Vannkopper i graviditeten
Det du vil vite om vannkopper i graviditeten
Både mor og barn er mer utsatt for komplikasjoner.
- Gravide kvinner er og mer utsatt for eksempelvis lungebetennelse som følge av vannkopper, sier overlege på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Arne Broch Brantsæter.
Han forklarer at gravide generelt har en større risiko for å få komplikasjoner ved vannkopper sammenlignet med andre. Vannkopper er en av de mest smittsomme barnesykdommene, og de aller fleste får vannkopper som barn.
Får du det som voksen kan du oppleve å bli dårligere av sykdommen, og dersom du i tillegg er gravid bør du passe ekstra på. De aller fleste som har hatt vannkopper er immun mot å få det igjen, men personer med svekket immunitet kan ha ufullstendig beskyttelse og kan få vannkopper igjen. Sykdomsforløpet er vanligvis 2-3 uker.
Gravid med vannkopper
Jordmor ved Jordmortjenesten i Tromsø Kommune, Helena Roos, sier at personer med svekket immunforsvar kan bli alvorlig syke av vannkopper, men at smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge.
Selv om hun i løpet av sine 10 år som jordmor aldri har behandlet en gravid kvinne med vannkopper, skjer det innimellom. Har du likevel ikke hatt vannkopper i barndommen, og får det først som gravid, bør du kontakte lege for blodprøver og finne ut hvilken behandling du eventuelt kan få.
- Får du vannkopper sent i svangerskapet, i tiden rundt fødsel, må det vurderes hvilken behandling du kan få, og om barnet skal få behandling. De aller fleste blir imidlertid bra uten behandling, sier Roos.
Brantsæter legger til at vannkopper ikke er blant de infeksjonssykdommene som overvåkes i Norge, og derfor vet de ikke hvor mange som får sykdommen under graviditeten.
- Det er likevel ikke helt uvanlig, og vi har slike pasienter på norske sykehus innimellom, forteller infeksjonslegen.
Komplikasjoner for barnet
- Det er en liten økt risiko for misdannelser hos barnet dersom den gravide får vannkopper tidlig i svangerskapet, sier Brantsæter.
Han understreker at risikoen ikke er stor, men den er der. Får du vannkopper sent i svangerskapet, kan barnet bli smittet under eller like etter fødselen. Den nyfødte kan bli alvorlig syk av vannkopper.
- Blir barnet født med vannkopper kan det bli behandlet med antivirale midler. Sykdommen er mest alvorlig for voksne og nyfødte, så både mor og barn vil bli tatt godt vare på, legger Roos til.
Planlegger du graviditet?
I Norge har de aller fleste hatt vannkopper i løpet av barndommen, og i fruktbar alder er det et mindretall som ikke har vært gjennom barnesykdommen, og derfor ikke er beskyttet mot smitte.
Likevel er det noen, eksempelvis innvandrere fra tropiske strøk, hvor færre har hatt vannkopper enn i Norge. Derfor anbefales det å være føre var.
- Det finnes en vaksine som ikke inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, og unge kvinner som planlegger å bli gravide, og ikke har hatt vannkopper, er en av målgruppene for denne vaksinen, opplyser Brantsæter.
Han forklarer at du kan ta en blodprøve hos legen dersom du ikke vet om du har hatt vannkopper.
- Vaksinen kan ikke gis til gravide, og du bør også vente noen måneder mellom vaksinen er gitt til du kan bli gravid, sier infeksjonslegen.
Behandling for mor og barn
Etter første trimester anbefales det at den gravide behandles for vannkopper med medikamenter, slik at det kan bli et mildere forløp. Det er spesielt viktig mot slutten av svangerskapet.
- Gravide som får vannkopper de siste 4-5 dagene før fødsel, eller rett etter, må behandles for å redusere risikoen for at den nyfødte smittes av vannkopper, sier Brantsæter, og legger til:
- Barnet vil få tilbud om behandling etter fødsel, i form av antistoffer mot vannkopper for å forhindre alvorlig forløp dersom babyen er smittet.
Dersom et nyfødt barn utsettes for vannkopper og moren tidligere har hatt sykdommen, vil barnet være godt beskyttet mot sykdommen under amming.
Slik unngår du smitte
Roos mener det er vanskelig å unngå smitte av virusinfeksjon, spesielt dersom du har egne barn med vannkopper.
- Prøv så godt det lar seg gjøre å holde deg unna dem som har det, råder hun.
Brantsæter er enig i dette, og legger til at de vanlige hygienerådene fungerer dårlig, da denne virusinfeksjonen er svært smittsom.
- Også for gravide forløper vannkopper som oftest uten komplikasjoner, selv om det er en økt risiko. For de aller fleste går det helt fint, avslutter han.
Denne saken ble første gang publisert 15/12 2016, og sist oppdatert 17/04 2018.