Mat for gravide på ferie

Maten du bør styre unna i utlandet som gravid

Slik unngår du toxoplasmose og salmonella når du er på ferie.

GRAVID I UTLANDET: Er du gravid og får vanlig turistdiaré, er det ikke nødvendigvis fare på ferde. Får du feber, bør du oppsøke lege.
GRAVID I UTLANDET: Er du gravid og får vanlig turistdiaré, er det ikke nødvendigvis fare på ferde. Får du feber, bør du oppsøke lege.
Først publisert Sist oppdatert

Uttrykket «Heat it, peel it or leave it», kjenner vi godt, men hva bør gravide på ferie i Syden passe seg for?

– I sydlige land er det økt risiko for fosterskadelige infeksjoner, som toksoplasmose og CMV (cytomegalovirus). Toksoplasmose finnes i alle land, men mindre i Norge enn i fattige land. Den farlige salmonella typhi er spesielt farlig for fostre. Den er sjelden, men er vanligst i Pakistan, sier Gunnar Hasle, lege og spesialist i reisemedisin ved Reiseklinikken.

Mat for gravide på ferie

Reiseklinikken fraråder generelt gravide å reise til varme land utenfor Europa, men Gunnar Hasle ser at det kan være vanskelig å avbestille en reise man har gledet seg til.

Hvor kan du reise på ferie som gravid?

• I Norden og Vest-Europa kreves ingen vaksiner og faren for sykdommer er ikke større enn i Norge. Unntaket er smitte av toxoplasmose, som smitter via rått kjøtt, rå salat og katteavføring.

• I det gamle Øst-Europa er det høyere forekomst av turistdiaré, toxoplasmose og hepatitt A.

• Unngå eksotiske reisemål hvor forebyggende tiltak mot malaria er påkrevd, og hvor faren for alvorlige diarésykdommer er stor. Både malaria og tyfoidfeber kan føre til abort eller alvorlig sykdom og skade av fosteret.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

– Når gravide kommer til oss for å få reisevaksiner, har de allerede bestemt seg, og da må vi prøve å få det beste ut av det. Vi kan ikke godt be dem å bare skyte en hvit pil etter en reise de kanskje har kjøpt for 30 000 kroner. Avbestilling på grunn av graviditet dekkes ikke av reiseforsikringen eller av myndighetene, unntatt når myndighetene kommer med spesielle råd i forbindelse med utbrudd, og den reisende ikke kunne vite det da bestilte reisen, sier han.

Les også: Denne maten kan gravide trygt spise

Hvis du velger å reise, bør du ifølge Matportalen.no unngå:

- Drikkevann som ikke er desinfisert, og isbiter laget av forurenset vann

- Kjøtt som ikke er gjennomstekt eller kokt

- Bløtkokte egg, speilegg og omeletter som ikke er gjennomstekt

- Upasteurisert melk og alle produkter laget av slik melk

- Mat laget av rå egg, som majones og aioli

- Ukokte grønnsaker, bær, salater og spirer

- Frukt som ikke kan skrelles

- Rå fisk eller skalldyr, eller ufullstendig kokt

- Lunken mat

Nødvendig å reise til syden i graviditeten?

Hvor går reisen, og hvilken smitte kan du utsette deg selv og fosteret for? Det første du bør gjøre er å kontakte legen din samt eksperter på vaksiner. Det er en rekke vaksiner gravide ikke bør ta fordi de inneholder svekket levende smittestoffer. Dette gjelder BCG, gulfeber, meslinger, røde hunder, levende poliovaksine og levende tyfoidvaksine. Sammen med legen kan du finne de vaksinene du faktisk kan ta.

Malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn andre, og fører ofte til spontanabort. Gravide får også av en eller annen grunn lettere malaria enn andre. Ved høy feber er det fare for overoppheting av fosteret, da fostertemperaturen er ca. en grad høyere enn morens. Fosteret kan også bli overopphetet ved stekende sol mot en gravid mave. Mange spør om man kan ta malariamedisin når man er gravid. Svaret er da at om man trosser våre råd og velger å reise som gravid til et område med stor risiko for malaria, er sykdommen mye farligere enn malariamedisinene Malarone og Lariam, sier Hasle og påpeker at gravide bør bruke myggrepellent (DEET eller picaridin/Bayrepel) flittig.

Er du gravid og får vanlig turistdiaré, er det ikke nødvendigvis fare på ferde. Får du feber, bør du oppsøke lege.

– Vanligvis trenger ikke en turistdiaré å bli behandlet med antibiotika. De farlige salmonellosene, tyfoidfeber og paratyfoidfeber, gir et helt annet sykdomsbilde, med feber og betydelig allmennpåvirkning.

Gunnar Hasle ber gravide vurdere nøye om det er nødvendig å reise til eksotiske strøk eller ikke.

– Om man er blitt smittet med en infeksjon som kan skade fosteret, står man overfor et alvorlig dilemma: skal man ta abort eller ikke?

Kilder: Reiseklinikken, Matportalen.no, Folkehelseinstituttet