Forkjølelse og vitaminer

Kommentar: Så du trodde at C-vitamin hjalp mot forkjølelse?

En av medisinens mest seiglivede myter.

Sveinung Larsen, barnelege og journalist, avliver myten om C-vitamin.
Sveinung Larsen, barnelege og journalist, avliver myten om C-vitamin. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Neste gang din mor eller grandtante sier at du må gi C-vitamin til barna når de er forkjølet, skal du smile og si at vi heller kan hedre minnet om Linus Pauling på annet vis.

Vitamin C er et vannløslig vitamin mennesket ikke klarer å produsere selv, men må få tilført i kosten. Det husker de fleste av oss fra skolen. Samt at sjømenn kunne få skjørbuk hvis de ikke fikk vitaminet. Et problem britene, i starten av sitt maritime imperium, løste ved å ta med sitronsaft på tokt. Vi husker alle det. Vel og bra.

Les også: Er barnet for sykt for barnehagen?

Nei, C-vitamin hjelper ikke

Men så blir poden forkjølet. Mormor og grandtante insisterer på at å gi C-vitamin i store mengder hjelper, for det har de forsøkt selv. I utlandet kan man få kjøpt medisiner mot forkjølelse som inneholder både Paracet og C-vitamin, så da må det ligge noe i det?

Det korte svaret er nei. Det lange svaret er forklaringen på hvorfor dette er en av medisinens mest seiglivede myter.

Det hele begynner med den eneste personen som alene har fått to nobelpriser, Linus Pauling. Han var en av de viktigste vitenskapsmenn i det 20. århundre og nøt stor respekt. I 1954 fikk han nobelprisen i kjemi, og var over flere tiår en viktig bidragsyter i molekylær biologi. Ikke nok med det, han var en aktiv motstander av kjernefysiske våpen og kom til Oslo vinteren 1962 for å motta Nobels fredspris for sitt fredsarbeid. Vi har med andre ord mye å takke Linus Pauling for.

Feil konklusjon

Så skjedde det noe. I 1965 ble han tipset av en kompis at å ta vanvittige mengder C-vitamin ville forlenge livet og bedre helsen. Pauling, på dette tidspunkt 65 år gammel, forsøkte og syntes at effekten var fantastisk. Han følte seg mye bedre og, ikke minst, forkjølelsene han alltid hadde vært plaget av, forsvant som dugg for solen. Pauling var overbevist. Han tok opp mot tre hundre ganger det anbefalte daglige inntaket for voksne og syntes effekten bare ble bedre jo mer han tok. Heldigvis er det ikke skadelig å ta så enorme mengder. Det hele endte i en bok om C-vitamin som kur for den alminnelige forkjølelse, som han ga ut i 1970. Salget av C-vitamin gikk i taket.

Les også: Skulle du ønske det fantes en vaksine mot vannkopper?

Selv i dag tar rundt 50 millioner amerikanere C-vitamin mot forkjølelse, og det er C-vitamin de fleste husker Pauling for. Ikke hans banebrytende arbeid som kjemiker og fredsaktivist.

Siden det har det vært gjort gjentatte forsøk, store studier, og de viser dessverre ingen effekt. Det vil altså ikke hjelpe verken deg eller barna dine å ta C-vitamin når forkjølelsen ankommer hjemmet vinterstid. Det betyr imidlertid ikke at myten lever videre. For det gjør de ofte. Som skrømt i krokene, selv om forskerne for lengst har motbevist påstanden.

Seiglivede myter

Av en eller annen grunn er akkurat denne myten en av de mest seiglivede. Jeg har selv måttet svelge ned et par av de litt sure pillene sammen med snørr og tran. Heldigvis smakte de ikke så ille, men jeg må tilstå at bikkja fikk noen av dem innimellom.

Samtidig er det viktig å være varsomme med å tilbakevise folks oppfatninger om helse. Kanskje særlig slektninger. Jeg forsøkte en gang å overbevise svigermor om at trekk ikke er farlig. Det kunne jeg spart meg for. Vi har alle våre oppfatninger om hva som fungerer eller ikke, og det er ikke skadelig å ta store doser C-vitamin.

Les også: - Kunstig søtning har fått et ufortjent dårlig rykte

Mitt forslag er å gjøre det med et smil og si til mormor at vi skal ikke glemme mannen bak, Linus Pauling, og huske ham både som fredsaktivist og fremragende vitenskapsmann. Ikke for hans tro på C-vitaminet.