Lavkarbo, raw food og supermat som gravid
Kan du spise lavkarbo som gravid?
Sjekk hvilke type kosthold og dietter du bør holde deg unna som gravid.
Kan du følge lavkarbodiett når du er gravid? Eller hva med raw food i graviditeten?
Vi spurte ekspertene Tone Bjørnson Aanderaa, helsesøster og kostholdsveileder for gravide på Alternativklinikken. Hun samarbeider med lavkarbolegen Dr. Sofie Hexeberg og har egen nettside for gravide, lillevenn.no.
Anette Heggemsnes er homøopat og akupunktør ved Frøyaklinikken i Oslo.
Lavkarbo og steinalderkost som gravid
Hva er det?
- Lavkarbobegrepet omfatter flere dietter med få karbohydrater.
- Karbohydratene kommer hovedsakelig fra grønnsaker. Ulike restriksjoner på fett og fete meieriprodukter.
- Fedon Lindbergs variant Smartkarbo inkluderer belgfrukter som linser, erter og bønner.
- Det du kutter ut av karbohydrater må erstattes med fett for å få nok næring, bli mett og holde et stabilt blodsukker.
Du spiser:
- Proteiner som kjøtt, fisk og egg. Mettet fett fra dyr og meieriprodukter.
- Grønnsaker, unntatt alt som vokser under jorda. Nøtter, frø og bær.
- Olivenolje og kokosolje anbefales til matlaging og i smoothier.
- Linfrøolje og begrenset med rapsolje.
Du spiser ikke:
- Sukker, brød bakt på korn, kornprodukter, mel, poteter, ris, pasta.
- Begrens frukt fordi det øker blodsukkerstigningen.
- Unngå soya- og solsikkeolje.
Fordeler:
- Mat laget fra bunnen av.
- Stabiliserer blodsukkeret, gir energi og god metthetsfølelse og kan gi vektreduksjon.
Ulemper:
- Å legge om vanen! Vi er en nasjon fostret opp på brød, melk og poteter - og ferdigmat.
- Hvis du ikke har nok kunnskap om kostholdet, kan du få i deg for lite fett og mister energi.
Kan gravide spise lavkarbo?
Tone Bjørnson Aanderaa:
- Ja, fordi dette er naturlig og ren mat som sørger for et stabilt blodsukker som er viktig for gravide. Det forhindrer blant annet at fosteret vokser seg for stort. Du kan unngå svangerskapsdiabetes, og stabilt blodsukker styrker immunforsvaret og gir god metthetsfølelse.
Pass på:
Ta en multivitamintablett, folat og 1-2 spiseskjeer Omega-3 daglig.
Anette Heggemsnes:
- Ja, jeg anbefaler et lavkarbokosthold. Det holder blodsukkeret stabilt, den gravide legger passe på seg og kan unngå hevelser på slutten av svangerskapet. I tillegg forebygger det svangerskapsforgiftning.
Under svangerskapet trenger du mer proteiner og sunt fett på grunn av fosterets hjerneutvikling. Den store andelen av grønnsaker er gunstig. Vil du spise litt brød, velg grove kornprodukter og ikke spis brød etter lunsj.
Pass på: Å balansere folat og sink
Gravid og raw food
Hva er det?
- Diett der maten ikke skal varmes til over 42 ºC for å bevare enzymer og næringsstoffer.
- Som regel er raw food vegetarisk, men kan også inkludere kjøtt og fisk. Skal maksimere næringsopptaket, bedre immunforsvaret og gi mer overskudd.
- Resultatet skal bli mer energi, bedre psyke og fordøyelse.
Du spiser:
- Fersk frukt, rå grønnsaker, nøtter, frø, spirer, ferske urter og sjøgrønnsaker.
- Noen kombinerer også med kjøtt, fisk og egg.
- Rå kakao og ulike typer sirup brukes til kaker og desserter.
- Mange spesialmatvarer finnes på markedet som smakssettere og ferdige produkter.
Du spiser ikke:
- Animalske produkter hvis du er vegetarianer.
- Heller ikke mat oppvarmet til over 42 ºC.
- Kumelk erstattes for eksempel med mandelmelk.
Fordeler:
- Maten har bevart enzymer, levende probiotika (tarmflorabakterier) og næring.
Ulemper:
- Den lange kuldeperioden i Norge gjør at vi trenger varm mat for å varme opp fordøyelsen og oss selv.
Langtidskokte supper kokt på bein vil gi såkalt aminosukker (glukosamin) som bygger opp brusk og vedlikeholder leddene våre. Slike stoffer vil du ikke klare å få i et rawkosthold.
- Noen næringsstoffer blir også lettere å ta opp når maten er varmebehandlet.
Kan gravide spise raw food?
Tone Bjørnson Aanderaa:
- Nei, jeg anbefaler ikke dette fordi det kan bli begrenset næring da gravide ikke skal spise rå mat, med unntak av grønnsaker, bær, frukt og noen typer sushi.
Men det er en god ting å dampe og woke grønnsaker for å bevare næringsstoffene. Da bør du helle på en god slump med olje på grønnsakene etterpå.
Det er viktig å få i seg nok proteiner, og da kan raw food bli for ensidig.
Anette Heggemsnes:
- Nei, fordi gravide skal være forsiktige med kjøtt som ikke er gjennomstekt på grunn av bakterier.
Gravide må få i seg nok proteiner, som vegetarianer må du også ha tilskudd av en rekke B-vitaminer samt jern - som vi får blant annet gjennom kjøtt.
Spise supermat som gravid
Hva er det?
- En kategori innen raw food. Matvarer fra alger, bær, røtter og andre råvarer med ren, høykonsentrert næring, tørket eller i pulverform.
- Maten skal være spesielt næringsrik og er gunstig for helse og velvære.
- Maten skal blant annet rense kroppen, gjøre deg yngre og gi bedre helse og mer overskudd.
- Ofte erstattes eller suppleres måltider med næringskonsentrater av byggress, havregress og spirulinaalger.
- Kostholdet kombineres gjerne med raw food eller kan brukes som supplement ved lavkarbo og andre kosthold. Ytterst få lever kun på pulver.
Du spiser:
- Høykonsentrert næring tørket eller i pulverform.
- Blandes gjerne i vann og drikkes som juice eller smoothie.
Du spiser ikke:
- Det kommer an på hvordan du velger å bruke supermaten - de fleste bruker det som tilskudd til annet kosthold.
Fordeler:
- Du skal få i deg store mengder grønnsaker, spirer og alger med høykonsentrerte vitaminer, mineraler, enzymer og antioksidanter.
Ulemper:
- Det er vanskelig å få i seg nok proteiner, kostholdet blir noe ensidig, og det er dyrt.
Kan gravide spise supermat?
Tone Bjørnson Aanderaa:
- Nei, kun som et supplement. Her får man ikke i seg nok proteiner. Det er grønt i pulverform som kan booste energien. Spirulinaalger kan gi en utrensning som du skal være forsiktig med når du er gravid.
Anette Heggemsnes:
- Nei, men som et supplement til et kosthold mot lavkarbo, er det bra. Jeg gir hvetegress og byggress pluss spirer til mine pasienter som et antioksidanttilskudd.
At det blir en slags utrenselsesprosess tror jeg ikke gjør så mye, for det er viktig å gi babyen minst mulig gift og at leveren fungerer godt. Det er viktig at supermatproduktene er økologiske.
Kilder: Tone Bjørnson Aanderaa, Anette Heggemsnes, Marianne Rømen, ernæringskonsulent og faglig rådgiver hos Bringwell AS, Heltraa.no, Helsekostopplysningen.no
Denne saken ble første gang publisert 09/01 2014, og sist oppdatert 16/04 2018.