Stoffskifte i svangerskapet
Gravid og plaget med stoffskifte?
Slik kan høyt og lavt stoffskifte påvirke graviditeten.
Skjoldbruskkjertelen, kroppens største hormonproduserende kjertel, produserer hormonet tyroksin som regulerer stoffskiftet og virker på alle cellene i kroppen.
- Alle cellene i kroppen trenger stoffskiftehormonet tyroksin for at prosessene skal gå i riktig fart. Det bidrar til å holde kroppen frisk, også når kroppen er i hvile, sier allmennlege Petter Brelin.
Fastlegen, som også er leder i Norsk forening for allmennmedisin, forklarer at dette hormonet regulerer kroppens grunnleggende metabolisme.
- Skjoldkjertelen produserer hormonet tyroksin, som reguleres av kroppen din. Dersom produksjonen av tyroksin blir for lav oppstår hypotyreose, lavt stoffskifte, og kroppen går på lavgir. Aktivitetsnivået i kjertelen styres av hjernen, og produserer et hormon som kalles tyreoideastimulerende hormon, TSH.
Høyt eller lavt stoffskifte gravid
Overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, forklarer at stoffskiftehormonet tyroksin styrer hastigheten på energiomsetningen i hele kroppen.
- Typiske symptomer på for høyt stoffskifte er rask puls, at du blir irritabel og tåler varme dårlig, sier han, og legger til:
- Dersom du har for lavt stoffskifte kan du føle deg slapp, trist og kald, i tillegg til at det kan påvirke vekten.
Påvirkninger i svangerskapet
Hortemo forklarer at de aller fleste gravide har normale stoffskifteverdier, men i graviditeten skjer det noen endringer hos alle.
- I løpet av graviditeten øker skjoldbruskkjertelen i størrelse med ca. 10 prosent, og produksjonen av tyroksin øker med rundt 50 prosent.
Allmennlege Brelin legger til at ved høyt stoffskifte, når det produseres for mye hormon, kan du oppleve å bli mager fordi fettet du har på kroppen går ned, hjertet går fort, du blir mentalt urolig og det er en tendens til at alle prosesser i kroppen skjer i et høyere tempo.
- Det kan påvirke babyen, da mor og barn kan få samme symptomer og bli syke. Lavt stoffskifte kan imidlertid påvirke utviklingen til barnet, understreker han.
Hortemo legger til at de tilstandene som gir høyt og lavt stoffskifte i de fleste tilfeller skyldes autoimmune betennelser. Det betyr at kroppens forsvarsapparat lager antistoffer og angriper egne organer.
- Ved ekstremt høyt eller lavt stoffskifte kan det skade fosteret, men det er noe vi stort sett klarer å holde kontroll på, forsikrer overlegen.
Les også: Tips til gravide som er bekymret
Klar over det før svangerskapet
Ifølge Brelin, er de aller fleste klar over stoffskiftesituasjonen sin før graviditeten. Og det viktigste når du er klar over det, er å planlegge svangerskapet så godt det går.
- Oppsøk fastlegen med en gang du er blitt gravid, råder han.
Og gravide kvinner både kan og skal ta medisiner for stoffskifte, i samråd med lege.
Dersom du allerede tar tabletter for lavt stoffskifte, er det vanlig å øke mengden når du blir gravid.
- I starten økes dosen gjerne med fem prosent, og siden styres dosen etter svaret på blodprøvene, forklarer Hortemo, og legger til:
- Dersom du allerede har høyt stoffskifte før graviditeten er det viktig å tilstrebe at tilstanden er godt kontrollert før du blir gravid. Tilstanden må følges nøye under svangerskapet, men det er sjelden det oppstår komplikasjoner.
Betennelse i skjoldbruskjertlene etter graviditet
En god del kvinner får en betennelse i skjoldbruskkjertelen i løpet av det første året etter graviditeten. De fleste får først en periode med høyt stoffskifte, hvor du kan oppleve blant annet hjertebank.
- Stoffskiftet blir imidlertid nesten aldri så høyt at det krever behandling, sier Hortemo.
Etterhvert går de fleste over til en periode hvor stoffskiftet blir lavt, før det til slutt vil stabilisere seg hos de aller fleste.
- Noen må ha tilskudd av tyroksin, og på sikt vil omtrent 10 prosent av kvinnene få varig lavt stoffskifte, postpartum tyreoiditt.
Spis jod
Det viktigste du kan gjøre er å få i deg nok jod i kosten, ifølge både Brelin og Hortemo.
- For at skjoldbruskkjertelen skal klare å lage nok tyroksin, er det viktig at du får i deg nok jod. Fisk og salt med jod er eksempel på viktige kilder i Norge, avslutter Hortemo.
Denne saken ble første gang publisert 09/01 2017, og sist oppdatert 17/04 2018.