kjøtt gravid
Dette kjøttet bør du unngå når du er gravid
Rått kjøtt og kjøttpålegg som nærmer seg utløpsdato er noe av det du bør holde deg unna.
Et variert kosthold er ekstra viktig når du går gravid. Nå er det ikke kun deg som er avhengig av nok energi og de viktige næringsstoffet, men også det lille barnet du bærer.
De generelle rådene til gravide kvinner er i utgangspunktet ganske like de resten av befolkingen får, så hvis du spiser sunt og variert, kan du fortsette med det.
Dette gjelder også kjøtt, men det er noen ting du bør merke deg.
Stek kjøttet skikkelig
- Dersom du til vanlig inkluderer kjøtt i kosten din, er det bare å fortsette med dette når du er gravid. Kjøtt bidrar med viktig protein, B12, jern og andre næringsstoffer både du og barnet har behov for, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Gravide bør unngå kjøtt som:
- Rått kjøtt som spekemat, gravet kjøtt og tartar
- Dårlig stekt kjøtt
- Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg som nærmer seg utløpsdato
- Kjøtt rundt sårkanten fra elg, hjort, rådyr og annen hjortevilt som er felt med blyammunisjon vis kjøttet ikke er renskåret.
Kilde: Matportalen.no
Det er likevel noen forholdsregler du bør ta.
- Alt kjøtt du spiser skal være skikkelig stekt eler kokt. Unngå rosa kjøtt, kjøtt som har blodig kjøttsaft og selvfølgelig helt rått kjøtt, slik som tartar, roastbiff, spekepølse og carpaccio, hun.
Sjekk burgeren
Lege Kari Løvendahl Mogstad bekrefter dette.
- Det er stort sett både greit og viktig å spise kjøtt når du er gravid, men du skal holde deg unna rått kjøtt og kjøtt som er dårlig stekt, sier hun.
Også hun ber derfor om at du som er gravid påser at kjøttet du spiser er gjennomstekt, og legger til at det også er viktig å sjekke at hamburgere og annen mat av kjøttdeig ikke er rå.
- Det er for øvrig viktig for gravide å holde seg unna vakuumpakket kjøttpålegg som har ligget lenge i kjøleskapet, legger hun til.
Her kan det gjemme seg Listeria-bakterier, som kan utgjøre en fare for barnet du bærer.
- Bakterien forekommer helst i pålegg som har ligget lenge i kjøleskapet og er blitt fordervet, i tillegg til kjøtt som ikke er blitt varmet opp ordentlig, sier Løvendahl Mogstad.
Skumle bakterier
Grunnen til at rått kjøtt, blod og ikke oppvarmet kjøttsaft bør unngås, er at dette kan inneholder bakterier og parasitter som kan skade barnet.
- Så lenge kjøttet er fullstendig gjennomstekt eller –kokt, er det ingen fare, men husk å ikke smake på rå kjøttdeig eller karbonadedeig mens du lager mat. Toxoplasmose kan nemlig finnes i smittede dyr, sier Arsky.
- Hvis det er slike bakterier i maten, kan disse kan være skadelige for fosteret. Toxoplasmose kan komme fra avføring fra dyr, som katter, men også andre dyr kan være smittet av parasitten, legger Løvendahl Mogstad til.
Alvorlige konsekvenser
Verken toxoplasmose eller Listeria gir spesielt kraftige symptomer hos mor.
Den gravide kvinnen kan for eksempel få influensalignende symptomer, men ifølge Mattilsynet kan mikroorganismene få langt større konsekvenser for fosteret.
I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet.
Listeria overlever frysing, men varmebehandling ved over 70 grader i flere minutter vil drepe bakteriene.
Toxoplasmose drepes hvis kjøttet gjennomstekes eller –kokes og ved dypfrysing ved minst -18 grader i flere døgn.
Denne saken ble første gang publisert 26/02 2018, og sist oppdatert 22/05 2018.