Navnevalg
Ti kriterier spiller inn når du velger navn til barnet ditt
Sjekk om du har tenkt på alt.
10 kriterier for navnevalg
1. Estetisk tiltalende
2. Passe vanlig
3. Lett å stave
4. Lett å uttale
5. Passe med etternavnet
6. Passe med navn på søsken
7. Passe med barnets personlighet
8. Kan brukes i utlandet
9. Ikke bety noe rart
10. Vanskelig å lage kallenavn på
Kilde: Emilia Aldrin
Så fort du har fått en liten kul på magen vil både venner og familie vite om dere har klart å finne navn til den nye verdensborgeren.
Navnebøkene ligger oppslått på bordet, det googles om kveldene på norske og internasjonale navnesider og diskusjonen begynner.
Kanskje kan du bli inspirert av Navnekarusellen?
Vi foreldre velger nemlig ikke navn bare ut fra hva vi liker, men etter en lang rekke bevisste og ubevisste kriterier. Og til slutt vil gjerne både familie og venner ha et ord med i navnevalget.
Navnet passer ikke likevel
– Det er en mengde ulike faktorer som spiller inn når foreldre skal velge navn til barnet sitt, sier Emilia Aldrin, som har doktorgrad i nordiske språk og navneforskning ved Uppsala universitet i Sverige.
Noen foreldre har bestemt seg for et navn før babyen kommer, men endrer navnevalget når de ser babyen. De synes ikke navnet passer likevel.
Er du mann eller kvinne?
Menn og kvinner tenker ofte helt forskjellig, mener Marte Ihlebæk, som har mastergrad i navnegranskning.
– Min erfaring er at menn først og fremst velger navn de syns er fine. Punktum. Kvinner tenker mye mer gjennom valget, for eksempel om det skal være oppkalling, hva navnet betyr, om det matcher navnet til eventuelle søsken og så videre, har Ihlebæk tidligere uttalt til Foreldre.no.
10 kriterier for navnevalg
I sin doktorgrad har Aldrin sett på hvordan foreldre velger fornavn til barn, og hvilken identitet disse navnene bidrar til å skape. Underveis er hun blitt overrasket over hvor mange faktorer som foreldre faktisk tenker over og legger vekt på i navneprosessen.
– Foreldre tenker på veldig mange ting før de bestemmer seg. Ofte synes de at det er vanskelig å ta det endelige valget. I min forskning oppgir foreldrene opp til ti ulike motiv eller kriterier som er med på å påvirke det endelige navnevalget.
– Det handler for eksempel om hvilke estetiske preferanser og hvilke assosiasjoner de vil at navnet skal gi, hvor tradisjonelt eller hvor moderne, om det skal være søtt eller tøft, om det skal være urnorsk eller utenlandskklingende, og om det skal gi assosiasjoner til spesielle personer eller situasjoner, oppsummerer Aldrin.
Et kompromiss
– Navnevalget kan ofte også handle om praktiske overveielser, som at foreldrene vil at navnet skal være lett å stave, fungere i mange land, passe sammen med søsknenes navn eller være vanskelig å lage ekle kallenavn til. Dessuten vil mange foreldre at navnet skal «passe til barnets personlighet». Og til slutt innebærer ofte navnevalget ulike grader av kompromiss mellom begge foreldrene – og det påvirker også det endelige navnet, sier Aldrin.
Hvilke av disse faktorene som blir den aller viktigste varierer fra familie til familie, ut fra blant annet personlighet og sosiale faktorer.
Leter på nettet
– Nesten alle foreldre i min forskning leter aktivt etter inspirasjon på ulike steder, oftest på internett i form av navnestatistikk, navnehistorikk og navnegeneratorer.
Andre vanlige inspirasjonskilder er navn i slekten, navn i navnealmanakken og fødselsannonser, sier Aldrin.
Positive assosiasjoner
Hun sier at det ikke er gitt at mammaene og pappaene selv vet hvor alle navneideene kommer fra.
– Det finnes bevisste og ubevisste navnevalg. For eksempel kan et dreie seg om en hyggelig tante i hjembyen som heter Karla, en TV-serie med sympatisk hovedperson eller en popstjerne. Disse personene kan ha gitt navnet positive assosiasjoner og navnet velges lett, selv om de kanskje ikke har tenkt bevisst på akkurat denne personen.
Sterke meninger om navn
Barnets nye navn vekker ofte stor interesse. Ikke bare hos foreldrene, men hos besteforeldre, jobbkolleger, venner og ikke minst storesøsken.
– Navnevalg engasjerer omgivelsene fordi navnet ofte forbindes med barnets identitet, sier Aldrin.
Navnevalget blir viktig fordi det oppleves som å vise hvem barnet er (og noen ganger hvem foreldre er), og derfor blir det jo viktig å velge «et bra navn». Mange tenker mye på navn og har sterke meninger om det.
En annen generasjons smak
For besteforeldre kan barnebarnets navn bli noe som det ikke nødvendigvis blir så enkelt å forholde seg til, fordi de konfronteres med en annen generasjons smak.
Navn som er populære i dag, kan kjennes rare for dem fordi navnene i deres generasjon ble forbundet med helt andre saker og personer.
Stol på magefølelsen
Det kan bli mye å forholde seg til når barnet skal få navn.
– For det første må foreldrene følge navneloven. Utover det tror jeg at det er viktig og riktig å stole på sin egen magefølelse og velge et navn man liker selv. Det finnes ikke noe navn som kommer til å bli utelukkende positivt mottatt av alle i omgivelsene, og det er umulig å vite hvordan et navn kommer til å bli mottatt ti år fram i tid. Et tips er også å skrive ned sine tanker om navnevalget i et brev som barnet får når det blir større. Det er ellers lett å glemme detaljene og barnet kommer til å bli veldig glad for å få vite hva dere tenkte.
Denne saken ble første gang publisert 20/04 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.