Hva vil du bli kalt
Mamma eller mor?
Mamma og pappa blir stadig mer vanlig. Mor og far taper terreng.
- Jeg tror mamma og pappa tar over, sier Eskil Hanssen, pensjonert førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.
Del på Twitter Tweet
Hva vil DU at barnet ditt skal kalle deg? STEM HER
Koselig med mamma og pappa
Ikke nok med at man skal bestemme seg for hva barnet skal hete. Man må også finne ut hva man selv vil bli kalt, for det tar ikke lang tid før barnets første ord kommer trillende.
Noen foreldre bestemmer seg for å bli kalt ved fornavn, andre synes mamma og pappa er koseligst. Sterke meninger om hva man vil bli kalt kan føre til uvanlige kombinasjoner som mor og pappa eller mamma og far.
Mindre formelt
Talespråket går stadig mot det mer hverdagslige, og mor og far oppfattes ofte som mer formelt.
- Tiltaleformen De og Dem har nesten forsvunnet. Det å bruke titler er helt ute når det gjelder tiltale. Man hører jo ikke lenger noen som sier "Kunne Direktøren gå igjennom disse papirene", sier Hanssen.
Min far eller faren min
Ikke nok med at det er forskjell på å si far og pappa. Det er også forskjell på å si min far og faren min.
- I enkelte sosiale grupper kan man kanskje tenke seg å si min mor og min far, noe som er litt høytidelig og gammeldags. Nå er det mer vanlig med det mer uformelle mora mi og faren min. Her vil det jo selvfølgelig også være regionale forskjeller. I dialekten i Fauske der jeg vokste opp, var det helt uvanlig å si min mor. Da tror jeg man måtte være sønn av banksjefen eller noe lignende, sier Hanssen.
Høytidelige mor og far
Setter man opp mor og far som det mest høytidelige, så vil mamma og pappa komme etterpå, og nederst mutter'n og fatter'n.
- Så virker selvfølgelig dialekt og situasjon inn i tillegg, sier Hanssen.
Man kan for eksempel tenke seg en sønn som sier mor eller mamma hjemme, men bruker konsekvent mutter'n når han forteller om henne til kamerater.
Barn snakker hverdagslig
- Når barn snakker med barn, vil språkbruken være mer hverdagslig, sier språkforskeren.
I talens verden har situasjonen mye å si.
- For noen år siden intervjuet vi folk i Oslo og der var vi borti noen godt skolerte som sa mutter'n og fatter'n. Det var en som var veldig høyt utdannet, men da intervjusituasjonen var veldig uformell og han snakket om ting hjemmefra, brukte han mutteren og fatteren.
Morsan
I tillegg har man spesielle varianter av våre foreldre. Noen steder i Norge er påvirkningen utenfra større enn andre. Arbeidsinnvandring fra Sverige kan være et eksempel.
- Min far sa konsekvent morsan til moren sin. Da hadde også Fauske tidligere vært en gruveby med mange svenske arbeidere.
Pappa og mor
Noen velger mor og far selv om barnehagen til barnet er full av barn med mammaer og pappaer.
Hvorfor velger noen å gå mot strømmen og bruke det som ikke er vanlig der de bor?
- Det kan være mange grunner til at man velger det. Noen ønsker kanskje å være annerledes, andre har kanskje flyttet til et nytt område, men velger å beholde mamma og pappa eller mor og far, sier professor i leksikografi Ruth Vatvedt Fjeld ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved UiO.
.
Naturlig for barnet med mamma
Ifølge Vatvedt Fjeld kan man finne ulike varianter av ordet mamma i mange kulturer fordi det er et enkelt ord for barnet å si.
- Sett fra barnets perspektiv, er nok mamma det som er mest naturlig. Barn sier ikke mor og far av seg selv. Det første de sier, er nok heller ikke mamma, men noe som ligner på det. M er lukkelyd og A dannes ved å bruke stemmebåndene mens man puster.
Blir til mamma
Så gjentar man lyden, slik man senere sier gakk-gakk og vov-vov, slik at man har et ma-ma.
- Blir disse lydene gjentatt av en voksen som er til stede og tar på og steller med barnet, skjer det en assosiasjonskobling hos barnet slik at denne gjentatte, enkle lyden blir ordet "mamma", sier Vatvedt Fjeld.
Les også:
Tatoverer barnas navn på kroppen
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 04/11 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.