fisk I graviditeten

Denne fisken kan du spise som gravid

Flere fisketyper har så høy fremkommelighet av fremmedstoffer og bakterier at det kan være farlig for barnet i magen.

FISK I GRAVIDITETEN: Se hva som er trygt og hva du bør droppe av fisk når du er gravid. FOTO: Getty Images
FISK I GRAVIDITETEN: Se hva som er trygt og hva du bør droppe av fisk når du er gravid. FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

- Det er gjort mange studier som viser at gravide som spiser godt med fisk gir barna sine den beste starten i livet. Det er blitt målt fordeler som økt IQ hos barna og mindre ADHD, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Årsaken er at fisk er en god kilde til mange næringsstoffer, da særlig omega3. Rådet til deg som er gravid er det samme som til folk flest.

- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken og bruk gjerne fisk som pålegg under graviditeten flere ganger i uken. Spis også mager fisk som tosk, sei, kolje og rødspette, mellomfet fisk som tunfisk på boks, og fet fisk som laks, sjøørret, sild og ål, sier hun.

Fisk i graviditeten

Janneche Utne Skåre er medlem av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Hun opplyser at VKM har vurdert den generelle nytten av de næringsstoffene du får av å spise fisk opp mot risikoen av de uønskede stoffene som fisk også kan inneholde.

- Basert på forskningen som fantes i 2014 konkluderte VKM med at helsefordelene ved å spise fisk oppveier risikoen som dagens nivå miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i oppdrettsfisk og villfisk representerer, opplyser hun.

Videre legger Skåre til at VKM konkluderte med at det er godt dokumentert at fet og mager fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Fisk er også positivt for utviklingen av nervesystemet hos fosteret, og hos babyer som ammes når mor får i seg fisk.

Les også: Nei-mat for gravide

Vær forsiktig med denne fisken

Som gravid er du allikevel sårbar for enkelte bakterier og miljøgifter i fisk. Her er oversikten fra Mattilsynet.no:

Kveite: Unngå kveite på over to meter, fordi den inneholder miljøgifter over grenseverdien for en eller flere uønskede stoffer.

Fiskelever: Unngå fiskelever fra selvfanget fisk tatt i skjærgården. Fiskelever her inneholder et høyt innhold av dioksiner og PCB. (Unngå også rognleverpostei fordi det inneholder fiskelever, og fiskelever inneholder høye nivåer av miljøgift dioksin og PCB.)

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Gravet og røkt fisk: Bør spises godt innenfor holdbarhetsdato. Dette på grunn av uheldig bakterievekst ved lang holdbarhetsdato.

Sushi: Du kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk. Du bør ikke spise fersk tunfisk.

Rakfisk: Unngå rakfisk på grunn av bakterier.

Selkjøtt: Unngå selkjøtt da det inneholder fremmedstoffer

Ferskvannsfisk: Unngå all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo. Eksotisk fisk: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk bør du unngå. Tunfisk på boks er helt trygt.

Fiskelever: Unngå fiskelever og produkter med fiskelever.

Bearbeidet fisk: God og viktig kilde til næringsstoffer, men spis det rykende varmt.

Villfisk: Villfisk fanget i sjøen kan inneholde parasitter, også kalt «kveis». Derfor bør villfisk fra sjøen som skal spises rå eller nesten rå, fryses før bruk for å drepe eventuelle parasitter. Fisken bør fryses til en indre temperatur på -20°C eller lavere i minst 24 timer. Dette gjelder ikke for oppdrettsfisk.

Påleggssild: Gravide kan spise påleggssild. Skal du lage det selv bør du fryse ned fisken før bruk for å drepe eventuelle parasitter.