magesmerter gravid

De ufarlige magesmertene i svangerskapet

Husk alltid å ta kontakt med jordmor eller lege om du er bekymret.

MAGESMERTER I GRAVIDITETEN: Det finnes flerfoldige typer magesmerter, men det er ikke alle du trenger å ta på alvor.
MAGESMERTER I GRAVIDITETEN: Det finnes flerfoldige typer magesmerter, men det er ikke alle du trenger å ta på alvor. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Det er mye man kan bekymre seg for som gravid, og naturligvis kan både magesmerter og mageplager gi grobunn for bekymring hos den vordende mor.

Heldigvis er det helt normalt å bli utsatt for enkelte smerter og plager som gravid - det gjelder å vite hvilke av de som gir grunn til bekymring, og hva du kan ta med slående ro.

– Mange bekymrer seg for diverse smerter i magen, alt fra ømhet, sårhet på helt konkrete steder til mer smerteopplevelser. Disse smertene eller plagene er vanlige. De kommer og går, og er helt ufarlige, sier jordmor Aina Wendelborg ved Ainawendelborg.no.

Kroppen går gjennom store endringer når du går gravid. Vi har tatt for oss de vanligste magesmertene og mageplagene.

Ulike mageplager som gravid

– Det er mange ulike mageplager som kan oppstå i et svangerskap. Det vanligste er plager med tarmen og tendenser til forstoppelse. Det er svangerskapshormonene som gjør at tarmfunksjonen er litt tregere, forklarer Wendelborg.

Jordmor Laila Pedersen vil ikke råde gravide til å bruke avføringstabletter ettersom dette kan utløse rier. Det finnes heldigvis andre grep du kan ta.

– Spis fiberrik og næringsfull kost, drikk rikelig og få mosjon, råder Pedersen, og legger til:

– Når graviditeten utvikles, vil ligamentene strekkes, og den gravide kan oppleve smerter. Dette er ikke farlig, men kan oppleves som ubehagelig.

Ligamentsmerter, eller båndsmerter som det også kalles, er draget i de båndene som holder livmoren på plass.

– Når babyen vokser i mors mage blir det et drag i disse båndene. Det kjennes oftest over lysken, på én side og/eller i øvre del av magen, forteller Wendelborg.

Magesmerter eller kynnere?

– Kynnere er de normale muskelsammentrekningene i livmoren som er helt naturlig gjennom nesten hele svangerskapet. De kan oppleves som plagsomme og til og med smertefulle for noen, særlig for fleregangsfødende og mot slutten av svangerskapet. Det er som om livmoren øver på fødsel, forklarer Wendelborg.

En annen vanlig plage og smerteopplevelse er det babyen i seg selv som er «skyld» i.

– Babyen kan presse mot et bestemt sted, noe som kan bli sårt og vondt. Dette er helt vanlig og ufarlig, sier Wendelborg.

En annen årsak til sårhet på et bestemt sted er at man ofte dunker magen borti gjenstander. Man skulle kanskje ikke tro at det var så fryktelig lett å glemme den store kulen på magen, men det kan det absolutt være.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Magesmertene du bør ta på alvor

– Smerter som oppstår plutselig og er konstant er ikke normalt. Er du usikker skal du alltid søke hjelp, sier Pedersen.

Også Wendelborg er klar på at det kan være lurt å kontakte jordmor eller lege for en prat og eventuell sjekk dersom du er usikker og urolig.

Selv om både smerter og plager som gravid er relativt normalt, er det enkelte typer smerter du bør være ekstra på vakt for, og enkelte smerter gir grunn til å kontakte lege.

Magesmerter og blødninger

– En god regel er at smerter som varer eller ikke slipper taket, gjerne i kombinasjon med blødning, må tas på alvor, sier Wendelborg.

De første ukene kan dette være tegn på tidlig abort, noe som vanligvis ikke kan forhindres og er naturens måte å «ordne opp» på.

– Kontakt gjerne jordmor eller lege. Som regel gjør man ikke noe spesielt i slike situasjoner, og de fleste kvinner kan komme til å oppleve dette en eller annen gang i løpet av sitt liv. Som regel er det ikke nødvendig med medisinsk oppfølging, men det er individuelt hva man trenger. Det er alltid lurt å snakke med lege eller jordmor for videre hjelp, råd og veiledning uansett, sier Wendelborg.

Ved slike smerter på et senere tidspunkt i graviditeten, bør du umiddelbart kontakte jordmor eller lege for å få hjelp.

– Da vil det oftest kreve noen medisinske tiltak for om mulig å forhindre abort, eller for tidlig fødsel. Uansett utfall vil det være nødvendig med hjelp og behandling, sier Wendelborg.

Andre smerter som gravid

Andre smerter gravide kan få som de bør være ekstra oppmerksom på er hodepine i pannen, og smerter under ribbeinbuen kombinert med forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen:

– Dette kan være tegn på svangerskapsforgiftning og må følges opp. Gravide kan få plager og smerter som andre ikke-gravide kan få. Det er smart å kunne kontakte en jordmor for prat og sjekk i alle situasjoner som gjør deg urolig eller usikker, poengterer Wendelborg.