, ifølge Folkehelseinstituttet.
Kusmavaksinen er den del av MMR-vaksinen som alle norske barn får tilbud om når de er 15 måneder gamle og igjen når de er 12 år. Beskyttelsen varer trolig livet ut. MMR-vaksinen beskytter også mot røde hunder og meslinger.
Les også:
Ta kusmasyke barn til legen hvis:
- barnet får sterk hodepine, lysskyhet, brekninger og stiv nakke.
- sykdommen fører til at guttens pung blir øm og hoven.
Kilder: Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk
Disse sykdommene skal barnet ditt gjennom.
Slik unngår du syke barn hele tiden.
Du klarer neppe full pott på denne quizen: I såfall er du trolig utdannet lege.
Denne saken ble første gang publisert 01/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.