Tannlege gravid

Sju tips til god tannhelse under graviditeten

Derfor skal du stå på ett ben når du pusser tenner.

TANNLEGE GRAVID: I svangerskapet kan noen oppleve at tannkjøttet hovner opp, og eksempelvis dersom du kaster opp, kan det slite på tennene. Slik får du god tannhelse i graviditeten. FOTO: Getty Images.
TANNLEGE GRAVID: I svangerskapet kan noen oppleve at tannkjøttet hovner opp, og eksempelvis dersom du kaster opp, kan det slite på tennene. Slik får du god tannhelse i graviditeten. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Det skjer mye med kroppen under en graviditet, også i munnen. Hormonforandringer fører ofte til at kvinnen spiser oftere, og oppkast kan føre til syreangrep, hovne slimhinner og lettblødende tannkjøtt.

Dette har ført til at mange tror det er lettere å få hull i tennene når du er gravid, og at babyen rett og slett stjeler kalsium fra tennene.

Gå til tannlegen som gravid

- Det at du har et barn i magen er ikke en større grunn til å gå til tannlegen, sier tannlege Erik Svendsrud.

Han forklarer at myten om at barnet stjeler kalsium fra morens tenner, slik at disse blir skjøre, kan avlives.

- Tennene hos en voksen person er ferdig dannet, i motsetning til tennene hos et barn, og fra allerede ferdige tenner kan det ikke trekkes ut stoffer.

Den eneste måten å påvirke tennene er utenfra, gjennom hva du spiser og drikker og hvordan du steller tennene.

- Det beste er å gå regelmessig til tannlegen, enten du er gravid eller ikke, fortsetter Svendsrud.

God tannhelse i svangerskapet

Sammen med tannpleier Lisa Brændø ved Helseetaten i Oslo har tannlege Svendsrud sju tips du bør følge for å unngå karies, tannkjøttbetennelse og syreskader under graviditeten.

1) Spis sunn mat til faste tider. Unngå hyppig inntak av mat som kan forårsake hull i tennene.

2) Drikk vann som tørstedrikk, også om natten.

3) Ved oppkast, skyll munnen med vann eller fluorskyll for å unngå syreskader.

4) Ikke puss tennene rett etter oppkast, vent minst en halv time.

5) Tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld er viktig.

6) Bruk tanntråd daglig for å unngå betennelse i tannkjøttet.

7) Ta kontakt med tannpleier eller tannlege hvis du lurer på noe.

Midlertidige syreproblemer

Magesyren som kommer opp når du kaster opp er svært sur, og naturlig nok blir det mer av dette under en graviditet.

- Tenner som får flere daglige runder i syrebadet er utsatt for skader, men de klarer seg likevel stort sett veldig bra, særlig hvis oppkastperioden er begrenset. Magesyren løser opp tennenes emalje, så det er viktig å vente med tannpuss til en halvtime etter oppkastsjauen, for å unngå skader mens tannoverflaten er myk, poengterer Svendsrud.

Han anbefaler å skylle munnen med vann eller fluorskyll i stedet for å pusse umiddelbart.

Brekninger ved tannpuss

Mange opplever at det å pusse tennene fremkaller brekninger og kvalme. Tannlegen anbefaler derfor en liten tannbørste som ikke tar så mye plass bak i munnen. En elektrisk tannbørste funker godt for de fleste.

- Å stå på ett bein og telle til tjue mens du pusser kan få noen til å "glemme" kvalmen, tipser tannlegen.

Han forklarer videre at i de tilfellene tannpuss er helt umulig, kan bakteriedrepende skyllemidler brukes. For selv om disse kan misfarge tennene litt, kan tannpleier eller tannlege enkelt fjerne dette siden.

- Det viktigste er å ha en ren og glad munn, sier Svendsrud.

Tannkjøttbetennelse

- Ofte blir tannkjøttet litt hovent når man venter barn, akkurat slik som andre slimhinner i kroppen, og det reagerer raskere og kraftigere på bakteriene vi alltid bærer på, sier tannlegen.

Man tror at hormoner er årsaken til graviditetsgingivitt, en tannkjøttbetennelse mange gravide opplever, men det kan også handle om at munnhygienen har blitt dårligere.

Svendsrud forklarer hvordan tannkjøttbetennelsen skal behandles:

- Rengjør tennene grundig en gang per dag. Børst heller lenge med en god børsteteknikk, enn hardt og fort.

25 prosent av bakteriene sitter mellom tennene, og må fjernes med tanntråd eller mellomromsbørste.

Godt tannstell er viktig

Brændø forteller at det er viktig med godt tannstell under svangerskapet, spesielt å forebygge tannkjøttbetennelse ved hjelp av god munnhygiene.

- Under graviditeten kan hormonelle forandringer påvirke tannkjøttet. Kvinnen blir mer utsatt for tannkjøttbetennelse, blodvolumet øker og hormonsammensetningen endres. For å unngå ømt, rødt og hovent tannkjøtt, er god munnhygiene avgjørende. Tannkjøttet kan blø ved tannpuss, og dette kan motvirkes ved å opprettholde god munnhygiene.

Hun anbefaler regelmessige tannkontroller også ved graviditet.

- Tannpleier kan hjelpe gravide med veiledning, informasjon og forebygging av tannkjøttbetennelse, sier hun.

Bedøvelse og røntgen går fint

- Informer alltid tannlegen eller tannpleieren om at du er gravid eller ammer, slik at vi kan ta hensyn til det, sier Svensrud.

Han forklarer at selv om de forsøker å unngå å ta røntgenbilder av gravide, er det tilstanden i munnen som er avgjørende.

- Ved bruk av digital røntgenteknikk er strålingsdosen svært liten, så når vi ser behovet, tar vi røntgen også under svangerskapet. Vi bruker bare bedøvelsesmidler som er godkjent av helsemyndighetene, og disse utgjør ingen fare verken for gravide eller ammende, sier tannlegen.