Beste tiden å få barn

Lurt å lage barn nå

Solkeklare fordeler ved vår- og sommerfødsler.

KAN TA TID: Det er ikke sikkert du blir gravid akkurat når du tenkte. Ønsker du barn i august neste år, bør du begynne prøvingen nå.
KAN TA TID: Det er ikke sikkert du blir gravid akkurat når du tenkte. Ønsker du barn i august neste år, bør du begynne prøvingen nå. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Først publisert Sist oppdatert

Har du planer om å bli gravid det kommende året?

Stadig flere foreldre «timer» terminen til sommermånedene, og senest august, for at barnet skal være sikret plass i barnehage det året de er 1 år. Barnimagen har tidligere skrevet om hvordan barnehageinntaket i august gir fødeboom.

Om du ønsker å planlegge fødselen slik at barnet har mulighet til å begynne i barnehage når det er 1 år, er det greit å være bevisst på at det ofte tar lenger tid enn du tror å bli gravid.

Planlegger fødsel i august

Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Så lang tid kan det ta:

Oversikten nedenfor er basert på tall fra USA og viser hvor hvor stor prosentandel av prøvere som ble gravid innen totalt 18 måneder:

  • Innen første måned: 25 prosent
  • Innen seks måneder: 60 prosent
  • Innen ni måneder: 75 prosent
  • Innen 12 måneder: 80 prosent
  • Innen 18 måneder: 90 prosent

Kilde: Babyverden.no

Mange steder er det vanskelig eller nær sagt umulig å få barnehageplass til en 1-åring som er født etter barnehageåret har startet.

Hvis begge foreldre ønsker å gå tilbake til jobb etter 1 års permisjon, og ønsker barnehageplass, må faktisk barnet bli født i juli eller begynnelsen av august - da er barnet sikret plass.

Det er sannsynligvis en av årsakene til at de mest populære månedene for å bli gravid, er oktober og november.

Mens det på 1980- og 90-tallet var vårmånedene mars, april og mai som hadde flest fødsler, med april på førsteplass i flere år, har juli og august overtatt teten de siste årene.

- Har brent seg før

Barn født i sommermånedene vil være cirka ett år når foreldrepermisjonen er utløpt og barnehagene har hovedopptak .

- De gravide jeg snakker med sier at de har tenkt på barnehageopptaket når de har planlagt svangerskapet. Spesielt gjelder dette fleregangsfødende som har brent seg før, de svarer det helt konsekvent. Føder de noen dager for sent, er løpet kjørt, har Nina Schmidt, assisterende klinikksjef for Kvinneklikken ved Ahus, tidligere sagt til Foreldre & Barn.

En ulempe med å føde om sommeren, er det økte presset på fødeavdelingene. Planlegger dere å få barn på denne tiden, må dere ha med i beregningen at fødeboom gir rift om fødeplassene.

Ferieavvikling gjør også at mange føde- og barselavdelinger har lavere bemanning og mange vikarer.

Våren er ideell

Jordmor Tove Nordahl ved privatklinikken Meg og magen i Tønsberg har inntrykk av at april, juli og september alle er populære måneder å få barn i.

- Juli har vært rekordmåneden i flere år på rad ved vårt sykehus, sier hun.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Nordahl tror at de fleste prøver å planlegge at barnet skal komme i vår- eller sommermånedene.

- Mitt inntrykk er at mange kvinner ønsker å føde barn om våren, men så klaffer det som regel ikke med en gang, noe som mulig fører til mange sensommerfødsler, sier hun.

Jordmoren tenker at tidlig vår på mange måter er en ideell tid å få barn på. Da kan du være gravid om høsten og vinteren og slippe å gå høygravid når sommeren er på sitt varmeste.

Hun tror mange også ønsker å få barn tidlig på sommeren, for slik å få en «dobbel sommerferie» året etter, det vil si at det tar ut ferien rett etter foreldrepermisjonen er avsluttet, midt på fineste sommeren.

Tar lenger tid enn dere tror

Men har dere behov for barnehageplass og synes at august er den ideelle måneden å føde på, er det bare å sette i gang med prøvingen, om det skal få full klaff i løpet av høsten.

De fleste som har bestemt seg for å få barn, er utålmodige og vil gjerne at det skal skje ved første forsøk.

Men bare de færreste lykkes så kjapt, forteller jordmor Tove Nordahl.

- Få klarer å bli gravide første måneden de prøver. Det er mer uvanlig at det går på første forsøk, enn at det tar litt tid, sier hun til Barn i Magen.

Vanskelig timing

Den enkeltes sjanse hver måned avhenger av mange ting, blant annet alder, hvor ofte dere har samleie og hvor godt man treffer eggløsningen. Eggløsningssvikt og dårlig sædkvalitet kan være forstyrrende faktorer.

Ifølge tall fra USA var det bare 25 prosent av prøvere som ble gravid den første måneden de prøvde, mens 60 prosent ble det innen seks måneder.

Finn de fruktbare dagene

Antall samleier i prøveperioden spiller selvsagt en rolle.

I boka «På vei» fra 2002 skriver fødselslege Gro Nylander at rundt 7 av 10 par vil lykkes med befruktningen innen tre måneder hvis de har sex hver dag, mens bare 1-2 par av 10 par vil lykkes om de bare har samleie en gang i uken.

Den generelle helsetilstanden er en viktig faktor når du prøver å bli gravid. Det kan være lurt å kvitte seg med usunne vaner. Hvis en eller begge røyker, øker risikoen for at prøveperioden kan bli lang.

Kvinnens alder har også innvirkning på hvor fort hun blir gravid. Hennes naturlige fruktbarhet er statistisk sett omtrent halvert ved 35 års alder. Mange blir fort gravide også i slutten av 30-årene, for andre kan eggløsningen ha begynt å svikte og det kan allerede være for sent.

Finn de beste dagene

Vekten spiller også inn.

Betydelig overvekt kan også gjøre det vanskeligere for kvinner å bli gravide, men også undervekt kan føre til redusert fruktbarhet.

De mest fruktbare dagene til en kvinne er selve eggløsningsdagen og dagene før.

- To dager før eggløsningen er det optimale tidspunktet. Eggløsningen skjer alltid 14 dager før menstruasjon, så da gjelder det å time i forhold til forventet mens, har Anne Omland, overlege ved Seksjon for assistert befruktning på Kvinneklinikken, Rikshospitalet, tidligere sagt til Foreldre & Barn.

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store

Les også:

- Jeg blir gravid bare jeg vasker trusa mi med boxeren hans

Slik blir du kjapt gravid

Kunsten å planlegge et barn

Slik spiser du deg fruktbar

Oralsex gir sunnere graviditet