Hersens høstforkjølelse

Barnehagestyrer har en oppfordring til alle som vil unngå forkjølelse

Nei, du blir ikke forkjøla bare av å fryse.

VASKE VESLEMANN: Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak og lignende, og er veldig smittsomt. Det viktigste vi gjør er å vaske hendene til småfolkene ofte. Styrer i Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage i Oslo, Katrine Fossnes oppfordrer foreldre til å være ekstra obs nå.
VASKE VESLEMANN: Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak og lignende, og er veldig smittsomt. Det viktigste vi gjør er å vaske hendene til småfolkene ofte. Styrer i Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage i Oslo, Katrine Fossnes oppfordrer foreldre til å være ekstra obs nå. Foto: Getty Images / privat
Først publisert Sist oppdatert

På senhøsten er det ofte et kjør med snørr, snufs og host igjen. Har bestemor et poeng når hun ringer for å høre om vi kler på barna godt nok, eller er det bare å innse at forkjølelsene kommer uansett hva vi gjør?

Vi har spurt Trine Hessevik Paulsen, lege ved avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet, om høstforkjølelse faktisk er et fenomen.

– Hvorfor blir mange forkjøla på høsten?
– Forkjølelse er oftest forårsaket av rhinovirus, som står for 30–50 prosent av alle forkjølelser. Rhinovirus er ett av mange virus som har en tydelig sesongvariasjon. Typisk påvises rhinovirus mest i høstukene før influensatilfellene øker, i tillegg til at den har en mindre topp på våren.

Les også: Da Tonje og Pål-André ble foreldre, ble hverdagen for tøff. De måtte søke hjelp

Det er viruset som gjør deg syk

– Blir vi forkjøla fordi vi fryser, eller er det bare noe bestemor tror?
– Å være kald er ikke nok til å bli forkjølet; det må være et
virus til stede for at man skal bli syk. Men man har faktisk spekulert på om endringer i temperatur og luftfuktighet kan påvirke oss slik at vi lettere blir syke. En hypotese går ut på at passasjen av avkjølt luft gjennom nesen bidrar til å svekke slimhinneforsvaret i nesen, og gjør oss mer mottagelige for infeksjon med luftveisvirus. Om dette stemmer, er ikke godt kartlagt.

Forkjølelse 

Forkjølelse er et sett med plager som skyldes infeksjon i øvre luftveier, forårsaket av ett av mange mulige luftveisvirus. Forkjølelse gir plager som nesetetthet eller rennende nese, sår hals, hoste og sykdomsfølelse. Barn får oftere feber enn voksne, og det samme gjelder øyekatarr. Det er ikke uvanlig at hosten henger i en periode etter at de andre plagene har gitt seg. Forkjølelse er en ufarlig og selvbegrensende luftveisinfeksjon. Noen få kan få komplikasjoner ved forkjølelse, for eksempel forverring av astma.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Hvordan blir vi smittet av forkjølelsesviruset?
– Rhinovirus smitter ved dråpesmitte fra nysing og hoste, eller ved direkte kontaktsmitte. Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak og lignende, og er veldig smittsomt.

– Alle småbarnsforeldre er jo selverklærte eksperter på inkubasjonstid. Hvor lang er den med rhinoviruset?
– Fra man smittes tar det fra to til fire dager før barnet eller du får symptomer. Forkjølelse varer som regel tre til ti dager.

– Men forkjølelsessesongen er vel neppe over etter runden med høstforkjølelse?
– Nei. De minste barna har gjerne 7–9 runder med forkjølelse i løpet av et år, men hyppigheten avtar heldigvis med økende alder. Voksne blir gjerne forkjølet 1–2 ganger i året.

– 7–9 runder! Hvorfor blir barna så ofte forkjølet?
– Immunforsvaret hos små barn er ikke ferdig modnet, men styrkes etter hvert som barna blir eldre. Det er en av forklaringene på at de minste barna oftest blir syke. I tillegg finnes det mer enn 100 undergrupper (serotyper) av dette rhinoviruset, og viruset kan også endre seg. Kroppen er dermed ikke nødvendigvis godt rustet for en ny runde med forkjølelse, selv om den akkurat har hatt en infeksjon. I tillegg er det mange andre virus som også kan gi forkjølelsessymptomer, for eksempel coronavirus, parainfluensavirus, RS-virus, adenovirus, metapneumovirus og influensavirus.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Gode rutiner

– Er det noe vi kan gjøre for å unngå at barna får «høst­forkjølelse»?
– God håndhygiene er alltid lurt for å hindre alle typer smitte. Hender vaskes med såpe og vann før måltid, når man kommer inn etter utelek, etter dobesøk og så videre. Alkoholholdig sprit er et alternativ hvis såpe og vann ikke er tilgjengelig, for eksempel før man spiser på tur. I tillegg anbefales det å lære barna å nyse i albuekroken eller i et papirtørkle som kastes med en gang.

<b>BRUK OG KAST:</b> Forkjølelse varer som regel fra tre til ti dager. Hvis barnet er forkjølet, men er i god form ellers, er dere kanskje klare for barnehagen eller skolen igjen.
BRUK OG KAST: Forkjølelse varer som regel fra tre til ti dager. Hvis barnet er forkjølet, men er i god form ellers, er dere kanskje klare for barnehagen eller skolen igjen.

– Når barna er forkjøla, hva er reglene for å holde de hjemme?
– Barn bør være hjemme fra barnehage eller skole dersom allmenntilstanden er nedsatt, og hvis barnet har feber. Dette er barnas foreldre best egnet til å vurdere. Som hovedregel bør barnet være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter i barnehagen, og barnet bør ikke ha feber.

Rhinovirus

Rhinovirus ble påvist i 1956, og det finnes over 100 ulike serotyper (undergrupper). Sykdommen rammer alle aldersgrupper og er hyppigst vår og høst. Voksne rammes av forkjølelse 1–2 ganger per år, barn under sju år rammes 7–9 ganger per år.

 Symptomer og forløp: Forkjølelsessymptomer, sår hals, heshet, hodepine. Vanligvis ingen eller moderat feber. Ukomplisert forkjølelse varer cirka en uke.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Når barnet er blitt forkjøla, hva kan lindre plagene?
– Forkjølelse går over av seg selv uten noen form for behandling. Man kan bruke febernedsettende eller milde smertestillende legemidler ved feber, eller for å lindre smerter, for eksempel en vond hals. Saltvann kan benyttes hvis små barn har tett nese. Slimhinneavsvellende nesedråper kan brukes til større barn og voksne når de er tette i nesen.

Lytt her: Hør Tinashe Williamson snakke ut om skilsmissen i God Mor-podden.

– Vi vasker hender ofte i barnehagen

Katrine Fossnes er styrer i Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage i Oslo. I barnehagen merker de at høstforkjølelsene er i gang.

<b>KATRINE FOSSNES:</b> <br>Styrer i Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage i Oslo.
KATRINE FOSSNES:
Styrer i Læringsverkstedet Bryn estetiske barnehage i Oslo.
Foto: Privat

− Hva er de viktigste tiltakene dere gjør for å hindre smitte og for å ta godt vare på snufsete barn med litt vaklende form?

− Vi vasker barnas hender ofte. Vi vasker og spriter også lekene våre ofte, siden barna ofte leker med og spiser på de samme lekene. Ellers er god dialog og samarbeid med barns hjem alfa omega. Sammen har vi ansvaret for at barna skal ha så gode dager som mulig. I vårt tilfelle mener jeg at vi samarbeider bra – og det er jeg veldig stolt av og glad for!

− Er det noen gode råd til oss som foreldre?

− La barna få tid til å bli ordentlig friske før de kommer tilbake til barnehagen, da er det lettere å bekjempe smitten. Vi råder også til å være nøye med håndvask hjemme i perioder med sykdom, slik vi er i barnehagen.

− Sender vi foreldre barna for fort tilbake til barnehagen?

− Våre foreldre forstår godt at allmenntilstand hjemme og allmenntilstand i barnehagen er to helt forskjellige ting. Det er også bra at foreldrenerespekterer avgjørelsen vi har tatt hvis vi ringer og sier at barnet må hentes.

Les også: «Hva har du gjort i barnehagen?» «Husker ikke». Hvis du også får dette svaret - gjør dette!