pinnekjøtt når du er gravid

Kan du spise pinnekjøtt når du er gravid?

Som gravid kan du spise det meste, med noen unntak.

PINNEKJØTT NÅR DU ER GRAVID: Pinnekjøtt er trygt å spise når du er gravid, men noe mat burde du likevel holde deg unna. Vi har oversikten. Foto: Foto: Matprat
PINNEKJØTT NÅR DU ER GRAVID: Pinnekjøtt er trygt å spise når du er gravid, men noe mat burde du likevel holde deg unna. Vi har oversikten. Foto: Foto: Matprat Foto: Foto: Matprat
Sist oppdatert

Som gravid er du vant til å passe litt ekstra på hva du får i deg. Også i julen er det mat du må være litt forsiktig med.

Trøsten er at du kan spise det aller meste julehøytiden har å by på.

Julemat som gravid

- Selv om du er gravid kan du spise det aller meste av den vanlige julematen, så lenge den er varmebehandlet og du er sikker på at den er fersk, sier jordmor Kristina Jacobsen.

Hun råder gravide til å være forsiktige med å få i seg for mye sukker og spise for mye fet mat i julen.

- Julematen kan ofte være tung å fordøye for gravide, som har en litt langsommere fordøyelse. For mye salt mat kan også lettere føre til oppsamlinger av vann i kroppen når du er gravid, sier hun.

Listeria, toxoplasma og botulisme

Listeria og toxoplasmose kan skade fosteret hvis mor får det i seg. Ytterste konsekvens er abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet.

Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Bakterien vokser i romtemperatur og lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap. Bakterien dør ved gjennomkoking/gjennomsteking, men overlever frysing. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming.

Toxoplasma er en parasitt som finnes i tarmkanalen hos enkelte dyr. Smitter enten ved direkte eller indirekte kontakt med avføring, eller ved å klappe dyr. Indirekte kan du bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, som uvasket frukt og grønnsaker. Du kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet. Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes/stekes, eller ved dypfrysing i to døgn. Overlever trolig graving, speking og kaldrøking av kjøtt. Symptomer kan være feber og muskelsmerter.

Botulisme forårsakes i dag vanligvis av inntak av forurenset hjemmeprodusert rakefisk og spekemat. Botulisme er meget sjelden.

Kilder: Jordmor Kristina Jacobsen og ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen

Hun anbefaler regelmessige, gjerne litt mindre og hyppigere, måltider.

- Pass også på å være i daglig aktivitet, sier Jacobsen.

Pinnekjøtt og ribbe som gravid

- Røkt og urøkt pinnekjøtt, ribbe og kalkun som er godt gjennomstekt kan gravide trygt spise. Lutefisk og fersk torsk er også trygt å spise, sier Jacobsen, og fortsetter:

- Sylte skal være gjennomkokt eller kjøttet skal være frosset ned i to døgn under -18 grader for å være sikker på at den ikke inneholder skadelige bakterier.

Noe av julematen bør gravide holde seg helt unna, som raket fisk og rått kjøtt som spekeskinke, spekepølse og gravet kjøtt.

- Varmebehandler man spekematen kan den trygt spises av gravide, sier Rut Anne Thomassen, klinisk ernæringsfysiolog ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus og medforfatter av boken Bare barnemat! - riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom.

Eksempler på spekemat er fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke og serranoskinke.

- Unngå også myke oster laget av upasteurisert melk, som brie, camembert og blåmuggoster, sier Thomassen.

Selv om du ikke trenger å holde deg helt unna, er det også ting du bør være forsiktig med.

Lutefisk, julepølse og medisterkake i graviditeten

- Røkelaks og annen røkt fisk kan spises så lenge den er fersk og ordentlig behandlet. Den bør spises i god tid før utløpsdatoen på pakken. Fisk fra åpnet pakke holder ikke like lenge, sier Thomassen.

Hun anbefaler at man oppbevarer slik mat i egen lukket boks eller pose i kjøleskapet.

- Påleggssild kan spises av gravide så lenge den er innenfor holdbarhetsdatoen. Lager du silden selv bør du fryse fiskekjøttet først, oppfordrer Thomassen.

- Medisterkaker, medisterpølse, sosisser og julepølse som er varmebehandlet før man spiser dem er greit, men ikke spis om de kun har vært røkt. Varmrøkt eller kaldrøkt mat som ikke er varmebehandlet i tillegg bør gravide være forsiktige med, sier ernæringsfysiologen.

Hun påpeker også at gravide ikke skal håndtere slakt fra rådyr, elg og hjort, men kan spise kjøttet hvis det er godt stekt.

- Alt kjøtt skal være gjennomstekt, sier Thomassen.

Tips for å unngå bakterier i julematen

Mattilsynet advarer generelt mot bakterier i varm mat som blir stående for lenge fremme. Her er deres tips til hvordan du skal unngå bakterier i julematen:

1. Sørg for at maten blir gjennomvarm

Mat som er laget på forhånd, og som bare skal varmes på nytt før servering, må serveres rykende varme. Bakterier vokser i temperaturer mellom 20 og 40 grader, men de fleste dør når de blir varmet opp til over 70 grader. Rester som skal spises dagen etter må også varmes opp skikkelig.

2. Sett rester raskt til avkjøling

Verken varme eller kalde retter bør stå for lenge på spisebordet. Sett maten i kjøleskapet med en gang den er servert for siste gang. Når du lager mat dagen i forveien, som leverpostei, skinke eller risgrøt til riskrem, sett maten rett i kjøleskapet etter avkjøling.

3. Rydd kjøleskapet

Rydd og gjør rent i kjøleskapet før julehandelen. Flytt hermetikk, frukt, grønnsaker og mineralvann ut av skapet om nødvendig. I et overfylt kjøleskap kan det bli for lite luftsirkulasjon, noe som kan føre til at temperaturen stiger. Sjekk termostaten, og juster temperaturen om nødvendig.

4. Hold rå og ferdig mat fra hverandre

Det er spesielt viktig å unngå at rått kjøtt, fjærkre, fisk eller egg kommer i kontakt med mat som skal spises uten at den blir varmet opp ytterligere.

5. Vask hendene

Sist, men ikke minst: Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og selvsagt etter toalettbesøk.

Kilde: Matportalen.no

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2016, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også