Svangerskapsdiabetes
Slik forebygger du svangerskapsdiabetes
- Svangerskapsdiabetes er i ferd med å bli et folkehelseproblem.
Risikofaktorer for svangerskapsdiabetes
- Høy alder hos mor
- Diabetes type 1 og 2 hos foreldre eller søsken
- Overvekt
- Tidligere svangerskapsdiabetes
Kilde: Helsenorge.no
Kostholdsråd
- Unngå mat og drikke med mye sukker
- Velg grovt brød
- Velg magre meieriprodukter og vær oppmerksom på at melk også inneholder sukker
- Yoghurt med frukt/bær kan inneholde mye sukker
- Spis mye grønnsaker og belgfrukter som erter, bønner og linser
- Spis kun én frukt om gangen, og ikke flere enn tre per dag
- Velg fullkornspasta/-spaghetti og fullkornsris
- Velg fisk, kylling og renskåret kjøtt til middag og som pålegg
- Drikk vann som tørstedrikk
Kilde: Helsenorge.no
Når du er gravid, øker behovet for insulin. Dersom du produserer for lite, eller insulinet virker for dårlig, kan du utvikle diabetes.
- Svangerskapsdiabetes øker risikoen for å utvikle svangerskapsforgiftning, for komplikasjoner under fødselen og for å føde store barn, sier Helene Oeding Holm, diabetessykepleier og jordmor ved Oslo universitetssykehus Ullevål.
Hun mener at kvinner som planlegger en graviditet bør tilstrebe en normal vekt før de blir gravide, og at de bør leve sunt og aktivt både før og under svangerskapet.
- Ved å unngå unormalt stor vektøkning under graviditeten, reduseres sjansen for å få svangerskapsdiabetes, forteller Oeding Holm.
Kosthold og forebygging
Kristian Folkvord Hanssen, professor i indremedisin og diabetes ved Oslo universitetssykehus, er enig. Han påpeker at overvekt er en av de viktigste risikofaktorene for å utvikle svangerskapsdiabetes, og at overvektige kvinner bør begrense vektoppgangen under svangerskapet.
- Gjennomsnittlig vektøkning under et svangerskap er 12 kilo. De som er overvektige kan begrense vektoppgangen til mellom 7 og 8 kilo. Dette handler ikke om slanking, men om å gå opp færre kilo, fordi undersøkelser viser at for barn av overvektige er det positivt at mor ikke går opp alle kiloene, sier professoren.
Overvektige kvinner er ikke de eneste som har større risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes. Også kvinner over 38 år, kvinner fra enkelte innvandrergrupper, samt kvinner med diabetes i nær slekt, har større risiko. Folkvord Hanssen presiserer at kvinnene i risikogruppene bør være ekstra påpasselige med hva som utgjør kostholdet under graviditeten.
- Få i deg nok grønnsaker, kjøtt og fisk, og spis mindre sukker, søtsaker og andre karborike produkter. Det er også viktig å få tilstrekkelig med bevegelse, og trening under graviditeten er bare sunt, sier han.
Et folkehelseproblem
Svangerskapsdiabetes går som regel over etter fødselen, men studier viser at både mor og barn har større risiko for å utvikle type-2 diabetes etter endt svangerskap, dersom mor hadde svangerskapsdiabetes under graviditeten.
- Svangerskapsdiabetes er i ferd med å bli et folkehelseproblem, og flere sykehus opplever nå en enorm økning, sier postdoktor Lisa Garnweidner-Holme ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Hun er enig i at den viktigste behandlingen er et sunt kosthold og fysisk aktivitet, men at det kan være nødvendig med insulin eller tabletter dersom blodglukoseverdiene ikke normaliserer seg.
- Stabilt blodsukker er viktig og derfor blir kvinnene oppfordret til å kontrollere blodsukkeret fire ganger om dagen og notere resultatene i et skjema. Mange vet ikke hva verdiene betyr og synes det er vanskelig, så i samarbeid med en prosjektgruppe ved Universitetssenteret på Kjeller (Unik) har jeg utviklet appen Gravid+, sier Garnweidner-Holme.
Appen tilbyr kvinner med svangerskapsdiabetes informasjon om kosthold og fysisk aktivitet. Via appen kan kvinnene registrere blodsukkeret direkte på mobil. Gravid+ testes nå i en studie der 130 kvinner får tilgang til den, før den eventuelt blir tilgjengelig for alle.
Denne saken ble første gang publisert 10/06 2011, og sist oppdatert 17/04 2018.