Kraftig økning i antall keisersnitt
Keisersnitt gir barna dårligere helse
Keisersnitt kan føre til astma og allergi. I tillegg skades flere barn av skalpellen under inngrepet.
Antall keisersnitt i Norge er tidoblet i løpet av 30 år.
Les mer på Side2: For mange tar keisersnitt
- Det er velkjent at keisersnitt kan være uheldig for mor, men at også barna kan få helseproblemer etter et keisersnitt er nok mindre kjent, sier Mette Christophersen Tollånes, forsker og lege ved Medisinsk fødselsregister og Laboratorium for klinisk biokjemi i Bergen, til Klikk.no.
Av den grunn bør bruken begrensens, mener hun.
Hun har studert den økende bruken av keisersnitt både i Norge og den vestlige verden, og sier det er godt dokumentert at barn født med keisersnitt har større risiko for blant annet pusteproblemer etter fødselen.
Les også: Svangerskapet i bilder
- De trenger mer hjelp og klarer seg ikke like godt som andre barn. De må være lenger på sykehuset. Og det gjelder også barn født med planlagt keisersnitt.
Mer astma
Fakta:
- Årlig utføres over 9000 keisersnitt i Norge. 1 av seks barn kommer i dag til verden på denne måten.
- Andelen har økt betydelig de siste 20 årene, og i Norge er vi nå på om lag samme nivå som nabolandene.
- Keisersnitt er en av de vanligste operasjonene på norske sykehus. De kan deles i to hovedkategorier; planlagte (elektive) og ikke planlagte (hastekeisersnitt).
- I 2008 ble det utført 10.392 keisersnitt i Norge. Det utgjør 17,1 prosent av alle fødsler.
- I 1998 var tallet 7.944 (13,5 prosent).
Kilde: Folkehelseinstituttet og Tidsskrift for Den norske legeforening
Bestiller keisersnitt
- I mange land i verden kan man få keisersnitt på bestilling. I Brasil er det for eksempel vanlig blant den rike delen av befolkningen å bestille keisersnitt. I USA er 30 prosent av fødslene keisersnitt, ifølge lege og forsker Mette Christophersen Tollånes.
- Her i Norge er det store kulturforskjeller fra sykehus til sykehus. For eksempel er det i gjennomsnitt et lavere antall keisersnitt i Hordaland og Rogaland enn i østlandsfylkene, ifølge Folkehelseinstituttet.
- Både min og andres forskning viser at disse barna har mer astma enn andre barn. Noen har også mer allergi, som matvareallergi, sier legen.
Hun understreker at selv om det er godt dokumentert at det er en sammenheng mellom å bli født med keisersnitt og astma hos barn, så kan det være mange grunner til at det er slik, og ikke nødvendigvis keisersnittet i seg selv om er grunnen.
Delta i keisersnittdebatten på forumet til Barn i magen
- Men barn født på denne måten får ikke tømt lungene for fostervann, og de kommer heller ikke i kontakt med morens bakterier, slik barna gjør ved vanlig fødsel.
Når barna møter «feil» bakterier først, kan det påvirke immunsystemet og øke faren for astma og allergi.
Skades av skalpellen
Det er heller ikke sjelden at barnet blir skadet av skalpellen under inngrepet.
- Det kan være alt fra et lite risp til mer alvorlige skader, sier Tollånes til Klikk.no.
Les også: De beste bæremeisene
For moren kan keisersnittet gi en økt risiko ved neste svangerskap, blant annet for at morkaken skal vokse fast eller løsne for tidlig, noe som er katastrofalt for både mor og barn, sier legen.
Det er også fare for akutte komplikasjoner i forbindelse med inngrepet, som blødning eller skader på tarm og urinveier. Enkelte reagerer også allergisk på bedøvelsen.
Les også: 10 ting mødre lyver om
- I tillegg tar det lang tid å komme seg med et stort sår i magen som skal gro, samtidig som man skal ta seg av en liten baby.
Tollånes forteller at kvinner som har tatt keisersnitt i gjennomsnitt får færre barn enn andre kvinner.
- Det er ikke noe medisinsk i veien med dem, men de har kanskje hatt en tøff opplevelse og brukt lang tid på å komme seg etter inngrepet, slik at det ikke frister å bli gravid på ny, spekulerer hun.
Tollånes understreker at keisersnitt i seg selv er et stort gode som redder liv hver eneste dag.
- Titusenvis av mødre og barn i fattige land dør fordi de ikke har tilgang på trygge keisersnitt. Men her i Norge har vi for mange keisersnitt, og det er viktig å være klar over at inngrepet i seg selv ikke gir noen positiv helsegevinst.
Les også: 1 av 10 får fødselsdepresjoner
Årsaken til økningen i keisersnitt knytter legen til flere faktorer, som økt gjennomsnittsalder og økt vekt hos gravide, men hun tror også at mange kvinner sliter med alvorlig fødeangst uten å få hjelp for dette. Informasjonsarbeid kan gjøre at flere velger normal fødsel.
- Flere studier viser at det ikke skal mye til før disse kvinnene ombestemmer seg og føder på vanlig måte, sier Tollånes.
Les mer på Foreldre & Barn
Denne saken ble første gang publisert 25/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.