Neglelakk og hudpleie

Dropp neglelakk mens du er gravid

Også sminke og hudkremer kan ha ingredienser du bør styre unna. Se vår sjekkliste.

FJERN NEGLELAKKEN: Statens forurensningstilsyn forbød toluen i lim og spraymaling i 2006, blant annet fordi det kan være «reproduksjonsskadelig og spedbarn kan bli påvirket i ammeperioden». Men fortsatt finnes det i neglelakk.
FJERN NEGLELAKKEN: Statens forurensningstilsyn forbød toluen i lim og spraymaling i 2006, blant annet fordi det kan være «reproduksjonsskadelig og spedbarn kan bli påvirket i ammeperioden». Men fortsatt finnes det i neglelakk.
Først publisert Sist oppdatert

Det er to hovedårsaker til at kosmetikk nevnes i forsiktighetsreglene for gravide.

- Det ene skyldes at man ikke tester på gravide, og stoffer som kan tas opp i kroppen unngås derfor av sikkerhetsmessige årsaker, ikke nødvendigvis fordi de er dokumentert som skadelig eller farlige for fosteret, sier Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef i Skintific.

I tillegg er man opptatt av den totale eksponeringen av stoffer. Får man i seg stoffene fra flere ulike kilder, anbefales forsiktighet i både kosthold, kosttilskudd og kosmetikk.

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen, mener regelverket i Norge sørger for at dette med «farlige ingredienser for gravide» egentlig ikke er noe stort tema.

- Hudpleieprodukter som kan være skadelige for gravide, er ikke tillatt å selge. Myndighetene ved Mattilsynet skal sørge for at alle produkter som omsettes i landet er trygge for alle, også for gravide, sier hun.

Advarer mot A-vitamin

En av ingrediensene gravide advares mot, er A-vitamin.

- Vitenskapskomiteen for mattrygghet har vurdert effekten av inntak av vitamin A og konkludert med at for høyt inntak kan gi helseskade, sier Stokke.

- Eksponeringen for vitamin A gjennom kosmetikk er sannsynligvis ikke skadelig, siden tillatt konsentrasjon er så lav, men det anbefales likevel at gravide unngår produkter som inneholder A-vitamin, understreker hun.

Reseptbelagte A-vitaminderivater som A-vitaminsyre og isotetionoin benyttes blant annet i medisinsk behandling av akne. Disse midlene skal derfor ikke brukes under svangerskapet.

Rolah O. Lønning, lege ved Stavanger Universitetssykehus og forfatter av boka Frisk hud, anbefaler gravide å unngå retinol- og retinoidpreparater. Retinoler er en samlebetegnelse for A-vitaminbaserte ingredienser i kosmetikk.

- Flere typer aknebehandlinger inneholder A-vitaminsyrer, og når disse tas i tablettform, er de svært fosterskadelige.

Selv om man ikke har forskningsbevis på at kremer vil medføre den samme skaden, anbefaler man å holde seg borte fra disse ingrediensene når man er gravid.

Les også: Forebygg strekkmerker med oljer og kremer

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Paraben er ikke så farlig

Parabener har blitt et fyord hos forbrukere de siste årene, men mange mener frykten er unødvendig.

- En del av stoffene som har kommet i medienes søkelys som hormonforstyrrende, har ved gjentatte anledninger blitt vurdert og ansett som trygge i bruk av både EUs vitenskapskomité og Mattilsynet. Dette gjelder for eksempel parabener, sier Stokke.

Disse ingrediensene bør du unngå:

• Retinoider / A-vitamin

• Adapalene

• Isotretinoin

• Retinaldehyde

• Retinoic acid

• Retinol

• Retinyl

• Retinyl acetate

• Retinyl linoleate

• Retinyl palmitate

• Tretinoin

• Salisylsyre

(salisylic acid)

• Beta Hydroxy Acid (BHA)

Verdt å merke seg:

- Enkelte produkter kan medføre økt tendens til melasma, altså pigmentforandringer. Dette er ikke farlig, men sjenerende, sier Lønning.

Det gjelder følgende produkter:

• Soja (Soy)

• Lethicin

• Phophatidylcholine

• Textured Vegetable Protein (TVP)

Eteriske/essensielle oljer:

- De essensielle oljene man bør være mest forsiktig med, er de som er mest avgiftende og vanndrivende, sier Stokke.

Det gjelder blant annet disse:

• Fennikel (Foeniculum Vulgare)

• Einer (Juniperus Communis)

• Rosmarin (Rosmarinus Officinalis)

• Sypress (Cupressum Sempervirens)

• Myrra (Commiphora Myrrha)

• Sjasmin (Jasminum Officinale)

• Romersk kamille (Chamaemelum Nobilis)

• Rose (Rosa Centifolia eller Rosa Damascena)

• Toluene (metylbenzen, lynol, toluol) – finnes i neglelakk

• Ftalater – finnes i neglelakk

Også Johansen sier parabenene er dokumentert trygge å bruke, også ved graviditet.

- Problemer oppstår kun om man får i seg store doser, noe som er praktisk umulig ved normal bruk av kosmetikk, sier hun.

- Selv om det har vært mye snakk om parabener som hormonforstyrrende, har vi svært lite håndfaste bevis på at disse vil medføre skade på mor eller barn, understreker Lønning.

Likevel har press fra forbrukere og media bidratt til at stadig flere produsenter fjerner parabener fra produktene sine.

- Dessverre er det slik at nå som parabenene stort sett er fjernet fra all kosmetikk, vil alternative konserveringsmidler ofte være mer irriterende og skape problemer for en allerede sensitivisert graviditetshud, sier Stokke.

Les også: Tidlig ultralyd kan avdekke 40 alvorlige misdannelser

Hormoncocktail

Gunstein Instefjord, fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet, forklarer at Forbrukerrådet lenge har vært bekymret for kjemikaliecocktailen vi får i oss gjennom ulike hverdagsprodukter.

De mener kosmetikk og kroppspleie må reguleres strengere.

- Forbrukerrådet anbefaler alle gravide, barn og unge å redusere eksponeringen for hormonforstyrrende stoffer. I kosmetikk er stoffene deklarert, så da har man mulighet til å unngå dem, sier Instefjord.

Han anbefaler å alltid velge svanemerket kroppspleie og kosmetikk.

Disse produktene er testet for parfyme, allergiframkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier, i tillegg til å ta hensyn til miljø og helse generelt.

Neglelakk kan være skadelig

- Neglelakk kan inneholde toluen, som kan være irriterende og skade fosteret. Norske myndigheter jobber med å forby stoffet i neglelakk, sier Instefjord.

Toluen er et løsemiddel som også er blitt brukt i blant annet lakk, maling og malingstynnere.

Statens forurensningstilsyn forbød toluen i lim og spraymaling i 2006, blant annet fordi det kan være «reproduksjonsskadelig og spedbarn kan bli påvirket i ammeperioden».

Ifølge Bergens Tidende inneholder om lag 30 prosent av neglelakken som selges i Norge toluen. Disse neglelakkene skal utstyres med en advarsel: «Holdes vekk fra barn. Må bare brukes av voksne». Gravide nevnes altså ikke, men Stokke anbefaler likevel gravide å være selektive når de velger neglelakk. Det finnes lakker på markedet med færre giftstoffer enn andre.

Lønning sier at du fint kan bruke neglelakk også under graviditeten.

- Men jobber man med dette daglig, eksponeres man mer og bør ta visse forholdsregler, som å lufte lokalene godt, sier hun.

Produkttypen er også viktig

I tillegg til ingrediensene, bør du se på produkttypen. Det er stor forskjell på det å bruke en rens som vaskes av eller et punktbehandlingsprodukt, og det å smøre inn hele kroppen.

- Det gjelder for eksempel salisylsyre, som er fantastisk på graviditetsakne. De fleste leger mener salisylsyre er trygt å bruke i produkter som skal vaskes av, for eksempel en rens eller lokalbehandling. Det de fleste velger å unngå, er produkter som brukes på større områder av ansiktet eller kroppen, sier hun.

Lønning bekrefter at et renseprodukt eller en toner med salisylsyre er helt trygt å bruke.

- Men dypere peelingpreparater bør unngås, da salisylsyre også kan medføre fosterskade eller komplikasjoner under graviditeten, sier legen.

App eller ikke?

Forbrukerrådet lanserte i 2011 mobilapplikasjonen Hormonsjekk. Her kan du skanne strekkoden på et produkt og se om det inneholder såkalt hormonforstyrrende kjemikalier. Appen ble straks populær, men har også høstet mye kritikk.

- Min erfaring med hormonappen, er at den er misvisende og at de ikke oppdaterer ingredienslistene linket opp til appen, sier Stokke.

Hun mener at en seriøs forhandler bør være oppdatert på hvilke produkter som er ok for gravide.

Johansen vil ikke anbefale appen siden den advarer mot parabener og andre stoffer som er trygge å bruke.

- Stoffene er potensielt hormonforstyrrende, men er bare et problem i store doser. Konsentrasjonsbegrensningene sørger for at det er trygt å bruke også disse stoffene, sier hun.

Lønning mener derimot at Hormonsjekk-appen kan være et godt verktøy, men anbefaler at du også gjør din egen research.

- Er man usikker, kan det være lurt å ta kontakt med lege eller jordmor, sier hun.