Kreativ i koronatid:

Da barnehagen stengte, åpnet det seg en ny verden for Haddy. Da fikk mannen Trond en idé

Haddy Njie måtte finne på noe gøy med datteren Maria da barnehagen stengte. Sammen slapp de seg løs med lim, papp, maling og masse fantasi, og forvandlet stua til et kaos­verksted.

<b>KREATIV STUND:</b> Haddy og datteren Maria elsker å lage ting sammen. Bildet er hentet fra boken «101 ting å lage sammen med barn»
KREATIV STUND: Haddy og datteren Maria elsker å lage ting sammen. Bildet er hentet fra boken «101 ting å lage sammen med barn» Foto: Marte Christensen
Først publisert Sist oppdatert

Da pandemien traff Norge i mars 2020 og alt stengte ned, ble hverdagen snudd på hodet for mange småbarnsfamilier.

En av dem var Haddy Njie, ektemannen Trond Giske og datteren Maria, den gang fire år.

Fant sin greie

– Barnehagen stengte og plutselig var Maria hjemme på fulltid. Vi tenkte, som mange andre: Hva skal vi finne på som vi syns er gøy, og ungen syns er gøy? Det er begrenset hva vi voksne orker av å sitte på gulvet og ha rollelek. Jeg orker i hvert fall ikke mye av det, sier Haddy og fortsetter:

– Hos oss ble ansvarsfordelingen at Trond tok med Maria ut et par ganger om dagen, lærte henne å sykle og sånn, mens jeg gjorde innetingene. Jeg fant raskt på den nye leken vår; å slippe fantasien løs og lage figurer av pappkartonger, do-ruller, blikkbokser, og alt annet vi hadde rundt oss.

Haddy Njie

  • Sanger, låtskriver, forfatter, journalist
  • 41 år
  • Gift med Trond Giske (54)
  • Mamma til Maria (5)
  • Har gitt ut tre plater, og spilt i musikaler på film og på scene
  • Har vært programleder i en rekke programmer på NRK, og vant Gullruten for beste kvinnelige programleder i 2011
  • Aktuell med boka «101 ting å lage sammen med barn», Kagge Forlag, 2020

Haddy stilte med blanke ark og fargestifter tell, i dobbelt forstand.

– Jeg hadde ikke noen bakgrunn for dette her i det hele tatt. Jeg hadde aldri drevet med det før, men syntes det var gøy med en gang. Det er sjelden du leker med barn og syns det er skikkelig gøy, det gjelder i hvert fall for meg. Men heldigvis er det mange måter å være superforeldre på, og her fant jeg min greie, forteller hun.

Les også: Linn Skåber om samlivsbruddet

– Må tåle at det blir rot og kaos

Haddy kjøpte inn noen viktige hjelpemidler med grenseløs tryllestav-effekt for prosjektet som var i emning.

– Akrylmaling, hobbylim og tapetkniv. Og en limpistol til 49 kroner. Limpistolen gjør at alt går fort, og du slipper å vente på at limet skal tørke. Og, ikke minst, en voksduk å søle på. Men du må tåle at det blir mye rot og kaos. Vi bor i en liten leilighet, så når vi lager ting blir hele stua forvandlet til et hobbyverksted, forteller hun.

Jeg treffer Haddy hjemme i stua i leiligheten midt i Oslo. Det vil si, en blid Haddy sitter i stua si og snakker inn i PC-en, jeg snakker inn i min, og vi ser hverandre på skjermen, det nye treffpunktet i koronaens tid.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Det ser ryddig ut i stua, så vidt jeg kan se.

– Trikset mitt er at jeg har en kasse med alt jeg trenger for at vi skal lage de tingene vi finner på. Kassen står på øverste hylle i stua og er klar til bruk på en-to-tre. Men du kan alltid se at det bor et barn her. Blant annet har vi teipet opp ruter på stuegulvet med sånn markeringsteip, til å hoppe paradis på. Jeg håper den er lett å fjerne en gang, sier Haddy, uten at akkurat det ser ut til å bekymre henne.

Finner materialer i skogen

Hennes nye hobbyidé skjøt rakettfart fra første stund. Fantasifulle ting ble klippet, limt og malt, enten på gulvet eller ved stuebordet.

– Jeg kunne se en tom pappboks, men Maria så noe helt annet. «Ser du ikke at det er et monster, og den har en tråd bak, så den kan bæsje ut det den har inni», kom det fra henne. Barn kan se liv i det meste rundt seg og det er bare å la seg rive med. Som da vi lagde dukkehus og den tomme tanntrådboksen ble til sisternen på en do, forteller Haddy.

Det var ingen grunn til å nøye seg med å finne byggematerialer i huset. Siden mars i fjor har ingen kommet tomhendt hjem etter en tur i skogen.

– Kongler, steiner, grener, kastanjenøtter; vi sanket med oss alt som så spennende ut, og ga det nytt liv med lim og maling, forteller hun videre.

Trond fikk ideen

Pappa Trond så på fra sidelinjen, og syntes at leken gikk veldig bra.

– Det gikk ikke mer enn en måned før han foreslo at jeg burde lage en bok om å lage morsomme ting med barn. «Herregud, du har jo så mange ideer, dette må du vise frem» , sa han. Jeg har jo gitt ut flere bøker før, barnebok også, men dette?, sier hun.

Men Trond pushet på, og til slutt tok Haddy kontakt med et forlag, som tente på ideen.

– Vi diskuterte hvor mange ting jeg skulle lage, og landet på 101, forteller hun.

Prosjektet fikk en ekstra dimensjon siden det ble startet i en tid da alt ble stengt ned.

– Samtidig som Maria og jeg hadde det moro sammen, skapte jeg meg en ny jobb det neste halvåret, sier hun.

101 doruller, blikkbokser og alt mulig rart, ble til stjernekikkerter, lekepenger, pappkaker og 98 andre ting.

Tingene ble fotografert, Haddy forfattet greie manualer til, og alt ble samlet mellom to permer. Boka fikk enkelt og greit navnet «101 ting å lage sammen med barn».

– Tanken min med boka var at folk ikke nødvendigvis skulle lage de tingene vi har laget, men like gjerne bruke fantasien til å finne på egne ting. Det er jo halve moroa, å la barna, og kanskje de voksne også, slippe skaperkraften løs, la ideene ramle ut, sier Haddy.

Den nye hobbyen har ikke stoppet med bokutgivelsen.

– Vi har limt sammen masse rart det siste halvåret. Jeg har lagt ut noe av det på instagramkontoen min, som heter Barehaddy, til glede og inspirasjon.

Les også: Morsomme inneaktiviteter for barn

<b>KAOS:</b> Litt rot på bordet hører med når man er i det kreative hjørnet. Bildet er hentet fra boken «101 ting å lage sammen med barn».
KAOS: Litt rot på bordet hører med når man er i det kreative hjørnet. Bildet er hentet fra boken «101 ting å lage sammen med barn». Foto: Marte Christensen

– Gøy å lære mens man lager ting

Flere av tingene de har laget er lærerike, både for store og små.

Som for eksempel Årshjulet, en tre lags snurreplate som er delt inn i årstider, måneder og ukedager, med matchende dekorasjon. Og papp-platen som har blitt til hele solsystemet vårt, som er høytsvevende naturvitenskap.

Jeg tok en stikkprøve og spurte Haddy om hvilken planet som er nærmest sola vår. Hun tenkte litt og svarte riktig: Merkur. Det er ikke alle som vet det, men det hjelper å ha laget et lite hjørne av universet på papp i gilde farger.

– Det er gøy å lære mens man lager ting uten at det blir tvangslæring. Vi har også laget de 12 stjernetegnene og hengt dem opp i taket over senga til Maria, akkurat sånn som de står på himmelen. Så kan vi ligge i senga, kikke på vår egen stjernehimmel og lese om stjernetegn. Det er både litt skummelt og spennende, forteller hun.

En annen ustyrtelig morsom figur i boka heter Kroppen min, en blid papp-person med de indre organene sine utenpå kroppen.

Det som først ser ut som en krøllsveis er hjernen, og nedover kroppen ligger resten i tur og orden: hjerte, lever, blodårer, spiserør og luftrør, magesekk, tykktarm og tynntarm og mer til.

Til og med seksualundervisning er det blitt plass til, med underliv og to fine eggestokker som venter på at det skal komme sædceller i racerfart og lage barn, for å sitere boka.

– Den er kjempelærerik og vi måtte vri hjernene våre for å finne de rette tingene. En gammel brun strømpebukse ble til både tykktarm og tynntarm, forteller Haddy.

Kreative løsninger

Haddy forteller også om andre prosjekter som er med i boken, blant annet skumkunsten og en skikkelig stilig andedam.

– Vi hadde det kjempegøy med skumkunst-prosjektet. Vi brukte barberskummet til Trond, som vi blandet med konditorfarge og helte på tomme ketchup- og limflasker. Da fikk vi sånn fluffy maling som det ble veldig fine figurer av. Skummaling egner seg godt til å lage bursdagskort med også, tipser Haddy.

Andedammen består av en sjø du bare får lyst til å hoppe i, og en andefamilie som er så søte at de er til å spise opp.

– Den første utfordringen var å lage vann. Løsningen var doruller, vann og lim. Vi løste opp dorullene i vann, det var skikkelig klinete. Endene lagde vi av noen mandler med skall på, de hadde blitt liggende igjen i nøtteskålen etter jul. Til hodene på endene brukte vi morellsteiner, etterfulgt av tålmodig maling. Steinene rundt sjøen samlet vi på vei hjem fra barnehagen, forklarerHaddy.

Får ikke lov til å kaste noe

Noen utfordringer blir det selvfølgelig når familien har blitt så drevne tingmakere.

– Jeg får nesten ikke lov til å kaste noe. Maria syns alt kan brukes til å lage noe, og boden er full av ting vi allerede har laget, sier hun.

Jeg lurer på om all denne skapertrangen til Haddy kommer fra hennes egen barndom?

Hun har jo en kreativ søster også, illustratøren Lisa Asaito, som også har bidratt med tegninger i boka, både fjes-fjas og krusedull-tull, til inspirasjon for store og små.

– Vi tegnet og lekte mye, og mamma er ekstremt kreativ og flink med barn. Jeg husker at mamma leste for oss hver dag, mens vi lå på gulvet og tegnet, forteller Haddy.

Selv om Haddy og Marias mor-datter-forhold ser svært idyllisk på bildene i boka, ser Haddy på seg selv som en ganske gjennomsnittlig mor.

– Det å være mor er fantastisk, men det er slitsomt også. Vi har det morsomt sammen, men jeg blir daglig sprø av henne også, innrømmer hun.

Les også(+): Vi ventet et alvorlig sykt barn. Da kom sjokkbeskjeden fra mannen min

Skriver på flere bøker

Landet er sakte i ferd med å åpne igjen og hverdagen kan bli som den var før. Haddy har tatt fatt på nye oppgaver ved siden av å være mamma.

– Jeg skriver på en bok for barn og ungdom som kommer til høsten. Den handler om vennskap og mot, og om å danse. Boka heter «Dans», forteller hun.

Det er en kunstform hun kjenner av erfaring. Haddy har både danset og sunget på scenen i flere oppsetninger, og det kan godt hende at vi ikke har sett og hørt henne for siste gang.

– Musikaler er utrolig tøft, du må være trent som en topp-idrettsutøver for å stå gjennom mange forestillinger. Men jeg har lyst til gjøre det igjen, sier hun.

– Skjer det noe på den fronten?

– Ja, men det kan jeg ikke fortelle om, sier hun lurt.

Men først kommer det enda en bok.

– Jeg jobber med en barnebok som kommer ut til neste år, men hva den handler om er hemmelig, sier hun og fortsetter:

– Jeg leker også med flere bok-ideer der jeg må ut og treffe folk, men det har ikke vært så lett det siste året.

– Et år til ettertanke

Derimot har hun truffet sin egen lille kjernefamilie mer enn noensinne under pandemien.

– Jeg trodde at det skulle bli flere skilsmisser når folk ble tvunget til å være så tett på hverandre, men så har det blitt færre. For min del har det vært et år til ettertanke. Jeg har oppdaget at jeg ønsker å være mer sammen med familien min. Mer med Maria og Trond, mer med moren og faren min, og søsknene mine, forteller Haddy.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Den viktigste planen hennes fremover er klar, og ikke hemmelig:

– Jeg vil ikke jobbe fullt så mye som jeg gjorde før, jeg vil heller ha det mer gøy sammen med de jeg er glad i, avslutter hun.