Få fødsler i november og desember
Rolig tid på fødestua
De færreste fødslene finner sted i november og desember.
Muligens er det frykten for å tilbringe selveste julaften på fødestua, med lystgassmaske foran ansiktet og rier som ringer inn julenatta, som gjør den mørke tida av året lite populær å føde på.
Statistikk over levendefødte fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig at november og desember er de to månedene i året det blir født færrest barn i Norge. Slik har det vært de siste ti årene, med bare ett unntak. Altså unngår mange av oss å lage barn i februar og mars.
Les også: Kjøp varige julegaver
Mørketid kan spille inn
Å få barn på den mørkeste tida av året, kan for så vidt ha sine ulemper. Ikke bare er det vanskelig å få den struttende magen stappet inni den lekre vinterjakka. Også mørketid kan spille inn, siden mørket som kjent kan påvirke humøret.
Barnepsykolog Catharina Boland, som tidligere jobbet ved Modum Bad, påpeker at dersom mødrene påvirkes av vær- og lysforhold, vil det smitte over på barnet.
Les også: Så tett føder norske kvinner
- Hvis primæromsorgspersonen opplever værsvingninger eller blir deprimerte av mørketida, vil det påvirke spedbarnet. Ved depresjoner hos mor eller far skal det ikke mye til før spedbarnet sanser dette, sier Boland.
Å være født sent på året er også en ofte brukt forklaring i forhold til umodenhet ved skolestart. Dette kan spille inn, ifølge Boland, selv om det ikke gjelder i alle tilfeller.
- Utviklingsmessig vil det ha noe å si, og det kan jo være nesten ett års forskjell på barna. Men det er selvsagt individuelle variasjoner, og mange barn er mer modne enn forventet i forhold til alderen deres, sier Boland.
- Dessuten spiller kjønn inn. Jenter er ofte mer modne for skolestart, i det minste i forhold til den skolen vi har her til lands, forteller Boland.
Les osgå: Ja, underlivet forandrer seg
Fordeler og ulemper
Fra 2002 til og med 2006 var det ifølge SSBs statistikk fødetopp i juli, mens juni tok topplasseringen i 2007. Også april og mai er populære måneder hvor mange norske babyer kommer til verden. Mellom 1997 og 2001 var mars, april og mai toppmånedene.
Det er ikke nødvendigvis bare fordeler ved å være født på den mest populære tida av året. Ved siden av overfylte fødestuer, viser forskning at i hvilken måned man kom til verden kan påvirke helsa.
Ifølge Forskning.no har mennesker født på den nordlige halvkule i februar, mars og april, fem til ti prosent større risiko for å få schizofreni. Antakelig skyldes dette hvor mye solskinn og hvor varmt det er når barnet er i magen. g.
Og som om ikke det var nok: Anoreksipasienter på den nordlige halvkule har større sjanse for å være født mellom april og juni enn andre måneder.
På den annen side kan forskning.no fortelle at man har åtte prosent større risiko for angstangrep om man er født om høsten. Dessuten har menn født på høsten større risiko for å bli alkoholikere.
Les også: Den gravide mannen er gravid igjen
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.