Navn til barn
Når er det greit å knabbe et navn?
Er det egentlig greit å velge samme navn som en venninne valgte til sitt barn?
- Det er ingen lover eller regler som sier at man ikke kan velge samme navn til barnet sitt som en venninne eller nær slektning gjorde. Er det snakk om et veldig originalt navn, syns jeg likevel det er litt dårlig gjort, sier navneforsker Ivar Utne.
Han snakker da først og fremst om litt mer uvanlige navn.
Navn det er lite sannsynlig at dere begge har tenkt på samtidig.
- Da må nesten den ene ha fanget opp navnet i samtale med den andre, og da kan det nok føles som krenkende om man "stjeler" navnet, sier han.
Vil ikke dele
Det er nemlig ofte mange følelser knyttet til et navnevalg.
Navnet betyr kanskje noe helt spesielt for foreldreparet som velger det.
Det oppfattes da som såpass personlig at man helst ikke vil dele det.
- Mange løser jo dette ved at de ikke forteller noen hvilket navn de har valgt til barnet sitt. Kanskje ikke en gang til nærmeste familie, sier han.
Følg hjertet
Marte Ihlebæk har mastergrad i navneforskning, og hun er noe mildere i sin dom til dem som måtte få lyst til å stjele eller låne andres navn.
- Navngiving er en personlig sak, og jeg syns derfor man skal lytte til hjertet sitt. Hvis du virkelig vil bruke et navn, skal du bruke det. Det er mange følelser involvert i et navnevalg og det er dessuten et veldig viktig valg, sier hun.
Hun minner om at barnet tross alt skal kunne leve med det navnet dere velger.
Ideelt sett hele livet.
Snakk sammen
Ta dette med i vurderingen
- Hvor vanlig er navnet?
- Hvor nær relasjon har du med dem som valgte samme navn?
- Hvor mye betyr navnet for deg?
- Er det snakk om tradisjoner og oppkalling?
- Er dette et navn den andre moren eller faren har snakket om før?
Og hun mener dette gjelder selv om du har en venninne eller kusine som nettopp valgte det samme navnet til sitt barn.
- Dersom det er slik at en har spesielt sterke følelser for et navn som noen man kjenner nettopp har brukt, syns jeg imidlertid det kan være lurt å ta en samtale med dem som har brukt det, sier Ihlebæk.
Ta diskusjonen i forkant og rens luften enten det bare var et navn som poppet inn i hodet, et navn dere syns passer til barnet eller om det er andre årsaker til at akkurat dette navnet er viktig for deg eller dere
- Hvis dere ikke tar den samtalen, kan det hende at de som har et barn med dette navnet blir fornærmet, overrasket eller syns det er merkelig, sier hun.
Ikke så praktisk
Utne syns det er vanskelig å komme med noen konkrete råd når det gjelder dette.
- Man kan jo skjønne begge parter. Hvis man får høre et navn som man veldig gjerne vil bruke til barnet sitt, er det jo leit å ikke kunne bruke det også. Men jeg syns nok det er rimelig at den som fant navnet først, er den som får bruke det, sier han.
I andre tilfeller er det det praktiske ved å velge samme navn som noen i nærmeste omgangskrets som veier tyngst.
- Ønsker man å bruke et svært vanlig navn, kan det jo være greit at ikke det er veldig mange andre i vennekretsen og familien som har dette navnet, sier Utne.
Vurder et dobbeltnavn
- Det aller vanskeligste tilfellet er kanskje når det er snakk om tradisjoner og oppkalling. Hvis flere i samme familie ønsker å føre tippoldefars navn videre, har på en måte begge rett til det, sier han.
Da kan det dukke opp mange fettere med samme navn, noe som ifølge Utne er ganske vanlig i en del kulturer.
- En måte å løse dette på, er jo å bruke dobbeltnavn. Da blir det lettere å skille barna fra hverandre, sier han.
Kvinner mest fornærmet
Ihlebæk tror det er flere kvinner enn menn som kan finne på å bli fornærmet fordi noen stjeler navnet de selv har valgt.
- Det er kvinner som legger ned mest tanker i navnet. I tillegg er det for tiden populært å finne navn som ingen i den nærmeste kretsen har, så graden av fornærmelse vil nok reflektere populariteten av navnet, mener hun.
Det å kalle sønnen sin Anders to år etter at lille Anders i nabohuset ble født, kommer du antageligvis greit unna med.
Vær litt varsom
Også hun mener likevel man bør være litt mer varsom i de helt nære kretser.
- Hvis du får barn like etter søsteren din har døpt sitt barn, tror jeg du skal være forsiktig med å bruke det samme navnet på barnet ditt, sier hun.
Her kan det imidlertid være flere faktorer som spiller inn hvis det for eksempel er snakk om et navn som har vært i familien i flere generasjoner.
- På steder der oppkalling er vanlig, vil det være en selvfølge at kusiner og fettere får samme navn etter felles besteforeldre, sier hun.
Ikke alltid førstemann har førsterett
Viktige faktorer som spiller inn er ifølge Ihlebæk hvor nære relasjonene er, hvor lang tid det er mellom barna som skal navngis og om en har pratet med vedkommende om dette navnet tidligere.
Kanskje har din gamle barndomsvenninne helt fra dere var små visst hvilke navn du likte aller best.
- Da kan det jo hende at den som får barn først er den som stjeler. Jeg syns ikke nødvendigvis det må være den som får barn først som har førsteretten på et navn, sier hun.
Som hovedregel mener hun derfor det kan være greit å ikke bruke et navn som din aller nærmeste venninne har elsket siden hun begynte å snakke om å få barn.
Verst med uvanlige navn
I likhet med Utne, mener også Ihlebæk at det likevel kommer litt an på navnet.
- Jeg syns ikke en kan føle at noen stjeler hvis det er et veldig ordinært, norsk navn. Det er imidlertid klart at de som døper døtrene sine for Nelia eller Billie det neste året kanskje har stjålet litt fra henholdsvis Caroline Berg Eriksen og Tone Damli Aaberge, sier hun.
Er det snakk om å bruke såpass uvanlige navn fra omgangskretsen, kan det derfor være greit å være litt mer forsiktig.
Les også:
Menn og kvinner liker forskjellige navn