Kikhoste hos barn

Flere får kikhoste i Norge. Dette bør du være obs på

De som er vaksinert eller har hatt sykdommen før, kan få mild sykdom med lite symptomer. Men for de minste spedbarna, er kikhoste farlig.

KIKHOSTE: Kikhoste hos spedbarn kan være farlig, men dersom man er vaksinert, er det som regel ufarlig, men kan være plagsomt.
KIKHOSTE: Kikhoste hos spedbarn kan være farlig, men dersom man er vaksinert, er det som regel ufarlig, men kan være plagsomt. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Kikhoste er en bakteriell luftveisinfeksjon som arter seg som langvarig og anfallsvis kraftig hoste.

– Kikhoste gir kraftig og anfallsvis hoste som er plagsom i alle aldre. Det er ikke uvanlig med hostekuler som etterfølges av brekninger.

Dette sier overlege i barnesykdommer og leder av barnevaksinasjonsprogrammer i Folkehelseinstituttet (FHI), Margrethe Greve-Isdahl, til Klikk.no.

De som er vaksinert eller har hatt sykdommen før, kan få mild sykdom med lite symptomer. Men for de minste spedbarna, er kikhoste farlig.

– Særlig i alder før de får første vaksinedose ved 3 måneder. Derfor tilbys nå gravide vaksine mot kikhoste, slik at mor danner antistoffer fra vaksinasjon, og disse overføres til barnet i magen. Slik blir barnet født med beskyttelse mot sykdommen frem til de kan få vaksine selv, informerer Greve-Isdahl.

Overlege i barnesykdommer og leder av barnevaksinasjonsprogrammer i Folkehelseinstituttet (FHI), Margrethe Greve-Isdahl
Overlege i barnesykdommer og leder av barnevaksinasjonsprogrammer i Folkehelseinstituttet (FHI), Margrethe Greve-Isdahl Foto: Privat

Om lag halvparten av barn som får kikhoste i første leveår, blir så syke at de må legges inn på sykehus. De fleste av disse er i aldersgruppen 0-6 måneder. Større barn og voksne har liten risiko for alvorlig forløp og sykehusinnleggelse, skriver Helsenorge.no.

For de minste barna kan kikhoste gi et alvorlig forløp, med ernæringsvansker og etter-infeksjoner.

– Sykdommen i denne aldersgruppen kan også starte med pustevansker, og kan i sjeldne tilfeller føre til kramper og hjerneskade, og også dødsfall, sier Greve-Isdahl.

Les også: Denne klestabben kan gi barnet ubehagelige plager

Økt smitte

– Andre land har ofte beskrevet en økning av kikhoste på sensommeren eller tidlig høst. Vi har ikke sett dette mønsteret så tydelig i Norge, sier overlegen.

I Norge har vi hatt lite kikhoste under pandemien og frem til nå, og i april var det en kraftig økning i kikhoste i Norge - med høyeste smitte siden 2012.

– Vi må se utviklingen nå i mai og juni for å se om denne økningen fortsetter, eller om toppen er nådd. I andre land i Europa har de også sett en kraftig økning i kikhoste siste måneder, sier Greve-Isdahl.

Verken vaksinasjon eller gjennomgått sykdom gir langvarig beskyttelse. Derfor er det kikhostesmitte selv om vi har høy vaksinasjonsdekning blant barn i Norge.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

– Vi har hatt veldig lite kikhoste under pandemien og frem til høsten 2023, før sykdommen gradvis har kommet tilbake. Når det har vært lite sykdom, betyr det at flere er mottakelig for sykdommen samtidig. Vi ventet derfor en økning, sier Greve-Isdahl.

Vaksine mot kikhoste

Kikhoste er veldig smittsomt, og var veldig vanlig før med utbrudd hvert 3.-4. år.

Kikhoste smitter med dråpesmitte fra luftveiene fra en person som hoster eller nyser, og til en annen person.

– Vaksine mot kikhoste har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden det startet i 1952. Vi har brukt en ny versjon av vaksinen siden 1998, og nå får alle barn i Norge tilbud om denne vaksine, informerer Greve-Isdahl.

Alle som ikke er vaksinert de siste årene, kan få kikhoste. Vaksinens beskyttelse varer mellom 3 til 12 år.

I barnevaksinasjonsprogrammet inngår nå seks vaksinedoser mot kikhoste: til gravide for å beskytte nyfødte, til spedbarn ved 3-, 5- og 12-månedersalder, og til skolebarn i 2. og 10.klasse.

– Etter dette anbefales vaksine hvert tiende år, men det må voksne passe på selv. Mange voksne får påfyll av vaksinen i forbindelse med reiser eller sårskader, når de får kombinasjonsvaksine som også beskytter mot kikhoste, sier Greve-Isdahl.

Vaksiner er det beste forebyggende tiltaket vi har, og heldigvis har vi høy vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Det reduserer smittespredning, selv om den ikke kan hindres helt. I tillegg er det lurt med god hånd- og hostehygiene, og være forsiktig å omgås sårbare personer når man har luftveissymptomer, sier overlegen.

Les også (+): – Tror dere jeg har tid til å sitte med barnet deres på fanget hele dagen når hun er litt pjusk?

Symptomer på kikhoste

– Oftest starter sykdommen med forkjølelsessymptomer som er vanskelig å skille fra andre lignende infeksjoner, sier Greve-Isdahl.

Først får en rennende nese, hoste og eventuelt feber i en ukes tid. Deretter kommer en sykdomsperiode på flere uker der en har kraftige hosteanfall med kiking (kraftig innpust etter hosteanfall) og eventuelt brekninger. Kiking er mindre vanlig hos de minste spedbarna, vaksinerte personer og voksne, skriver Helsenorge.no.

– Etter omtrent en uke kommer den kraftige hosten. Det er ikke uvanlig med hoste til man brekker seg. Hosten varer lenge, og kikhoste kalles derfor for «hundredagershoste», forteller Greve-Isdahl.

Behandling av kikhoste

Kikhoste behandles med antibiotika dersom pasienten har hatt symptomer inntil tre uker.

– I tillegg gis råd om støttende tiltak som hvile, væske og høyt hodeleie. Kikhoste hos spedbarn og alvorlige tilfeller kan kreve sykehusinnleggelse, dette sier Michael Kumar, lege i Maja.no.

KIKHOSTE: Kikhoste behandles med antibiotika, informerer lege Michael Kumar.
KIKHOSTE: Kikhoste behandles med antibiotika, informerer lege Michael Kumar. Foto: Maja.no

Inkubasjonstiden for kikhoste er vanligvis mellom 1 og 2 uker. Dette er perioden fra smitte til de første symptomene oppstår.

For å forhindre smitte skal vaksinering av nærkontakter og risikogrupper vurderes.

– Ikke-beskyttede husstandsmedlemmer, spesielt uvaksinerte barn under to år og personer med alvorlige helseproblemer, kan få forebyggende antibiotikabehandling. Vaksinasjon og boostervaksinasjon er viktige forebyggende tiltak, sier Kumar.

Hvis sykdommen påvises i løpet av de første tre ukene med symptomer, kan antibiotikabehandling forkorte sykdomsforløpet og redusere smittsomhet.

Antibiotikabehandlingen for kikhoste varer vanligvis i tre til ti dager, avhengig av hvilken type antibiotika som brukes.

Når bør man oppsøke lege ved kikhoste?

Ifølge Kumar bør man oppsøke lege ved mistanke om kikhoste hvis et spedbarn eller småbarn har:

  • kraftige hosteanfall eller pustestopp
  • ved langvarig hoste over en uke med intense anfall
  • ved nærkontakt med en person med påvist kikhoste
  • ved alvorlige symptomer som pustevansker eller høy feber
  • for personer i sårbare grupper som gravide eller de med nedsatt immunforsvar.

– Tidlig legekontakt er viktig for å bekrefte diagnosen, starte behandling og redusere smitterisiko, sier Kumar.

Les også: Overlege fraråder å gi barn hostesaft: – Kan gi alvorlige bivirkninger

Unngå dette ved kikhoste

Ved kikhoste bør man unngå hostestillende midler, spesielt hos små barn, da de kan undertrykke hosterefleksen som er nødvendig for å fjerne slim fra luftveiene.

– Konsultasjon med lege er viktig før bruk av medikamenter for å sikre trygg og effektiv behandling, sier Kumar.

Hostesaft har generelt liten effekt ved kikhoste, og bruk av dette anbefales ikke, spesielt hos små barn.

– Kikhoste karakteriseres av kraftige og anfallsvis hoste som hostesaft ikke klarer å lindre effektivt, sier Kumar.