Babyen og søvn
- Gråt skader babyens hjerne
Foreldre som lar babyen gråte, riskerer at barnets hjerne blir skadet, mener kjent barneekspert.
Det kan være skadelig for hjernens utvikling dersom du regelmessig går fra en baby som gråter. Det hevder den kjente britiske psykologen og barneeksperten Penelope Leach.
- Kan få lærevansker
Ifølge Leach viser ferske forskningsresultater at lange perioder med gråt kan skade utviklingen av babyens hjerne, noe som kan føre til lærevansker, angst og depresjon senere i livet.
Utspillet har satt ny fart i den gamle debatten om hvordan foreldre skal behandle gråtende barn som ikke vil sove.
- Skader utviklingen av hjernen
Den britiske psykologen, som har skevet en rekke bøker om barneomsorg, har i årevis vært motstander av å holde seg til faste rutiner for små barn og såkalte gråtekurer.
De går ut på at foreldrene lar babyen gråte seg selv i søvn noen netter, for at de skal lære å sovne og sove gjennom natta.
Flere søvnspesialister mener at foreldre kan forlate babyer gråtende for en stund når de skal lære å sove om kvelden, om babyen ellers er ren og mett.
Gråter babyen, kan de komme inn og trøste etter noen minutter, men uten å overdrive trøsten eller løfte opp babyen.
Stresser babyen
I sin siste bok, "The Essential First Year: What Babies Need Parents to Know", mener Leach nå å ha vitenskapelig belegg for å hevde at slike metoder kan være skadelige for småbarn.
- Det er et faktum. Ignorerer du et spedbarn og lar det gråte seg i søvn natt etter natt, vil stresset dette medfører påvirke utviklingen av babyens hjerne, sier Leach til Times Online.
- Høyere nivå av stresshormonet kortisol
Leach mener at nyere forskning underbygger dette. Forskere skal nå ha klart å måle høye nivåer av stresshormonet kortisol hos urolige babyer som ikke får respons fra foreldrene når de gråter.
Ifølge Lech sier nevrobiologer at høye kortisolnivåer er "giftige" for utviklingen av hjernen.
- Det betyr ikke at hver gang en baby gråter, vil hun produsere for mye kortisol som skader hjernen, understreker Leach.
- Alle babyer gråter, noen mer enn andre. Det er ikke gråten i seg selv som er farlig for babyer, men gråt som ikke gir noen respons, forklarer hun.
- Slutter å forvente trøst
Ifølge Leach handler det om hvilke forventninger babyens hjerne bygger opp.
Grunnen til at babyer som er oppdratt av strenge rutineregimer til slutt sovner, er fordi de fortere og fortere gir opp. Hjernen deres har tilpasset seg en verden der de ikke får respons, sier hun til The Guardian.
Et barn som opplever dette ofte, kan bli et barn som har tilløp til depresjon og angst. På sikt vil det gjøre barnet dårligere til å takle stress, og det vil være mer utsatt for psykiske lidelser, mener hun.
Les også: Søvnrådene du ikke skal høre på
Strider mot annen forskning
Men barneekspertens utspill er i strid med andre forskningsresultater.
En studie publisert i mars ved Murdoch Children's Research Institute i Australia konkluderte med at teknikker for "kontrollert gråt" - som hjelper babyer å lære å sovne av seg selv ved å la dem gråte - samt faste leggerutiner, ikke ville ha noen effekt på atferden eller den emosjonelle utviklingen til barn, eller deres forhold til foreldrene.
225 seksåringer som hadde gått gjennom ulike former for gråtekurer som barn, deltok i studien, skriver Daily Mail.
Tidligere studier har antydet at opptil femti prosent av småbarnsforeldre sliter med barnas søvnmønster, noe som ofte går ut over parforholdet.
Alt om babysøvn - her finner du søvnrådene som passer ditt barn
- Gråt kan ikke gi hjerneskade
Overlege og søvnforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Eli Sørensen, lar seg heller ikke overbevise av den britiske barneeksperten.
- Slutningen psykologen fatter om "bevis" synes å være hennes egen, subjektive antakelse. Ved litteratursøk finner jeg absolutt ingenting som beskriver gråt som årsak til varig hjerneskade, sier Sørensen til Dinbaby.no.
Ufarlige metoder
Hun støtter seg på retningslinjene fra den amerikanske søvnmedisinforeningen (American Academy of Sleep Medicine), som anbefaler atferdsmodifiserende behandling for barn som ikke har lært å sovne på egen hånd ved sengetid og som våkner i løpet av natta.
Metodene skal redusere uønsket atferd, være svært godt dokumenterte og ikke ha noen skadelige bivirkninger.
Det kan for eksempel være ved å la barnet gråte uten foreldrene til stede, noe som skal kunne lære barnet å sovne av seg selv i løpet av to-tre dager.
- VIktig med søvnrutiner
Sørensen har tidligere uttalt til klikk.no at det er viktig at foreldre innfører gode søvnrutiner, så tidlig som mulig.
De fleste søvnproblemer hos barn skyldes at barnet ikke har lært seg å sovne på egen hånd i egen seng på grunn av uheldige vaner, mener hun.
- Spedbarnet er nemlig ikke født med gode søvnvaner, og skiller ikke mellom dag og natt i starten. Det er foreldrenes ansvar å lære dem dette, sa Sørensen.
Les mer om hvilke råd Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer gir for barn med søvnforstyrrelser.