Snørr og barn

Er det sunt å spise buser?

Alle barn plukker seg i nesen. De fleste tar en smak i ny og ne. Nå mener eksperter at barn får bedre immunforsvar ved å spise buser.

SELV-VAKSINERING: Mange som mener det er sunt å spise snørr, er av den oppfatning av at man "vaksinerer" seg selv mot sykdom og bakterier ved å spise snørr og busemenner.
SELV-VAKSINERING: Mange som mener det er sunt å spise snørr, er av den oppfatning av at man "vaksinerer" seg selv mot sykdom og bakterier ved å spise snørr og busemenner. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Noen barn er skikkelige snørrunger og virker som om de konstant går rundt med forkjølelsesrøde kinn og rennende neser. Andre er mindre synlige snørreste, men ofte å observere med en finger opp i nesen. Og de aller fleste barn synes det er helt greit å smake litt på en busemann eller fem.

Æsj, grøsser mammaer og pappaer, og retter pekefingre i fleng for å formane til våre søte små om å ikke spise busemenner og å oppføre seg pent og ta den fingeren ut fra nesa. Men; kan det være vi tar skammelig feil når det gjelder å spise buser? Er det så, som enkelt nå hevder, at det slett ikke er ekkelt, men til og med sunt å smake litt på eget snørr?

Fungerer neste som vaksine

Og fenomenet er økende i popularitet. Det finnes faktisk, tro det eller ei, en egen egen facebookgruppe for de som ser på snørr som god næringskilde: " Eating Snot is NOT Disgusting! It's a Good Source of Glycolsilated Protein".

- Spiser vi snørr, får vi i oss bakterier som senere kan beskytte kroppen mot bakterieangrep, uttaler den østerriske legen Dr. Friedrich Bischinger til nettstedet Justparentingadvice.com.

- Med fingern når du rundt i nesen på en måte som du ikke klarer med et papirlommetørkle, og holder dermed nesen din renere, forklarer Bischinger, som er lungespesialist ved Privatklinik Hochrum i Innspruck.

- Og spiser du restene av det du finner i nesen, ja så bidrar det faktisk til å styrke immunforsvaret ditt.

Ifølge Wikipedia snakker Dr. Bischinger om en nærmest vaksinasjonslignende effekt av å spise sitt eget snørr. Det du får i deg trigger antistoffer som skal beskytte deg neste gang du utsettes for samme bakterier - på samme måten som en vaksine fungerer.

Derfor blir vi snørrete

Niels Christian Stenklev er førsteamanuensis på Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer. Han vet det som er å vite om snørr og rennende neser.

- Når vi blir forkjøla, er det vanligvis sånn at vi er blitt smitta av et virus. Fra vi blir smitta til vi begynner å merke det, tar det cirka to dager, forklarer Stenklev til Foreldre & Barn.

- Viruset har brukt den tiden på å krabbe inn i slimhinnecellene i nesa, reprodusere seg selv og skape en betennelsesreaksjon i slimhinnen.

Øre-, nese-, halsspesialisten forklarer at betennelser egentlig er en av kroppens beskyttelsesmekanismer mot fremmede organismer og materiale.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Som en del av denne prosessen frigjøres mange forskjellige signalstoffer i neseslimhinnen. Disse fører til økt slimproduksjon, økt blodtilførsel til slimhinnen og økt lekkasje av kroppsvann ut mellom cellene i slimhinnen, forteller Stenklev. Alt dette opplever vi som tett nese og snørr.

- Det er uansett på ingen måte usunt å spise buser, avslutter Stenklev.

Selv-immunisering

Blogger og forfatter Maria Jesus Portalatin støtter opp om teorien om å spise snørr for å styrke immunforsvaret i boken Consuming the Inedible.

Hva er snørr?

  • Snørr er en samlebetegnelse på det som kommer ut av nesa, bortsett fra neseblod.
  • Snørr er sekret fra de slimproduserende cellene i neseslimhinnen.
  • Snørr er i utgangspunktet tyntflytende og klart på farge, men ved en forkjølelse blir det gjerne gulgrønt. Det skyldes at snørret, i tillegg til slim, også inneholder bakterier + noen blodlegemer.
  • Snørr har en viktig biologisk funksjon i kroppen vår; den har nemlig som oppgave å holde luftveiene rene.
  • Slimet, sammen med flimmerhårene i nesen, sørger for at avfall og skitt blir transportert ut av kroppen.
  • Ved en forkjølelse slår virus seg ned på slimhinnene. Kroppen prøver å fjerne virusene ved å øke slimproduksjonen.
  • Når snørr, ved forkjølelse, blir mer tyktflytende med skorper og klumper (busemenn), kan det være lurt å skylle nesen med saltvann.
  • Størkna slim i nesen kalles på folkemunne for busemenn.

Kilder: Klikk.no, eHow, Forskning.no og Wikipedia

- Å spise sitt eget snørr hjelper til med å forberede kroppens immunsystem ved at kroppen blir i stand til å kjenne igjen bakterier og mer effektivt bekjempe dem ved en annen anledning, forklarer forfatteren til nettstedet The Daily Beast.

-Ikke usunt å spise buser

Førsteamanuensis på Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer, Niels Christian Stenklev mener teorien om "selv-vaksinering" blir vanskelig å bevise uten at det foreligger konkrete forskningsresultater.

- Det som vi ofte omtaler som snørr er jo stort sett fuktighet, væske og slim fra nesa som blir liggende og tørke på neseslimhinnen, der det irriterer og blåses - eller plukkes - ut.

- For at man skulle kunne gjøre seg selv immun med å spise snørr, er man jo avhengige av at det finnes en akutt bakteriell infeksjon, som for eksempel bihulebetennelse, i dette inntørkede slimet, forklarer Stenklev til Foreldre og barn.

- Bakteriefloraen varierer nok litt, men dersom det ikke foreligger en bakteriell infeksjon er det jo ikke annet enn "normalflora" som koloniserer snørret.

Men om det i teorien går an å autovaksinere seg selv på denne måten, påpeker Stenklev at det ikke er nødvendig å plukke seg i nesen for å dra nytte av busene:

- Ved en akutt bakteriell infeksjon vil en del av det flytende sekretet (som inneholder slim, døde og levende bakterier og kroppsvev, og betennelsesvæske) transporteres bakover til nesesvelget, og derfra ned i spiserøret. Slik at dersom det forekommer autovaksinasjon, er altså dette noe som skjer av seg selv, uten at det er nødvendig å putte snørr i munnen.

Men vi trenger ikke å bekymre oss om vi har barn som plukker seg i nesen og putter i munnen.

- Nei, det er uansett på ingen måte usunt å spise buser, avslutter Stenklev.

Tror ikke det har noe for seg

Avdelingsoverlege på Øre/Nese/Halsavdelingen ved Akershus Universitetssykehus, Erik Lie, stiller seg litt skeptisk til at det kan betegnes som sunt å spise egne busemenner.

- Jeg kjenner ikke til noen offisielle forskningsresultater som beviser denne teorien.

- Dette blir i beste fall spekulasjoner, forklarer Lie til Foreldre og Barn.

Ufarlig

Erik Lie ved Akershus Universitetssykehus er helt enig i at å spise buser på ingen måte er usunt eller farlig, og forklarer også at man jo hele tiden svelger sekret som kommer fra nesen uten å tenke over det.

- Det sekretet eller slimet som produseres i nesen ved forkjølese vil jo, i tillegg til å renne fremover og ut gjennom neseborene, også renne bakover i hals og svelg. Dette får man jo i seg hele tiden når man er forkjølte, men uten at man tenker på det som å spise eget snørr, avslutter overlegen.

Marianne Løken, forskningsformidler og doktorgradsstipendiat i realfagdidaktikk ved Universitetet i Oslo, er i høyeste grad enig, og forklarer til nettstedet Norges Forskningsråd sin nettside, nysgjerrigper.no, at snørr som vi plukker fra nesa og spiser, er ufarlig.

Slik unngår du snørr og forkjølelse

Har man barn i barnehagealder kan det til tider føles som den ene sykdommen følger den andre i tett tempo, og snørr, feber og oppkast er en stor del av hverdagen. Disse kan hjelpe dere litt på vei i kampen mot baseluskene:

1. Kosttilskudd med betaglukaner. Betaglukaner styrker det uspesifikke immunforsvaret, slik at barnet får bedre forsvar mot virus, bakterier og sopp.

2. Spis et variert kosthold av frukt, grønnsaker, grove kornvarer og fisk. Det norske Helsedirektoratet anbefaler ikke at barn får multivitamintabletter, og ser heller at man får de næringsstoffene man trenger direkte fra maten man spiser.

3. Vitamin D anbefaler å gi som tilskudd fra barn allerede fra spedbarnsalderen. Det kan være vanskelig å få i seg den anbefalte dagsdosen fra mat alene, og her til lands, med våre lange mørke vintre, blir det ekstra vikitg å huske på å ta et tilskudd av dette vitaminer. Tran er en super kilde.

Les også:

Slik sjekker du om barnet ditt er for syk til barnehagen

Slik unngår du syke barn

Snørr fra A til Å

Dette må du vite om ørebetennelse

IKKE SÅ DUMT: De lærde strides, men mange mener man styrler immunforsvaret med å spise litt snørr.
IKKE SÅ DUMT: De lærde strides, men mange mener man styrler immunforsvaret med å spise litt snørr. Foto: FOTO: Colourbox