Sovemedisin til barn

20.000 norske barn dopes i søvn

Så utstrakt bruk av sovemedisin er et særnorsk fenomen, hevder professor.

DOPET? Det er et særnorsk fenomen å gi mye sovemedisin til barn.
DOPET? Det er et særnorsk fenomen å gi mye sovemedisin til barn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert
SOVER SØTT: Endelig er det ro på barnerommet.
SOVER SØTT: Endelig er det ro på barnerommet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Sovemedisin til norske barn

l 3906 barn i alderen 0 - 9 år fikk minst én resept på sovepiller/beroligende midler i 2010.

Årlig får omkring 20 000 norske barn (0 -18 år) en form for sovemedisin for å sovne eller sove bedre gjennom natta.

(Kilde: Reseptregisteret)

Søvntips

*Sett tydelige grenser når du legger barnet. Gjennomfør de samme rutinene, i samme rekkefølge,til samme tidspunkt hverdag.

*Legg barnet før det blir «overtrøtt».

*Lær barnet å sovne på egenhånd i egen seng.

*Oppmuntre til bruk av kosedyr.

*Ha det lyst på soverommet under høneblunder, mørkt om natta.

*18 - 20 grader er passe sovetemperatur.

*Ha faste tider for søvn og våkenhet - både til hverdags og i helga.

*Ikke gi barnet drikke med koffein.

*Ikke server kveldsmåltid for sent.

*Pass på at barnet får nok søvn.

Bli kvitt søvnproblemene

*Fjern alle elektroniske artikler fra barnerommet. Ikke la barna bruke pc, Nintendo, etc i timen før leggetid.

*Datamaskiner er ekstremt aktiverende for hjernen.

*Den siste timen før leggetid bør det være ro i huset.

*Les heller bøker, fortell historier eller snakk sammen.

*Forsøk å vekke barnet noe tidligere om morgenen, gjerne et kvarter før de pleier å våkne. Ikke la barnet få sove ut, selv om det sovnet sent kvelden i forveien.

Slik virker Vallergan

Fordi hovedeffekten inntrer etter to timer, sovner barnet ganske raskt om kvelden. Halveringstiden kan være opptil 18 timer. Vallergan holder seg altså lenge i kroppen, slik at barnet blir sløvt og døsig dagen derpå.

Hodepine og svimmelhet er andre vanlige bivirkninger. Vallergan er tilgjengelig som mikstur og som tabletter.

Ola sovner sent hver eneste kveld. Fem, seks ganger hver natt våkner han og krever oppmerksomhet. Foreldrene har prøvd alle de mest desperate søvnrådene. Neste morgen er hele familien utslitt.

«Prøv Vallergan,» råder naboen. «Det gjorde underverker for vårt barn». Samme dag tar foreldrene en telefon til fastlegen.

Veldig mange småbarn - og foreldrene deres - får for lite søvn.

Særnorsk foreldre

- Det er et særnorsk fenomen å gi så mye sovemedisin, angstdempende midler og Vallergan til barn, sier professor Jørgen G. Bramness ved Senter for rus og avhengighetsforskning (SERAF).

Mange leger og forskere advarer mot den utstrakte bruken av sovemedisin til barn. De frykter senskader - som permanente søvnproblemer.

Øker for de yngste

3906 barn i alderen 0-9 år fikk minst én resept på sovemidler og angstdempende midler i 2010, viser tall fra Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet.

Her registreres alle som har hentet legemidler på resept i Norge. «Sovemidler og angstdempende midler» inkluderer også Valium, Sobril og det ikke vanedannende sovemidlet Melatonin.

319 flere barn enn i 2005 fikk slike midler på resept.

Vallergan

Vallergan - som er et antihistamin (allergimedisin) - ble i fjor gitt til 3944 barn i samme aldersgruppe. Vallergan har en søvndyssende effekt, og ble utskrevet til nærmere 7 av 1000 norske barn under 9 år i fjor. Ifølge Reseptregisteret er det litt flere unge gutter enn jenter som får resept på Vallergan.

Mange forskere mener at Vallergan ikke er et effektivt eller trygt nok legemiddel mot søvnrelaterte problemer hos barn. Derfor fraråder de bruk av dette. Likevel fortsetter landets fastleger å skrive ut slike resepter i økende tempo. Også Sverige har registrert en økning i bruken av sovemedisin på 2000-tallet.

Barn under 3 år

I løpet av et år vil 20 000 norske barn og unge under 18 år ha fått en form for sovemedisin, Melatonin eller Vallergan for å sovne eller sove bedre gjennom natta årlig, anslår professor Jørgen G. Bramness. Brorparten av alle Vallergan-reseptene som blir skrevet ut til barn, gis til barn under 3 år.

- Dette er et paradoks, siden Vallergan ikke anbefales til barn under 2 år, sier Bramness.

Ikke testet på barn

- Sovemedisin, med unntak av Vallergan, er ikke blitt testet på barn. Melatonin øker mest. I Norge økte salget av sovemidler (til alle aldersgrupper) særlig på midten av 2000-tallet. Selv om veksten har flatet litt ut, mener flere leger som vi har snakket med, at tallet er høyt.

I tillegg til den offisielle statistikken kommer medikamenter som foreldre har fått til seg selv, eller kjøpt i utlandet eller på nettet. I andre land - som USA - regnes melatonin som helsekost, og kan derfor kjøpes reseptfritt på apoteket.

Melatonin

- Melatonin regnes ikke som vanedannende. Det er et slags hormon som skal regulere døgnrytmen og tilpasning til lys og mørke. I Norge har antall årlige brukere under 9 år økt fra rundt 1000 til 1500 i perioden 2005-2010. Ingen søvnmedikamenter har økt mer, sier Christian Berg, seniorrådgiver i Divisjon for epidemiologi ved Folkehelseinstituttet.

- Svært få barn i Norge får vanedannende sovemidler, mener han.

Vet lite om langtidseffektene

Før 2000-tallet var det mindre vanlig at barn fikk resept på Vallergan mot søvnløshet. Vallergan kategoriseres ikke sammen med sovemedisiner eller beroligende midler, og er ikke vanedannende på samme måte.

- Vi vet lite om langtidseffekten Vallergan har på barn, påpeker Børge Sivertsen, psykolog og søvnforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) og Universitetet i Bergen.

- Vallergan er opprinnelig en allergimedisin med en beroligende effekt. Bieffektene er «snillere» enn for eksempel Imovane. Derfor gis nok Vallergan raskere til barn.

Barna får "hangover"

Sivertsen forteller at bivirkningen av Vallergan kan være som en «hangover» dagen derpå, og advarer mot bruk over lang tid.

- Om ikke medisinen i seg selv skaper avhengighet, blir barnet vant til å få hjelp til å finne roen. Hvis Vallergan blir brukt over for lang tid, kan det være vanskelig å komme inn i vanlig rutine igjen.

Barn blir sløve

Felleskatalogen er et oppslagsverk om bruk og virkning av medisin for helsepersonell. Katalogen fraråder å gi allergimedisin med søvnighet som bivirkning til barn under 2 år.

Årsaken er manglende dokumentasjon. Vallergan (med virkestoffet alimemazin) har en halveringstid på opptil 18 timer. Det betyr at barnet kan være døsig, trøtt og kvalmt dagen etter inntak.

Alvorlige bivirkninger

Ifølgen en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, kan Vallergan gi barn alvorlige bivirkninger - og dokumentasjonen for bruk som sovemiddel er mangelfull.

- Dette er informasjon som gir grunn til å redusere bruken hos små barn, sier SERAF-professor Bramness.

- Men antydningene om en mulig sammenheng mellom Vallergan og uventet spedbarnsdød - som tidligere har vært publisert i forskningsartikler i andre land - er noe spekulative, mener Bramness.

I Norge er det ikke dokumentert dødsfall som følge av bruk av Vallergan.

Siste utvei

Flere fastleger Foreldre & Barn har vært i kontakt med, bekrefter at Vallergan brukes relativt hyppig som sovemiddel hos små barn. Legene ønsker ikke å bli sitert med navn, men den ene, mannlige fastlegen i Oslo sier følgende:

- Jeg har flere ganger blitt kontaktet av foreldre fordi småbarna deres sover veldig dårlig om natta. De er opprådde og tyr til medisin som siste utvei. I flere av tilfellene har det dårlige søvnmønsteret pågått i mange måneder, og foreldrene er nærmest utslitt av å bli vekket så mange ganger.

De har gjort research og bestemt seg for at de nå vil prøve sovemedisin eller Vallergan til barnet, sier fastlegen.

Fortvilte foreldre

- Det er vanskelig å nekte utslitte og fortvilte foreldre akutt hjelp. Også barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus er blitt oppsøkt av en del foreldre som i frustrasjon har gitt barna sovemedisin. Hun kjenner sågar til eksempler der foreldrene har «dopet» ned barn, for eksempel før en lang flytur.

- Hvis man har «prøvd alt» - eller føler at dette får man ikke til selv - kan man be fastlege eller lege på barneavdeling om hjelp, sier Lindboe.

Før familien går til grunne

- Det er viktig å søke hjelp før hele familien går til grunne. Og ikke minst få utredet at det ikke ligger noe medisinsk bak, som søvnapné, store mandler eller astma. Mange sover dårlig. Mellom 25 og 40 prosent av alle barn har søvnproblemer, ifølge barn og foreldres egne rapporter.

Men det finnes ingen større oversikt over søvnforstyrrelser hos de yngste barna, viser en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Hindrer gode søvnrutiner

- Selv om helsestasjonene har viktig kunnskap om hvordan barn kan utvikle gode søvnrutiner, fortsetter fastlegene å gi fortvilte foreldre resepter på antihistaminer.

Dette hjelper ikke. Tvert imot, legemidler hindrer barna i å utvikle gode søvnrutiner, poengterer Børge Sivertsen, som også leder Norsk forening for søvnforskning og søvnmedisin.

- Vi fraråder all foreskriving av Vallergan til barn.

Søvnproblemer er vanlig

Flere forskere og leger oppsummerer barn og søvnproblemer slik: Det er nesten mer normalt at barnet ditt har søvnproblemer, enn at det ikke har det.

- Nattlige oppvåkninger er vanlig hos små barn, sier stipendiat Hedvik Elisabeth Fosse ved prosjektet Barn i Bergen. Fosse jobber med en doktorgradsstudie om søvnvansker og psykisk helse hos barn.

Barn sover kortere

- Flere undersøkelser viser at barn sover kortere nå enn tidligere. Mens leggetiden er blitt forskjøvet, må barn flest stå opp like tidlig som før, for å gå i barnehagen eller på skolen.

Søvnproblemer er helt vanlig hos barn opp til 3 år. Mellom 25 og 50 prosent av alle barn mellom 6 og 12 måneder har hyppige nattlige oppvåkninger, og opp til hver fjerde 3-åring våkner regelmessig om natten.

- Er det riktig å medisinere det normale? spør Jørgen G. Bramness retorisk.

Han får støtte fra Børge Sivertsen:

- Med en gang vi ser at noe ikke fungerer - i vårt jag etter den perfekte helse - vil vi at det behandles raskest mulig. Mange tyr til piller for å løse problemet.

- Skremmende

Flere psykologer, medisinprofessorer og fastleger bekrefter at søvnmedisiner til barn blir skrevet ut hyppigere enn tidligere.

- Mange ser på Vallergan og Melatonin som uskyldige legemidler. Dette er skremmende, sier Børge Sivertsen.

- Det kan være vanskelig å slutte med medisiner fordi man da «rykker tilbake til start» og de opprinnelige søvnproblemene kommer tilbake.

Les mer:

Sjekk om barnet sover nok

Fast leggetid gir smartere barn

Spedbarn kan sove hele natta

Når kan man gi barna sovemedisin?

Trend å ha baby i dobbeltsengen

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

ENDELIG: Vallergan er ofte foreldrenes siste desperate forsøk når nettene er altfor korte.
ENDELIG: Vallergan er ofte foreldrenes siste desperate forsøk når nettene er altfor korte. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også