Reiseapotek og sykt barn på ferie

Dette burde du ha i reiseapoteket

Barn tåler som regel mindre enn voksne, og kan fort bli syke på ferie. Slik sikrer dere et komplett reiseapotek på ferie.

REISEAPOTEK OG SYKT BARN PÅ FERIE: Du vil nødig at barnet ditt skal bli sykt på ferie. Her er tipsene til et komplett reiseapotek for barnefamilier!
REISEAPOTEK OG SYKT BARN PÅ FERIE: Du vil nødig at barnet ditt skal bli sykt på ferie. Her er tipsene til et komplett reiseapotek for barnefamilier! Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Når man reiser med barn, særlig små barn, er det alltid lurt å ta noen ekstra forholdsregler på reiser til utlandet.

– Barn tåler som regel mindre enn voksne. For eksempel er risikoen større for dehydrering ved høye temperaturer og/eller ved diarè. Barn har også tynnere og mer sensitiv hud enn voksene, det er derfor lurt å tenke på soleksponeringen.

Dette sier farmasøyt Kari skaug Fredrikson ved apotek 1.

Avhengig av hvor reisemålet er, så kan det i noen tilfeller også være aktuelt med reisevaksiner.

– Det er lurt å snakke med lege eller helsestasjon 1-2 måneder før avreise, enten det kan være behov for nye vaksiner eller om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet bør fremskyndes i forbindelse med reisen, sier farmasøyten.

Uavhengig av destinasjon, er det lurt å pakke med seg et reiseapotek, råder sykepleier og skaderådgiver på medisin i If, Mari Holmslien.

REISEAPOTEK: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson råder å ha med reiseapotek på ferie.
REISEAPOTEK: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson råder å ha med reiseapotek på ferie. Foto: Privat

– På den måten har man alltid det mest nødvendige hvis noe skulle oppstå, for eksempel på tider hvor apotek/butikker er stengt.

– Det kan være vanskelig å finne akkurat det man trenger når man trenger det. Det er forskjellige navn på preparater i utlandet. Det er mye som er ukjent, og det er trygt å være kjent med kremer/tabletter man skal bruke når det er nødvendig. Spesielt når det gjelder å gi medisiner til barn, sier hun.

Reiseapotek

Et reiseapotek bør tilpasses litt etter hvor man skal og om man skal oppholde seg nærme byer og butikker eller ikke, mener Fredrikson.

Men det er noen ting et reiseapotek alltid bør inneholde, mener Fredrikson og Holmslien:

  • Nesespray
  • Sårrens, plaster og kompresser
  • Febernedsettende og smertestillende medisin, og temperaturmåler
  • Kløestillende eller lokalbedøvende krem/salve
  • Bleiesalve
  • Solkrem
  • Håndsprit/desinfiserende servietter
  • Myggspray/krem som holder myggen unna, særlig ved reise til land med malaria eller andre myggbårne sykdommer. Myggmiddel til små barn, særlig under 3 år, må brukes med omtanke, og bør påføres kun på klær og ikke direkte på huden.
  • Reseptbelagte medisiner
  • Eventuelt stoppende midler ved diaré og væskeerstatning

– Ta aller helst med solkrem hjemmefra. I Europa, og særlig her i Norge, har vi strenge og gode rutiner for at solkrem skal holde god kvalitet og gi god beskyttelse, sier Fredrikson.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Les også: Så mye sol tåler barna: – Kan få solstikk

SYKT BARN PÅ FERIE: Sykepleier i If, Mari Holmslien forteller at Diaré er en av de vanligste sykdommene å få på ferie.
SYKT BARN PÅ FERIE: Sykepleier i If, Mari Holmslien forteller at Diaré er en av de vanligste sykdommene å få på ferie. Foto: Privat

Reseptbelagte medisiner

Generelt bør man ha med det man anser som aller viktigst i håndbagasjen.

Dersom man går på faste medisiner, er det lurt å ha dette i håndbagasjen tilfelle man skulle være uheldig å miste eller få forsinket bagasje.

– Planlegg i god tid før avreise, slik at du får hentet ut det du trenger. Noen legemidler må oppbevares kaldt, så da er det viktig å ha med en kjølemappe for å sikre at legemiddelet ikke blir ødelagt.

– Enkelte legemidler kan også kreve en egen attest, slik at du har dokumentasjon på at legemidlene tilhører deg eller ditt barn, informerer Fredrikson.

Går man på faste medisiner, bør man også ha med seg medisiner til ekstra dager med god margin, råder Holmslien.

– Man kan bli syk og ikke kunne reise hjem planmessig, eller det kan oppsto forsinkelser av hjemreise av andre grunner, sier hun.

Vanlige sykdommer på ferie

I utlandet kan barn være utsatt for sykdommer. Her er de vanligste sykdommene barn kan få på ferie i utlandet, ifølge Holmslien:

  • Ørebetennelser
  • Diare/oppkast
  • Vannkopper
  • Forkjølelse/feber
  • Fallskader/overflatiske sår

– Bading og sol er ofte en stor del av sommerferien for barnefamilier. Ørebetennelse utvikles lettere i perioder med mye bading, i kombinasjon med varme og fuktighet, Holmslien.

– Det er vanskelig å unngå bading på sydenferie, men et råd er å tørke barnas ører etter bading, legger hun til.

For å unngå oppkast og diaré kan man ta forholdsregler som:

  • Vaske barnas hender godt før man spiser
  • Ikke drikk vann fra springen i land hvor vannkvalitet er dårlig
  • Ikke spis mat som ikke er kokt eller gjennomstekt
  • Unngå isbiter, de lages ofte av vann fra springen
  • Ikke spis softis, eller is som ikke er pakket inn
  • Vask frukt og grønt i rent vann
  • Unngå buffetmat

Les også (+): Jeg og barnemor har delt omsorg. Hvilken rett har jeg som forelder til å reise på utenlandsferie med barna mine?

Oppkast og diaré

Ved oppkast/diaré er det viktig å sørge for at barnet ikke blir dehydrert. Dette gjør man ved å sørge for at de drikker nok.

– Tilby den drikken de ønsker, helst med sukker/salt. Gi små væskemengder ofte, da er det mindre sjanse for at de kaster det opp. Det kan være man må ty til brus/saft oftere enn man ville gjort i Norge for å sørge for at barna får i seg nok væske, råder Holmslien.

Oppkast og diaré er for de fleste barn ufarlig og går over i løpet av noen dager.

– De aller minste barna er mer sårbare for endringer i væskebalansen enn større barn/voksne. De må derfor passes på ekstra nøye, sier sykepleieren.

Med bleiebarn vil man kunne sjekke bleien for å se om barne får i seg nok væske, det er derfor enklere å følge med på væskebalansen til denne aldersgruppen enn større barn.

– Viser barnet ingen tegn til bedring, eller allmenntilstanden er dårlig, må man oppsøke lege. Terskel for å oppsøke lege bør ikke være høy når det gjelder syke barn på reise.

Holsmlien råder også ha reiseforsikring.

– Blir du akutt og uventet syk eller utsatt for en ulykke på reise, dekker forsikringen behandlingsutgifter, legebesøk og sykehusopphold uten beløpsgrense.

Er barnet sykt i ferien?

Her er barnelege Torstein Baade Rø ved St. Olavs Hospital sine beste tips om hva du skal gjøre om barnet får følgende sykdommer:

Reisesyke: Forebygges med reisesyketabletter eller akupressurarmbånd.

Øresmerter på flyet: Slimhinneavsvellende nesedråper før flyturen (virketiden er 4-6 timer).

Nesedråper bør forbeholdes de som vet de har øreplager. Barna bør også sitte oppreist fremfor å ligge, og det kan hjelpe å tygge/drikke litt på vei ned. Paracet vil hjelpe mot øresmerter.

Mage/tarminfeksjoner: Febernedsettende. Få i barnet væske, helst med sukker. Eplejuice + vann eller saft med sukker.

Rehydreringsvæske (pulver kjøpt på apoteket som blandes ut i vann, for eksempel GEM) er det aller beste fordi det har en godt balansert sammensetning av salt og sukker. Trikset er å gi små væskemengder hyppig, da er det mindre sjanse for at barnet kaster det opp igjen.

Hudinfeksjoner: Førg for å holde skrubbsårene rene for å unngå hudinfeksjon. Desinfisere med Pyrisept, Klorhexidin, eller lignende.

Av og til må antibiotika til, som ved feber, smerter, dårlig allmenntilstand.

Ved infeksjoner må du oppsøke lege dersom barnet har dårlig allmenntilstand.

Skader og lignende: Behandles som hjemme. I varmere strøk blir det oftere infeksjoner i sår og lignende. Bitt avhenger av hva som har bitt deg.

Solforbrenninger: Finnes en rekke lindrende kremer på apotek. Unngå mer soleksponering, og gjerne avkjøl med kalde omslag.

Les også: Test: Så varmt ble det i en tildekket barnevogn

Genrelle råd på ferie

– Ved opphold i sol og varme, bør man i alle fall passe på å begrense soleksponeringen. Husk at små barn under ett år ikke bør være direkte i solen i det hele tatt, sier Fredrikson.

Her er noen generelle råd:

  • Holde barna utenfor solen den delen av dagen hvor solen er sterkest, mellom kl. 12-15.
  • Hold barnet i skyggen når det er mulig.
  • Sørge for å smøre barnet med høy solfaktor, minst solfaktor 30, samt smøre ofte (annenhver time), og etter hver gang de har badet.
  • Bruk beskyttende klær/hatt på barnet og solbriller.
  • Pass på at væskeinntaket opprettholdes, da økt svetting på grunn av varmen, og kanskje løs mage i tillegg, vil føre til at kroppen mister væske og viktige salter.
  • Det er viktig å unngå overoppheting. Bruk lette klær og lett sengetøy. Husk at spedbarnet regulerer kroppstemperaturen dårlig, og at de derfor lett kan bli overopphetet.
  • Ta med helsekort.
  • Barnegrøt er ikke alltid lett å få tak i Europa. Gjerne ta med hjemmefra.

Kilder: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson ved Apotek 1 og Sykepleier Mari Holmslien i If.