Husk folat når du er gravid
Derfor bør gravide ta folat
Folat kan redusere risikoen for ryggmargsbrokk med opptil 75 prosent.
Resultatene fra Lifeline Care sin undersøkelse
Undersøkelsen, som ble utført på oppdrag av Lifeline Care, ble gjennomført i mars 2009. 1300 respondenter fra hele landet svarte på spørsmål i undersøkelsen.
Her er resultatene:
- 42 % på landsbasis svarte at de ikke kjente til anbefalingen fra norske myndigheter, eller at de ikke visste når de bør begynne med folat i forbindelse med graviditet
- 17 % av dem som hadde vært gravide de siste fem årene svarte at de ikke hadde tatt folat under graviditeten
- 33 % av dem mellom 18 og 24 år svarte at de ikke tok folat under graviditeten, til tross for at 75 % av dem kjente til anbefalingen
Planlegger du å bli gravid, eller har du akkurat blitt det, bør du begynne å ta folat.
Dette B-vitaminet er nemlig med på å redusere risikoen for utviklingen av ryggmargsbrokk hos fosteret.
Siden 1998 har norske myndigheter anbefalt både dem som planlegger å bli gravide, og dem som nettopp har blitt det, å ta folat for å forhindre ryggmargsbrokk.
Folat reduserer risikoen for ryggmargsbrokk
- Forskning viser at folattilskudd reduserer risikoen for å føde barn med ryggmargsbrokk med mellom 50 og 75 prosent, forteller Anniken Owren Aarum, som er fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
Det er blitt gjennomført flere undersøkelser i utlandet som har kommet fram til disse resultatene, og det er på bakgrunn av disse at norske helsemyndigheter anbefaler alle som planlegger å bli gravide, eller allerede er det, å ta folattilskudd.
Owren Aarum opplyser at helsemyndighetene anbefaler at man begynner å ta folat, som man får kjøpt reseptfritt på apoteket, med en gang man har bestemt seg for at man ønsker å bli gravid - eller så tidlig som mulig etter at man har oppdaget at man er det - nettopp fordi det er i den tidlige perioden i svangerskapet folat kan forhindre nevralrørsdefekter (ryggmargsbrokk).
Les også: Derfor ligger babyen i seteleie
Ta folat når du er gravid
- Man bør ta 400 mikrogram folat hver dag til og med tolvte svangerskapsuke, etter det er det ikke nødvendig å ta ekstra tilskudd, sier hun.
Hva er ryggmargsbrokk?
Ryggmargsbrokk er en medfødt skade på ryggvirvlene.
Ryggmargen ligger vanligvis beskyttet av ryggvirvlene som lukker seg rundt den. Ryggmargsbrokk oppstår når ryggvirvlene ikke utvikles fult ut og dermed ikke lukker seg, men stopper halvveis eller forblir helt åpen.
Dette fører til at ryggmargen kan komme ut av de åpne virvlene.
Virkningen av dette er avhengig av hvor mange virvler som faktisk er åpne, og hvor disse er lokalisert - om de sitter høyt oppe eller lengre ned på ryggen.
Typiske utslag er muskelsvakhet eller lammelser i kroppen nedenfor brokkstedet, nedsatt eller bortfall av følelser, dårlig blodsirkulasjon, feilstilling i bein og rygg og inkontinens.
Mange som blir født med ryggmargsbrokk får dessuten også hydrocephalus (vannhode). Dette kan føre til manglende eller redusert drenasje av spinalvæske fra hjernen og kognitive vansker.
Anbefalingen for folat er også videre i svangerskapet og i ammeperioden 400 mikrogram per dag, og myndighetene anbefaler derfor at man har et sunt og variert kosthold. I dette inngår matvarer som naturlig inneholder mye folat.
Disse matvarene er grove kornsorter, frukt og grønnsaker - spesielt grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat.
- Man får ikke i seg nok folat gjennom kostholdet, med mindre man er veldig oppmerksom på det, forteller Owrin Aarum.
Det er derfor det er viktig at man tar folattilskudd tidlig i svangerskapet, i tillegg til at man spiser sunt.
Les også: Gravid? Sjekk dette bør du spiser kjøtt!
Ingen bivirkninger med folat
På Helsedirektoratets hjemmesider står det at det ikke finnes noen kjente bivirkninger ved å ta folat i forbindelse med graviditet.
Men man kan få bivirkninger dersom man tar flere multivitamintabletter for å oppnå en dagsdose på 400 mikrogram. Dette fordi man da får i seg blant annet en altfor høy dose A-vitaminer, noe som kan være uheldig for fosteret.
Helsemyndighetene anbefaler derfor at man tar tabletter som kun inneholder folat for å oppnå dagsdosen.
Visse typer medisiner gjør også at du kanskje trenger en høyere dagsdose, som for eksempel epilepsimedisiner.
Har du selv ryggmargsbrokk, eller har du en partner eller et barn som har ryggmargsbrokk, bør du også ta mer enn 400 mikrogram per dag.
Men husk at du aldri skal ta en høyere dagsdose uten at legen har rådet deg til det.