Babyutstyr
Mari kjøpte alt babyutstyret for 200 kroner
Normalbudsjettet er 20.000.
Mari Schrøder (33) er sju måneder på vei med sitt første barn. Som de fleste førstegangsfødende har hun en lang liste over alt hun må ha i hus før babyen kommer. Vognen står klar i gangen, og babytøyet er vasket, brettet og klart til bruk.
- Da vi fant ut at vi skulle ha barn, sendte vi ut en liste på mail til venner og familie med alt vi trengte av klær og utstyr til babyen. Så spurte vi om det var noe vi kunne kjøpe billig, låne eller få, forteller hun til Foreldre & Barn.
Og responsen var over all forventning.
Poser med klær, babyleker, to bæresjal og en bæresele, vogn, vognpose, skinnfell, helseteppe, ullteppe, ammepute, ammeinnlegg, brystpumpe, flasker, bleier, seng, dyne og sengetøy er bare noe av det den lille gutten i magen har fått eller fått låne.
Mari og samboeren bor i kollektiv med Maris lillebror. Hun jobber deltid i billettluken på Operaen, og samboeren hennes er frisør. 20 000 kroner på babyutstyr ville gjort et stort innhugg i økonomien, men den økonomiske gevinsten er likevel ikke hovedgrunnen til at de ikke kjøper babyutstyret nytt.
- Jeg synes vi bruker altfor mange penger på ting. Folk vet ikke hva de har en gang, fordi de handler så mye. Vi har fått ting som ser helt nye ut, og til og med noe med prislappen på. Dessuten er det mye mer miljøvennlig å unngå å kjøpe alt nytt, sier hun.
- Ikke pyntedukker
Leiligheten til Mari på Tøyen i Oslo er fylt med kupp fra loppemarkeder og finn.no. Hun kjøper heller en sjarmerende, gammel babyseng brukt til 500 kroner enn den billigste sprinkelsengen på Ikea til 345 kroner.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i «Luksusfellen », er selv gravid og venter barn nummer tre. Hun kan bekrefte at spesielt førstegangsgravide kjøper mye nytt, og mye unyttig
- Mange synes det er søtt med bitte små kjoler og sko, men du får ikke brukt det. Det har jeg fått erfare selv. Nyfødte babyer er ikke pyntedukker. De trenger veldig lite klær, og det viktigste er at det er enkelt å få av og på - ikke hvordan det ser ut, sier hun.
I likhet med Mari kommer ikke Silje til å kjøpe noe nytt til jenta hun venter i sommer. Selv om hun har to gutter fra før.
- Da guttene mine var små, var jeg bevisst på å kjøpe klær i nøytrale farger, slik at det kunne passe til begge kjønn. Jeg har også mange venninner med jenter som står klare til å overøse meg med rosa plagg, så jeg skal nok klare meg, ler hun.
Selv om du sparer på klærne og babyutstyret ditt til et neste barn, oppfordrer likevel Silje til å låne ut til andre nybakte foreldre.
- Nyfødte babyer vokser så fort at de ikke rekker å slite ut noe. En vippestol blir for eksempel ikke slitt hvis den blir brukt av en annen i fire måneder. Det er bedre at noen kan dra nytte av den enn at den støver ned på loftet, sier hun.
To nye plagg
- Jeg visste ikke at man trengte så mye til babyen. Jeg har fått ting jeg ikke visste hva var engang, sier Mari og kikker bort på lasset av klær og utstyr.
Fortsatt mangler hun en badebalje, som hun håper å få tak i billig på finn.no.
- Og det eneste lillegutt skal få som er nytt, er en madrass til babysengen, eller?
- Jeg må innrømme at jeg har kjøpt to nye klesplagg til ham også. Men det var vareprøvesalg, altså! Da kjæresten min hørte det, ble han nesten litt sur. Han mente det var et prinsipp ikke å handle nytt, smiler hun.
Dette trenger du til babyen
Klær:
- Joggebukse med strikk i livet
- 3-4 sparkebukser med eller uten fot (kan også brukes som pysjamas)
- 6-8 langermede bodyer i bomull
Babyer født i vinterhalvåret:
- Minst 2-3 ullbodyer
- 2-3 ullstrømpebukser
- Noen par ullsokker, tynne og tykke
- Ullvotter uten tommel
- Lue/luer i ull
- Utedress i ull eller fleece
Babyer født i sommerhalvåret:
- 6-8 kortermede bodyer i bomull
- Jakke i bomull
- Lue/luer i bomull
- Sokker i bomull
Stelling:
- Stellebord
- Badebalje
- Frottéhåndklær
- Kluter
- Våtservietter/engangskluter
- Bleier
- Babyolje
- Sinksalve
- Neglesaks til baby
- Febertermometer
Spising:
- Amme-bh
- Ammeinnlegg
- Ammepute
- Tåteflaske
- Gulpekluter
Soving:
- Sprinkelseng eller vugge
- Madrass
- Babydyne
- Laken og dynetrekk
- Tisselaken
- Sengekant
På tur:
- Vogn
- Myggnett (om sommeren)
- Regntrekk
- Vognpose (vinter/høst)
- Bilstol (hvis du har bil)
- Helseteppe
- Stelleveske
Les også:
Så mye koster det å få barn
Alt du trenger til barnet før fødselen
For eksempel seng, sengetøy, stellebord, vogn, tåteflasker og klær: kr 19 680
Det første leveåret
Klær, leker, fritid, bleier, mat, drikke og lignende:
kr 23 880 (kr 1990 pr. måned)
Kilder: SIFO og DNB
Slik spiser hele familien for 1000 kroner i uka
35.000 skiller disse to startpakkene til babyen
15 ting du bør vite før du kjøper barnevogn
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.