Helene Olafsen

Helene Olafsen fikk to barn på rappen: – Det var bare å kline til

Etter fødselen merket Helene Olafsen (32) at hun var i ferd med å bli en surere, slappere og mer tiltaksløs versjon av seg selv. Hun måtte ta grep. Det resulterte i en hel bok.

MÅTTE TA TRENINGSGREP: Helene Olafsen (32) har brukt tiden mellom de to barna til å skrive bok om trening.
MÅTTE TA TRENINGSGREP: Helene Olafsen (32) har brukt tiden mellom de to barna til å skrive bok om trening. Foto: Daniel Tengs
Først publisert

Helene Olafsen og forloveden Jørgen Nilsen ble tobarnsforeldre og Louie (2) ble storebror etter at Lilli kom til verden 18. mars, 2022.

– Velkommen til verden, Lille Lilli. Mammaen din er wonder woman, skrev Nilsen på Instagram.

Olafsen har delt et bilde av seg selv med den nyfødte datteren med teksten «Lilli ♥».

Foreldre & Barn møtte Helene Olafsen i slutten av januar. Da fortalte hun om svangerskapet, familielivet og hvordan hun klarte å finne igjen treningsgleden etter at hun ble mor.

– Formen har vært bra til nå, men jeg merket at det har blitt tyngre nå mot slutten. Mange sier jo at kroppen gjør seg klar litt tidligere andre gangen, og det stemmer for meg også, det, sier Olafsen i intervjuet.

Korona-baby

Sønnen Louie ble født 15. mars 2020, tre dager etter at landet stengte ned grunnet koronapandemien.

– Det var kjemperart. Jeg husker følelsen av å ta på hentesettet og være klar for verden. Og ute i verden var det ingen. Det var rett og slett en litt apokalyptisk stemning, det å komme ut fra sykehuset.

Å få to barn på rappen, passet bra under en pandemi.

– Det var ikke så mye annet å få gjort, så det var bare å kline til, ler Helene.

Familielivet ser hun på både som gøy og slitsomt.

– Jeg tror ikke helt på det når noen sier noe annet. Man blir jo litt låst, og det er vel hektisk til tider, men jeg hadde ikke bytta det mot noe. Det er så gøy å følge med på utviklingen. Jeg synes det er ekstra morsomt nå som han har blitt to år og lærer nye ting hver dag. At han rett og slett blir et eget, selvstendig menneske. Men jeg må innrømme at jeg gleder meg til neste jentetur også, ler Helene.

Magiske besteforeldre

Helene og samboeren Jørgen har vært bevisst på å gi hverandre mamma- og pappatid – i tillegg til å fokusere på kjæresteforholdet. Heldigvis har de besteforeldre i nærheten som stiller opp i hverdagen.

– Besteforeldre er magiske greier. For det å få barn er jo altoppslukende. Man er konstant bekymret for noe og det er slitsomt før man får inn rutiner med leggetider. Det er ganske brutalt, det å ha ansvaret for et annet menneske. Man klarer jo ikke helt å innstille seg på jobben det er, sier Helene, som opplever at foreldrerollen er et merkelig landskap å navigere i.

Etter at Helene fikk barn, mistet hun mye av treningsgleden. Da tok hun grep.
Etter at Helene fikk barn, mistet hun mye av treningsgleden. Da tok hun grep. Foto: Instagram

– Man vil jo være kul og hipp, men så er det ikke alltid så lett, ler hun.

Les også (+): Foreldretabben «alle» gjør: – Det gir ikke mening for barnet

Lite tid til trening

Den tidligere snowboardkjøreren, «Skal vi danse»-vinneren og «Senkveld»-programlederen opplevde at treningslysten sviktet henne etter at hun var gravid for første gang og fikk barn i mars 2020.

Hun, som alltid hadde levd for trening og aktivitet, merket for første gang at sofaen fristet mer enn å komme seg ut.

– Helt fra jeg var barn har jeg alltid elsket å være i aktivitet. Bevegelse har vært en naturlig og viktig del av meg, og noe jeg prioriterte uten å blunke. Men da jeg ble gravid, mistet jeg rett og slett lysten til å bevege meg, forteller hun.

Nå har hun skrevet boken «En om dagen – allsidig og variert trening» der hun blant annet skriver om hvordan man kan finne tilbake til treningslysten etter fødsel og barseltid.

Motivasjonen forsvant

Motivasjonen var ikke lenger der, hun ble ikke lenger glad av å trene.

– Kroppen var tung, jeg var sliten og det var så innmari mye annet som skjedde. Kroppen spurte rett og slett ikke etter trening lenger, og da ble formen deretter.

Denne erfaringen har hun tatt med seg i skrivearbeidet med sin nye treningsbok.

Fokuset er allsidig og variert grunntrening. Målet er å inspirere til bevegelsesglede gjennom å enten oppdage eller gjenoppdage hva kroppen egentlig klarer ved å prøve litt nye ting.

Hun har pøst på med erfaringer og kunnskap fra sin egen bakgrunn som idrettsutøver og bevegelsesnerd, med ønske om å bidra med litt andre tanker – og ikke minst øvelser – inn i treningshverdagen til folk.

– Boken er på en måte et forskningsprosjekt på meg selv. Hvordan kunne jeg omdanne alt jeg kan om aktivitet og trening, til noe som kunne få i gang skrotten min etter et par år på sofaen? Det er en gave fra mitt tidligere liv til den litt sofafaste småbarnsmammaen jeg er nå, sier den vordende tobarnsmoren.

Les også: Helene Olafsen: - Mormor har lært meg å følge magefølelsen

Helene Olafsen vil at barna skal få et godt forhold til trening. 
Helene Olafsen vil at barna skal få et godt forhold til trening.  Foto: Instagram

Psyken påvirkes

Helene har selv opplevd hvordan psyken og humøret påvirkes på en negativ måte når hun ikke får prioritert å være i bevegelse.

– Aktivitet er en måte for meg å nullstille hodet litt på. Men, da jeg ble mamma, forventa jeg nok litt for mye av meg selv, og ble skuffa når jeg ikke innfridde. Derfor begynte jeg å forvente én ting om dagen av meg selv; en øvelse, eller en aktivitet gjort med intensjon. Det funka såpass bra, at jeg har skrevet denne boka i stor tro på at det kan funke for mange andre også.

Hele livet har treningsglede vært i fokus for Helene. Men da hun ble gravid for første gang, merket hun at fokuset endret seg. 
Hele livet har treningsglede vært i fokus for Helene. Men da hun ble gravid for første gang, merket hun at fokuset endret seg.  Foto: Daniel Tengs

Hun har opplevd den nye tilværelsen som krevende, med fullt av oppgaver og lite egentid.

– Det å få barn er en stor omveltning, så det er ikke rart at trening kommer i siste rekke for mange. Jeg har selv tenkt at «jo mer jeg ofrer, jo bedre mamma er jeg».

– Men så oppdaget jeg at jeg ikke var helt meg selv lenger etter å ha unngått trening gjennom graviditeten. Tidligere var jeg impulsiv, initiativrik og jeg fikk alltid ting gjort. Nå var jeg en surere, slappere og mer tiltaksløs versjon av meg selv.

Én om dagen

Ett år ut i småbarnslivet kjente 32-åringen hun savnet gledene bevegelse gir. Så hun bestemte seg for å gjøre én om dagen.

Altså en øvelse eller bevegelse om dagen.

– Noen ganger ble det med den ene jeg hadde bestemt meg for. Andre ganger slengte jeg på et par til. Og det funka. Det ga meg litt endorfiner og jeg fikk føle på det å ha en fungerende kropp igjen, sier Helene, som i disse dager blir tobarnsmor.

I sin nye bok har Helene Olafsen samlet 365 allsidige øvelser for å styrke og utfordre både kropp og sinn med allsidige øvelser som du kan tilpasse din egen hverdag.
I sin nye bok har Helene Olafsen samlet 365 allsidige øvelser for å styrke og utfordre både kropp og sinn med allsidige øvelser som du kan tilpasse din egen hverdag. Foto: Daniel Tengs

Les også: «Senkveld»-duoens nære vennskap: - Vi har felt noen tårer sammen

Takker idretten

Helene takker foreldrene for all oppfølgingen hun fikk som sportsinteressert barn.

– Jeg var heldig, foreldrene mine fulgte opp og kjørte meg på trening og til cuper. Trening var lystbetont for meg og det å bli idrettsutøver var den største gaven.

Som barn drev hun «alltid» med uorganisert idrett og som femåring begynte hun å spille håndball.

– Jeg elsket å konkurrere! Gjennom idretten lærer man både mye om seg selv og om andre. Alt jeg har lært, har jeg lært av idretten, sier den tidligere snowboard-proffen.

– Dette er noe jeg unner alle barn å få oppleve, og som jeg ønsker at mine barn også skal få være en del av.

Spill musikk, høyt!

Ta hensyn til dagsformen din.

Lag en avtale med deg selv, eller en venn, om at én om dagen skal du klare!

Du kan like gjerne gjøre øvelsen i jobb-outfiten som i treningsklær, det viktigste er at du gjennomfører.

Kjenn etter hvordan det føles i kroppen. Hvis noe gjør vondt, må du tilpasse øvelsen.

Legg merke til hvordan du har det etter noen dager med øvelser.

Gjør gjerne øvelsene sammen med en annen (eller flere), også de ukene som ikke er laget som par-uker.
«Jeg gjør ti, du gjør ti» osv.

Minn deg selv på at du skal ha det gøy – og gjør øvelser som gir deg en god følelse, enten der og da eller etterpå.

Bytt gjerne ut en øvelse en dag med kveldsstup eller bæring av gipsplater – det er DU som bestemmer, bare husk å si det til deg selv!

Skriv en liste over ting som motiverer deg. Min liste er: venner, natur, å ha det gøy(!), nye bevegelsesutfordringer og musikk.

Se mer