Barnetannbørster:

Så ofte må tannbørsten byttes

Gjett hva norske foreldre glemmer å gjøre med denne tannbørsten? Det fører til flere hull i tennene.

GOD SOM NY: Når busten spriker, gjør ikke børsten jobben lenger. Den må skiftes oftere enn folk tror.
GOD SOM NY: Når busten spriker, gjør ikke børsten jobben lenger. Den må skiftes oftere enn folk tror. Foto: Foto: Jordan/Marc Cabot
Sist oppdatert

Det hjelper ikke kun å skremme barna med Karius og Baktus. Tannbørsten de pusser tennene med må være i nybustet og ren også.

Tall viser at barnetannbørsten i gjennomsnitt blir byttet to ganger i året, mens ekspertisen, tannleger og tannpleiere, anbefaler at det skjer minst fire ganger i året.

Kanskje enda oftere for de minste under 2 år som ofte tygger på børsten så den spriker.

Bytt sprikende bust

Tall fra AC Nielsen viser at nordmenn bytter tannbørste i snitt 2,1 ganger i året.

- Det er for sjelden, sier tannlege og dr.odont Vibeke Kjærheim ved Universitetet i Oslo. - Barn bør ha samme byttefrekvens som voksne, altså bytte tannbørsten ca. hver 3 mnd, eller oftere hvis det trengs.

Det selges ca. 1,2 millioner barnetannbørster i norsk dagligvarehandel i året, og salget øker årlig, viser tall fra produstenten Jordan. Ettersom det i alderen 0-9 år er ca. 600 000 barn i Norge, vil det altså si at det byttes børster i snitt kun ca. 2 ganger per år per barn.

Ofte tygger barn mer på tannbørsten enn unge og voksne. Det gjør at busten mister sin opprinnelige form og spriker i alle retninger. Tannbørsten mister derfor sin evne til å gjøre ordentlig reint i tennene og resultatet kan lett bli hull i tennene.

Det blir ikke hull i en tann som er ren...

  • Det er 600. 000 barn mellom null og ni år i Norge.
  • Det selges 1,2 millioner barnetannbørster i året, og salget øker årlig.
  • 5-åringer: En av fem har hull
  • 12-åringer: Halvparten har hull
  • 18-åringer: Åtte av ti har hull

Kilde: Jordan Personal & Home Care AS og Statistisk sentralbyrå

God som ny

Tannleger sier at tannbørsten er utformet slik at den vil gi optimal rengjøringseffekt når den er ny. - Når busten spriker, blir ikke tannpussen like god. Plakket vil bli liggende igjen på tannoverflaten og over tid vil det kunne lage hull i tennene selv om foreldrene børster tennene til barna to ganger om dagen som anbefalt, sier tannpleier Renate Nylund Derås i Jordan Personal & Home Care AS. - Og da er jo mye av vitsen med en tannbørste borte.

Slik kan du gjøre tannpussen til en lek:

Bakteriebombe?

En annen grunn til å bytte barnetannbørsten regelmessig er bakterier.

Tannbørster til barn

  • Tannbørster til barn bør ha myk bust, ha et lite børstehode og et godt grep for både voksne og barn.
  • Myk bust er viktig for å ikke skade tannkjøttet under tannpussen.
  • Lite børstehode er viktig for å kunne komme godt til overalt i munnen.
  • Et godt grep er viktig for å kunne nå alle områder i munnen uten store anstrengelser. Tannbørsten bør ha et godt grep for barnet, men også for den voksne som også skal pusse barnets tenner.
  • I tillegg kan farger, figurer og eller annet tilbehør ved tannbørsten gjøre tannpussen mer lystbetont for barnet.
  • Det er vitkig at de voksne pusser tennene på barnet er omtrent 10 år fordi finmotorikken i armene/hendene til barnet ikke er ferdigutviklet før rundt denne alder.
  • Barn kan i prinsippet begynne med elektrisk tannbørste når som helst, men det er best rundt 2 år når melkejekslene er på plass.

Kilde: Jordan/tannlege Vibeke Kjærheim

- Tenk deg at du legger gaffelen uvasket i skuffen, men likevel bruker den daglig. Ekkelt? Det er akkurat det du gjør med tannbørsten, sier Renate Nylund Derås.

- Munnen er full av bakterier som overføres til tannbørsten hver gang man pusser tennene.

- Hvis tannbørsten ikke får lufttørke og inneholder en del bakterier, kan den i noen tilfeller smitte personen som bruker børsten med de aktuelle bakteriene, sier Vibeke Kjærheim ved Universitetet i Oslo.

- Det en liten mulighet for bakteriell smitte via tannbørsten hvis tannbørsten ikke får lufttørke mellom tannpussene.

Tannpuss er foreldrenes ansvar:

La tannbørsten stå

- I det siste er det skrevet en del i avisene om at det kan være grunn til å bytte fordi børsten blir infisert av munnbakteriene. Dette har vært diskutert også tidligere, men det er vist at de aller fleste bakteriene dør etter relativt kort tid når tannbørsten står og tørker i tannglasset etter bruk. Derfor anbefaler vi at man alltid husker på å sette børsten med busten opp når tannpussen er over, sier Kjærheim. Hun sier at virus (som oftest er årsak til oppkast/ influensa) ikke overlever lenge utenfor menneskekroppen.

- Derfor er det lite trolig at det vil smitte via tannbørsten. Men jeg vil likevel anbefale å bytte tannbørste etter en sykdomsrunde. Det er en billig investering i god tannhelse, bare for å være på den sikre siden, sier hun.

Bytt etter sykdom

- Det diskuteres om noen av de mest aggressive og sykdomsfremkallende bakteriene kan overleve lenge nok til å gjeninnføres i munnen ved neste tannpuss. Det vil jo da være mange flere av samme sort i spyttet fra før, men på slutten av en sykdomsperiode kan man tenke seg at en forlengelse av sykdommen kanskje kan forekomme. Dette vet man ikke sikkert, men det er muligens en rimelig forsikring å bytte børste når barnet begynner å bli frisk. Man kan jo ikke ha ny børste hver gang man skal pusse tennene, men grundig skylling av børsten og eventuelt dypping av børsten i en bakteriedrepende munnskyllevæske kan være lurt, sier tannlege Vibeke Kjærheim.

PUSS, PUSS: De ti første årene av barnets liv, må foreldrene pusse tennene og sørge for at tannbørsten blir skiftet ut ofte nok.
PUSS, PUSS: De ti første årene av barnets liv, må foreldrene pusse tennene og sørge for at tannbørsten blir skiftet ut ofte nok. Foto: Foto: Jordan/Marc Cabot

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

FARGERIKE BØRSTER: Tannprodusentene lanserer stadig nye modeller og farger for ulike aldre for å gjøre tannpussen attraktiv.
FARGERIKE BØRSTER: Tannprodusentene lanserer stadig nye modeller og farger for ulike aldre for å gjøre tannpussen attraktiv. Foto: Foto: Jordan/Marc Cabot

Følg Foreldre & Barn på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Gjør tannpussen til en lek

Slik pusser du tennene riktig

Karies smitter fra mor til barn

Kritikerne mine hadde rett

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også