Sykt barn på ferie
Idun fikk ikke reise hjem
Idun (1 ½) fikk vannkopper på Mallorca. Dette må du vite om barna blir syke på ferien.
De første små prikkene viste seg etter to dager på ferie. Familien på fem, pluss besteforeldre, var vel installert på et flott familiehotell i Alcudia, Mallorca. De to eldste barna hadde hatt vannkopper tidligere på våren, men nå var tiden godt over inkubasjonstiden, som er 5-21 dager på denne barnesykdommen. Vi reiste i god tro om at minstejenta hadde sluppet unna smitte denne gangen.
Full spredning
Dagen etter var det ingen tvil om at de små prikkene ikke var varmeutslett eller eksem, men rett og slett vannkopper. Og som de spredte seg! I løpet av nok et døgn var hele den lille kroppen på 9 kilo dekket av små, og store, veskeblemmer.
Feberen steg, Idun skrek og orket verken vått eller tørt. Blemmene vokste seg store og det klødde. Da skjønte vi fordelen med å bo på et hotell med lege. Dagen før hadde vi allerede hatt en spansk lege på besøk, som ga vår eldste datter antibiotika mot en gryende øreinfeksjon. Turen ned til legekontoret i første etasje ble veldig kort.
Da vi kom inn til legen, nærmest rygget hun inn i rommet og snakket raskt på spansk. Den norsktalende tolken, Linda, var rask til å oversette: Det er vannkopper, og hun kan ikke reise hjem til Norge før alle prikkene er tørket inn.
Hva kan du kreve når barnet blir sykt? Her er tipsene:
Hva skal foreldrene gjøre når barnet blir sykt på reise?
- Oppsøk lege. Jo mindre barna er, dess raskere, fordi de fort kan bli alvorlig syke. Spesielt i høy varme med fare for uttørking.
- Helt lett sykdom kan behandles som hjemme, med medbrakt paracetamol og/eller nesedråper.
- Lege får du lettest tak i ved å henvende deg til hotellet du bor på eller til reiseleder/guide.
- Forsikringsselskapet kan også være behjelpelig med å finne en egnet lege.
Hva kan man forvente av reiseforsikringsselskapet når barnet blir sykt?
- Forsikringsselskapet vil dekke alle utgifter til lege, medisin, sykehus, ekstraordinær hjemreise og kompensere for tapt ferie.
- Selskapets lege vil gi råd om hva man bør gjøre. Det vil likevel være lokal lege/sykehus som er ansvarlig for den behandlingen som gis.
- Selskapet vil arrangere nytt hotellopphold og ny hjemreise dersom det blir nødvendig.
- Finnes det ikke tilstrekkelige behandlingsfasiliteter på feriestedet, sørger selskapet for overføring til et godt sykehus eller til Norge. Kontakt selskapet før du reiser hjem på egen hånd.
- Mange kaster seg på første og beste fly når barna blir syke, og da dekker vi ikke alltid dette.
- En diarétilstand eller luftveisinfeksjon behandles vanligvis best på stedet. Kilde: Sverre Kjølstad, medisinsk fagansvarlig i Europeiske Reiseforsikring.
Det skulle ta fem ekstra dager, og mange turer til legen, i Spania - på forsikringsselskapets regning.
De vannkoppfrie storesøsknene koste seg utendørs på Mallorca, mens Idun stort sett måtte være inne.
Én av tre blir syke
Lurer du på hva du har krav på når barnet ditt blir sykt på reise? Hvilke sykdommer som bør behandles av lege, og hvem som skal betale for hva? Da bør du lese videre. Det skjer ikke meg, tenker du. Det gjorde jeg også.
Men mellom 7000 og 8000 norske barn under 15 år blir så syke at de må til legen under ferieturen. Tall viser at én av tre blir syke på reisen. Derfor er det viktig å vite at du kan være trygg hvis noe skulle skje.
De minste er sykest
Barn under 5 år blir hyppigere syke på reise i utlandet enn barn over 5 år. Likevel er det få barn som blir alvorlig syke, viser tall fra Folkehelseinstituttet og Europeiske Reiseforsikring.
- Barn fra 0 til 1 år er mest syke, slik de også er det hjemme. Jo mindre barna er, desto viktigere er det å tenke på at man kan få grei legebehandling der man ferierer, sier medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.
Barna blir som oftest syke av diaré, ørebetennelse eller luftveisinfeksjoner som lungebetennelse eller bronkitt.
De får sjelden alvorlige sykdommer som malaria. -- Det er heldigvis få barn som pådrar seg smittsomme sykdommer på ferie i utlandet, sier overlege Hans Blystad i Folkehelseinstituttet.
Matsmitte og malaria
Instituttet får bare melding om alvorlige sykdommer, og hvert år utgjør det i snitt 200 tilfeller hos barn under 10 år. 95 prosent av barna har matsmittesykdommer, som salmonella eller kampylobakter. Resten kan ha pådratt seg for eksempel kikhoste, barnesykdommer eller flått. Barn av innvandrerforeldre er overrepresentert i forhold til andre norske barn.
Mange får matsmittesykdommer og malaria på reiser til foreldrenes hjemland, fordi de er i områder med dårligere hygiene og større risiko for smitte. Jo mer spennende og eksotisk reisemålet ditt er, desto større er risikoen for at behandlingstilbudet er dårlig.
- Det kan også være greit å tenke på om du forstår språket dersom du må på legevakten, sier fagdirektøren i Europeiske.
Tok styringa
For oss, trebarnsfamilien på Mallorca, ordnet det seg. Da hadde alle fem bodd fire netter på ett soverom etter at vi ble flyttet til et annet, ikke like fancy, hotell.
Og etter å ha ventet et halvt døgn på at forsikringsselskapet skulle booke nye flybilletter, tok vi saken i egne hender og bestilte billettene selv. Forsikringsselskapet tok regninga!
Råd på reisen:
- Babyer som blir ammet er godt beskyttet av antistoffer, og det er sjelden de får alvorlige luftveisinfeksjoner og blir syke. Barnet bør ha startet vaksinasjonsprogrammet før ferietur til tropiske eller subtropiske strøk, altså bør være over 15 måneder. Spedbarn kan ikke ta alle typer vaksiner og medisiner. Sjekk med helsestasjonen eller fastlegen.
- Reiser du til malariaområder, bruk myggnett på barnevognen og smør vognen inn med myggmiddel.
- Vær nøye med hygienen for å unngå smitte til babyen. Husk at babyer som krabber og deretter tar seg til munnen, er ekstra utsatt for å få fremmed bakterieflora i munnen. Unngå reisemål med ekstrem varme. Det kan være vanskelig å passe på at små barn ikke blir dehydrert.
1-5 år:
- Barnas immunforsvar er ikke fullt utviklet ennå, så de blir lettere syke enn eldre barn.
- Barn bør helst være over 5 år før dere drar til afrikanske land, men ønsker du et eksotisk reisemål er Thailand et godt alternativ.
- Bader barnet mye under vann, tørk opp vannet i ørene med håndkle eller q-tips, og fjern ørevoks. Da reduseres sjansene for ytre ørebetennelse.
- Får barnet ditt synlige vannkopper på reisen, kan flyselskapet nekte dere å reise hjem på grunn av smittefaren. Vannkopper har en inkubasjonstid på 2-3 uker - hvis søsken eller venner har hatt det like før ferien, vurder å utsette turen.
- Reiser du til strøk med rabies, vaksiner barnet. Barn er oftere enn voksne i kontakt med smittekilder, som hunder.
Hva har man krav på?
- Du har krav på å få dekket de økonomiske utgiftene i forbindelse med sykdommen. Rent praktisk må du jo ofte ordne opp selv, men kan få hjelp fra selskapet.
- Reiser du til et lite sivilisert sted, må du være innstilt på at det kan være begrenset hva forsikringsselskapet kan bistå med rent praktisk.
- Du har krav på å få dekket merutgifter som påløper, hotell og nytt fly som det viktigste. Mat og drikke kan det gis noe for, men man må jo spise og drikke når man er hjemme også, så det vil være begrenset.
Er det flere tilfeller enn vannkopper der barnet ikke får reise hjem som planlagt?
- Ja. Vannkopper er jo det mest vanlige fordi det er så synlig.
- Barn med mellomørebetennelse bør ikke fly.
- Etter en lungebetennelse skal man være feberfri og uten pustebesvær før man er «fit for flight».
- Kilde: Sverre Kjølstad, medisinsk fagansansvarlig i Europeiske Reiseforsikring
Over 5 år:
- Barn over 5 år blir sjeldnere syke på reise. Men på pass på ørene i forbindelse med bading her også.
- Sørg for å holde skrubbsår rene. I sørligere strøk finnes andre bakterier - varmen gjør det lettere å få hudinfeksjoner.
Kilder: Overlege Hans Blystad ved Folke-helseinstituttet og medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring
Les mer:
Denne saken ble første gang publisert 09/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.