Unge mødre anbefales ofte abort
Vanskelig å være ung mor
Line Emilie Sundqvist Gjørtz har møtt mange fordommer som ung mor, både av fastlege og familie. - Men jeg har ikke angret et sekund, sier hun.
- Unge gravide kan føle seg presset til å ta abort av velmenende leger, som enten ikke er nøytrale, eller som tror de skal «hjelpe» kvinnene, sier forfatter og journalist Line Konstali (29).
Hun er aktuell med boka «Ikke bare mamma», en samling av intervjuer og artikler om unge mødre i dagens Norge.
Mens unge kvinner på 70-tallet ble presset til å beholde barnet, har holdningen nå snudd.
Helsepersonell vil mer enn gjerne vil hjelpe unge kvinner med avgjørelsen om abort, og glemmer av og til å opplyse om hvilke støtteordninger som finnes, mener forfatteren.
I boka forteller unge gravide om stygge blikk og sårende kommentarer fra folk på gaten.
- I tillegg møter kvinnene fordommer fra familie og venner, som tror at det å få barn i ung alder er det samme som å kaste bort livet, forteller Konstali.
23 år og «ung» mor
Line Konstali ble selv gravid som 23-åring, og fikk høre fra flere at hun burde vente med å få barn, på grunn av utdannelse og karriere.
Les også: De minste må vente på svineinfluensavaksine
Hvorfor ville hun velge nattevåk og ungeskrik fremfor uforpliktende studentliv?
Etter å ha snakket med flere andre unge mødre, skjønte hun at denne holdningen var utbredt.
- Unge kvinner blir skremt til å ta abort på grunn av foreldre og venninner som reagerer med skrekk. Og det gjelder ikke tenåringsjenter som er alene med barnet, men også unge samboerpar, tror Konstali.
Noe som bare gjør det enda vanskeligere for de som faktisk velger å gjennomføre graviditeten, mener hun.
- Men hva er en ung mor? Var jeg for ung som 23-åring? Ikke biologisk sett. Men statistikken viser at aborttallene er høyest i aldersgruppen 20-24 år.
I dag er normen at man skal være ferdig med utdanningen, helst ha fast jobb, mann og rekkehus, før barnet skal komme som «kronen på verket», tror hun.
Les også: 9 råd for en lykkelig barndom
Uvitenhet rundt unge gravides rettigheter
I 2008 ble utført 16.054 svangerskapsavbrudd. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. Av disse var 15.420 selvbestemte og 634 nemndbehandlede, det vil si utført etter utgangen av den tolvte svangerskapsuken.
De siste årene har tallet steget jevnt. Sammenlignet med 2007 økte det totale antall aborter med nesten 900.
Konstali tror at det høye aborttallet i stor grad skyldes uvitenhet rundt hvilke muligheter og rettigheter man har som ung gravid.
- Det fleste 19-åringer er ikke klar over at det er fullt mulig å kombinere barn og studier, tror forfatteren.
- Mange opplever å bli feilinformert hos NAV. Holdningen er at det går ikke an å være ung og gravid. Men man har flere rettigheter enn man er klar over, sier hun.
Se hvilke rettigheter du har som gravid: Så mye har du krav på i svangerskapspermisjonen
Har du blitt frarådet å få barn?
Ta gjerne kontakt med vår journalist.
Beholdt barnet tross advarsler
Line Emilie Sundqvist Gjørtz (21) er mor til Thea på tre år og støtter Konstalis uttalelser.
- Da jeg ble gravid, søkte jeg etter informasjon, men fant ingenting. Jeg fikk høre at jeg var for ung, at jeg ikke kom til å klare å fullføre skolen eller få det til å gå rundt økonomisk. Flere i familien var sterkt imot at jeg skulle få barnet, og skrev lange brev til meg med argumenter. Jeg ble møtt med en «stakkars deg»-holdning, forteller hun.
Line Emilie innså at det kun var praktiske årsaker til at hun var usikker på livet som tenåringsmamma, og ikke følelsesmessige, så hun valgte å beholde barnet.
Ikke minst fordi hun fikk god støtte fra moren, som hjalp henne i møte med NAV og skolen.
Målløs av legen
Etter fødselen fikk Line Emilie fødselsdepresjon, som ikke hadde noen sammenheng med at hun var ung mor. Hun gikk til fastlegen for å få hjelp, og ble møtt med kommentaren:
«Nå skjønner du vel at det ikke er en dukke du har fått?»
- Jeg ble helt målløs. Noe slikt ville man aldri ha sagt til en mor i 30-årene med samme problemer som meg, tror Line Emilie.
Hun tror at andre holdninger hos leger og hos NAV ville ha gjort det enklere å være ung og gravid. Hun har klart å fullføre videregående med gode karakterer, og studerer nå til førskolelærer.
Nå ser hun flere fordeler med å være ung mamma.
- Siden jeg er student, har jeg god tid til å følge Thea i barnehagen om morgenen. Vi kan ta oss tid til å se på soloppgangen og kose oss på veien. I tillegg har jeg masse energi, siden jeg fortsatt er såpass ung, sier Line Emilie til klikk.no.
Sykepleier Bente Ødegård Nymoen understreker at det å føle seg presset til abort, kan man oppleve både som 17-åring og 40-åring.
- Ingen skal føle seg presset til å ta abort, heller ikke å fullføre et svangerskap man ikke er klar for, understreker hun.
- Men etter min mening er man absolutt ikke for ung til å bli mor når man er over 20. Unge mødre er for meg jenter under 20, men også de kan være modne nok til å ta imot et barn, tror sykepleieren.
Hun jobber mye med svangerskapskurs og mor og barn-grupper for single mammaer.
Også hun brenner for at alle foreldre skal ha et godt tilbud om støtte og veiledning,
Hun er enig med Line Konstali at tenåringsmødre må få mer støtte enn de gjør i dag, både økonomisk og menneskelig.
Må få velge selv
Konstali understreker at hun ser flere fordeler med å vente med barn til man er i 30-årene.
- Poenget er at man må få lov til å velge, og at det skal være kvinnens egen avgjørelse. Det handler om holdninger. Flere jeg snakker med blir nesten provosert når jeg forteller at det har gått helt fint å få barn i ung alder, sier Konstali til klikk.no.
Bente Ødegård Nymoen sier at selv om det biologisk sett kan være lurt å få barn tidlig i 20-årene, ser hun svært mange fordeler også med å vente noen år.
- i 30-årene har man gjerne slått seg mer til ro, er ferdig med utdannelse og funnet sin plass i yrkeslivet, og man har god økonomi, noe som selvsagt er en fordel sammenlignet med å være 17 år og alenemor. Poenget er at kvinnen må bli møtt med respekt, selv om hun mor som 18-åring eller 40-åring, sier sykepleieren.
Les mer: Svangerskapet i bilder
Les mer på Klikk Foreldre
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.