Stor mage gravid

Stor mage - stor baby?

Ofte sammenheng mellom magen og størrelsen på babyen, men slett ikke alltid.

STORE MAGER: Noen gravide får større mager enn andre. Venstre: Benedicte Wolff Aasen, dagen før hun tok keisersnitt, tre uker før termin. Babyen var 3440 g. Midten: Lisa Høyer, fem dager før termin. Jenta var 3700 g. Høyre: Anita Holme dagen før fødsel. Gutten var 
4900 gram. Foto: Privat
STORE MAGER: Noen gravide får større mager enn andre. Venstre: Benedicte Wolff Aasen, dagen før hun tok keisersnitt, tre uker før termin. Babyen var 3440 g. Midten: Lisa Høyer, fem dager før termin. Jenta var 3700 g. Høyre: Anita Holme dagen før fødsel. Gutten var 4900 gram. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Anita Holme, (til høyre, øverste bildet) hadde stor mage under graviditeten og fikk også en stor baby, på 4900 gram og 55 cm.

- Jeg skjønte at det kom til å bli en firekilos baby, men at han var nesten fem kilo var en overraskelse, forteller hun.

Til tross for stort barn, beskriver hun fødselen og fødselsopplevelsen som helt fantastisk.

- Mye takket være jordmor som gjorde en fabelaktig jobb, forteller Holme, som fikk ekstra oppfølging og flere ultralyder da hun ventet sitt neste barn, som ble født i fjor høst. Også det en stor baby, men denne gangen «bare» 4573 gram og 54 cm.

Stor mage gir ikke alltid stor baby

Men en stor mage trenger ikke alltid bety at babyen er ekstra stor.

Flesteparten av kvinnene som sendte bilder av store gravidmager til Foreldre & Barn, fikk babyer med gjennomsnittsvekt og -høyde.

Hilde Fandrem fikk en gutt med normalvekt, 3615 g og 51 cm.

- Helt perfekt! Men jeg lå hele tiden på utsiden av kurvene, og ble sjekket for både stort barn, fostervann og svangerskapsdiabetes. På sykehuset konkluderte de med mye fostervann da han ble født, forteller Fandrem.

Annett Michelsen, privatpraktiserende jordmor i Ås i Akershus, forteller at det kan være flere grunner enn stor baby til at magen blir ekstra stor.

- Gravide, fullbårne mager ser jo generelt veldig store ut, sier jordmoren.

- Mor kan også ha mye vann i kroppen, noe som ikke er farlig i det hele tatt. Terminen kan også være litt feil, selv om det skjer sjeldnere nå til dags. Så en stor mage trenger ikke bety at du får en voldsomt stor baby.

Mye fostervann vil også kunne gi en godt synlig mage. Hvis lege eller jordmor mistenker at du har mer fostervann enn normalt, henvises du til ultralydundersøkelse.

Kvinner bærer også magen forskjellig. Magen kan se ekstra stor ut på grunn av kroppsformen til mor, selv om barnet er normalt stort.

Les også: Tren helt normalt under svangerskapet

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Høye kvinner får mindre mage

Smale, slanke kvinner kan ha en stram mage, inntil kroppen. En lav, tettbygd kvinne, med kort overkropp, vil vanligvis få en større mage enn en kvinne som er høy, som bærer barnet «lenger inn i kroppen».

Også overvektige kan få ekstra store mager under graviditeten, selv om barnet er normalvektig.

Men noen kvinner får barn som er større enn gjennomsnittet, av ulike grunner.

- Arvelighet kan være en faktor, i noen familier fødes det større barn enn i andre. Er mor overvektig, vil det øke risikoen for et stort barn. Og diabetesmødre får større barn, forteller fødselslege Thore Henriksen, leder for Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus.

Kostholdet spiller også en rolle. Spiser den gravide mat med mye sukker og fett, så vil blodsukkeret hennes stadig ligge høyt, og sukkeret går gjennom morkaken som en sil, rett til barnet.

Spesielt mot slutten av graviditeten kan dette føre til at ungen blir ekstra stor, ifølge Henriksen.

Stor mage kan bety stor baby

Fødselslegen forteller at det er en viss sammenheng mellom stor mage og stor baby.

Det som kan si noe om babyen i magen er ekstra stor, er SF-målet (symfyse-fundus mål, et utvendig mål av livmoren), som jordmor og lege noterer på helsekortet.

- På svangerskapskontrollene følger lege eller jordmor med på SF-målet til den gravide, for å sjekke om barnet vokser normalt. Så lenge målene holder seg innenfor normalområdet i kurven, det vil si innenfor det skraverte feltet på skjemaet, så er alt i orden.

Det er rom for store variasjoner, både over og under det som er gjennomsnittskurven. Kvinnens høyde, magefett og hvordan barnet ligger er faktorer som kan påvirke hvor man befinner seg på kurven, forklarer Henriksen.

Målet kan også bli forskjellig om det ikke er samme person som måler hver gang.

- Det er helt greit å ligge over gjennomsnittet, så lenge man følger sin egen kurve. Men vokser magen fortere enn det kurven skulle tilsi, altså stiger kurven slik at den stadig kommer nærmere øvre felt, for så å komme utenfor normalområdet, så taler det for at kvinnen venter et stort barn, sier fødselslegen.

Og omvendt, om kurven skulle gå nedover og flate ut, så er det et tegn på at barnet kanskje ikke vokser så fort som det burde ha gjort.

I begge slike tilfeller vil den gravide bli henvist til ekstra ultralyd, for å få direkte mål av barnet i magen.

Og ofte er det sånn at ultralydundersøkelsen viser at alt er ganske normalt, likevel, beroliger fødselslegen.

Les også: Slanking hemmer fosterveksten

- Normalt å være engstelig

Mødre med stor mage kan være engstelige for å føde et veldig stort barn, men jordmor Annett Michelsens erfaring er at de fleste gravide, uavhengig av magestørrelsen, har de samme tankene.

- Jeg tror at alle kommende mødre på et eller annet tidspunkt vil sitte og se nedover magen sin og tenke: "dette kommer aldri til å gå bra. Hvordan skal jeg få ut den ungen gjennom den lille åpningen?" Det er en normal reaksjon, og en del av det å forberede seg mentalt til fødselen. Men en trøst er at barnet som regel passer godt til den mammaen han eller hun bor i.

Hun synes det er færre mødre med ekstra store mager nå enn for noen år tilbake.

Og det stemmer med statistikken. Forekomsten av store nyfødte, med vekt over 4500 gram, er vesentlig redusert de siste tolv årene. Også forekomsten av svært store nyfødte med fødselsvekt over 5000 gram er blitt mer enn halvert i løpet av denne perioden, ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

- Mødre og helsepersonell er blitt mer bevisste på hvor viktig det er med et sunt kosthold under graviditeten, og vi jordmødre veileder i dette, slik at ikke barna i magen blir overvektige, sier Michelsen.

- Men skulle du vente en stor baby, så kan du stole på at du får nødvendig støtte og hjelp under fødselen. Kvinner er skapt til å føde barn, og norske kvinner har kapasitet til å føde barn av en viss størrelse, mener jordmoren.