Valg av navn
Sånn går det når en norsk feminist og en franskmann får barn sammen
Da oslojenta Nina og mannen David ble gravide, begynte diskusjonen om etternavnet. Hun er feminist, han er fransk ...
Hva skal barnet hete? I dag er det ikke bare fornavnet foreldrene skal enes om. Det er slett ingen selvfølge i 2010 at barnet har samme etternavn som pappaen sin, selv om det fremdeles er det vanligste.
Krangler på nett
Nina Dybedahl (39) og David Richard (39) venter snart sin første datter.
At det ikke er lett å bestemme seg for navn til barna sine, kommer tydelig fram i navnedebatten på BarniMagen: " Hva er greia med Emrik? Helt ærlig, det svir i øra mine! " heter det i siste innlegg.
Den store trenden nå er navn som slutter på a.
Vil videreføre hvert sitt navn
Nina og David slet mer med å bli enige med å finne på etternavn enn fornavn til den lille jenta si.
Skal de velge ett eller to navn? Med eller uten bindestrek?
- Skal man søke millimeter-rettferdighet ved å ta hensyn til om hver familiegrein har andre personer som kan videreføre familienavnet? Eller skal man rett og slett velge det flotteste navnet, hvis man er enige om hvilket det er? Eller er det mest rettferdig med loddtrekning? spør Nina.
Del på Twitter Tweet
Del på Facebook Del
Fars navn oftest bakerst
I generasjonen etter vår vil det bli enda vanskeligere å finne ut hva de søte små skal hete. Med doble etternavn starter også kampen om å være opphavet til det navnet som står bakerst.
Fortsatt er det oftest fars navn som blir etternavn, mens mors navn ender som mellomnavn.
Bindestreknavn øker
- Foreldre ønsker å videreføre begge navnene. Den vanligste og tradisjonelle måten er å gi barnet mors etternavn som mellomnavn og fars som etternavn.
Problemet er at mellomnavnet har lavere rang og utelates ofte i praksis. Ved å løfte det fram, tvinges det til bruk. Samtidig må barnet streve med det lange etternavnet, sier navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.
Etter at det i 2003 ble tillatt å lage kombinerte etternavn med bindestrek, er det blitt ganske populært. 7,4 prosent av de nyfødte i 2009 fikk et slikt etternavn.
Svært mange finner navn til babyen ved hjelp av Navneguiden, hvor du også får vite navns betydning og opprinnelse.
Kjært familienavn
Fire dager før termin møter vi Nina og David i fotostudio. Nina strutter av lykke, og den vordende far slipper henne ikke av syne. Nina har lyst til at datteren skal føre Dybedahl-navnet videre. Hun er feminist, og det sitter langt inne å skulle gi deres felles barn mannens navn.
- I vår familie er det bare min barnløse søster og jeg som kan føre navnet videre. Etternavnet har vært med meg hele livet, og jeg er sterkt knyttet til det, sier Nina.
Navnet er også hennes merkevare. Hun startet for noen år tilbake netttjenesten Webjuristene og har vært den som fronter firmaet i media.
Hans navn mer eksotisk
Å velge Richards som etternavn er selvfølgelig et alternativ.
- Richards er et pent navn. Sagt på den franske måten, er det mer eksotisk enn mitt etternavn, innrømmer Nina.
Hun er selvutnevnt frankofil, og vil gjerne at datteren også skal føle seg fransk, selv om de hovedsakelig skal bo i Norge.
Navnet - en investering i ekteskapet
- Å gi datteren min Davids etternavn, er en investering i ekteskapet. Det vil være en fin gest til min mann. Det føles godt ikke å være den som trumfer gjennom viljen sin bestandig, humrer Nina.
Men hun tror at folk som kjenner henne, ikke ville tro det om hun ikke gir barna samme etternavn som hun har selv.
Felles navn gir fellesskap
Over halvparten av norske barn har nå to etternavn.
- Folk vil ha felles etternavn i familien, for å markere et fellesskap og fordi det er praktisk. Det er et mer tidsriktig alternativ enn å kun bruke mannens etternavn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Status med mange navn
- Forbeholdt overklassen: Tidligere det var det bare foreldre som allerede hadde doble etternavn, som kunne gi det videre til sine barn. Det var hovedsakelig kondisjonerte som laget seg slike navn på slutten av 1800-tallet.
- Beskyttet doble etternavn: Siden navneloven av 1923 har det ikke vært anledning til å lage nye bindestreksetternavn, og de bestående var beskyttet. Etternavn med bindestrek måtte man bli født til, eller gifte seg til.
- Begges etternavn er nå lov: Den nye navneloven som kom i 2003, endret dette. Nå kan par (man behøver ikke være gift) lage felles familienavn med bindestrek, og barnet kan få begge foreldrenes navn med bindestrek.
- Bindestrekbølgen flater ut: Før 2003 fikk 0,6 prosent av barna bindestreksetternavn. Allerede året etter steg det til 4,2 prosent. Så har det økt jevnt. I 2008 var det 7,3 prosent og i 2009 7,4 prosent. Det kan se ut som det flater ut nå.
- Nesten alle har fars etternavn: Nærmere ni av ti barn har fars etternavn til slutt.
Kilde: SSB
Hva neste generasjon vil gjøre, vil tiden vise.
Maks to etternavn
- Det gamle bindestreksnavnet ble betraktet som et selvstendig navn. Lovgivernes idé er at bindestreksnavnene egentlig er to navn. Man lager nye ved å ta ett navn fra hver, sier Jørgen Ouren.
- Vil det bli forvirring i neste generasjon når for eksempel Stine Larsen-Becker får barn med Andreas Hansen-Gjørven og barnet skal ha ett etternavn?
- Loven er i alle fall klar på at det kan gis høyst to etternavn, og det må være bindestrek mellom. Da må foreldrene, eller barna selv senere, velge.
Kan gi barn mange mellomnavn isteden
Det er også mulig å bruke flere etternavn fra familien som mellomnavn.
- Bestemmelsen om begrensning til to etternavn som etternavn, er jo nettopp for å unngå forvirring, sier Ivar Utne.
Lov å bryte tradisjoner
David sa tidlig i svangerskapet at han ville akseptere at barnet skulle få Ninas etternavn. I Frankrike er det imidlertid mest vanlig at barnet får pappaens navn.
- Babyen er jo ei norsk jente. Det går an å bryte en tradisjon, smiler David.
Kan bli fransk tøffelhelt
Men han innrømmer at familien hans vil bli veldig overrasket, og kanskje synes at han er en tøffelhelt dersom hans etternavn ikke blir gitt videre.
- Samtidig skjønner jeg Ninas dilemma. Hennes foreldre vil jo også at etternavnet deres føres videre.
Ingen dobbeltnavn
Og hva barnet deres skal hete?
Den lille prinsessen som kom til verden på keiserlig vis i slutten av august, har fått navnet ... Izabel Richards.
Ikke noe dobbelt for- eller etternavn. Nina og David ville ha et enkelt navn som kan brukes i to land.
Nina gjorde det ikke med lett hjerte, men med et ønske om å gi datteren det flotteste navnet, og koblingen til sin franske pappa, som tross alt har bosatt seg i Norge for hennes og barnets skyld.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 19/10 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.