Kan gravide ligge på magen?

Kan du ligge på magen når du er gravid?

Bare én sovestilling kan forbedre nattesøvnen.

SØVNPROBLEMER I SVANGERSKAPET: Det er vanlig å sove noe dårlig når du er gravid, og spesielt mot slutten.
SØVNPROBLEMER I SVANGERSKAPET: Det er vanlig å sove noe dårlig når du er gravid, og spesielt mot slutten. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Tips for bedre nattesøvn

  • Ikke drikk så mye rett før leggetid
  • Beveg deg mye i løpet av dagen. Dette skal redusere kramper i beina om natten
  • Stress ned. Husk at det hjelper ikke å bekymre seg verken for dårlig nattesøvn eller fødselen diu har foran deg
  • Bruk puter som støtte rundt deg, under knærne eller mellom bena
  • Ta en liten lur på dagtid hvis du ikke får nok søvn og natten
  • Spis sunt. Dette er viktig både for babyen og for at du skal føle deg fornøyd både om dagen og natten
  • Snakk med legen om søvnproblemene hvis de vedvarer

Kilde: Pregnancy.about.com

- Det er vanlig å sove dårligere når man er gravid enn ellers. For de fleste er søvnproblemene størst i siste trimester, men sånn blir det jo også i årevis fremover når man har små barn. Det er greit å bare innstille seg på en endret søvnkvalitet, sier allmennlege og medlem av Nasjonalt fagråd for svangerskapsomsorgen, Kari Løvendahl Mogstad.

Småplager og kroppslige endringer

Den dårlige søvnkvaliteten bunner i flere årsaker. Store kroppslige endringer, tanker om fødselen og det nye familiemedlemmet, fantasifulle drømmer, kramper i leggene og sitring i kroppen, er noen av dem.

Jordmor ved jordmorsenteret, Marie Svedberg, forteller at det er lite å gjøre med plagene.

- At du sover dårlig, spesielt på slutten, er hormonelt betinget. Det er vanlig å ikke finne gode sovestillinger, ha vondt i bekkenet og plages av leggkramper. Finn heller trøst i at situasjonen er forbigående, sier Svedberg.

Hun legger til at flere gravide sliter med flerfoldige, nattlige tisseturer, og at dette kan resultere i søvnproblemer og oppstykket søvn.

- Dersom du er veldig plaget med dette, kan det være lurt å ikke drikke noe særlig etter klokken seks. Tidlig i svangerskapet skyldes de mange tisseturene at svangerskapshormonene spiller oss et puss, og lengre ut i svangerskapet skyldes det press mot urinblæren fordi babyen vokser, forklarer Svedberg.

Ligge på magen gravid

Å lete etter gode sovestillinger er et velkjent problem for gravide. Jordmor Berit Hembre ved jordmorlykkeliten.no forteller at den beste sovestillingen, og etter hvert den eneste mulige, er å sove på siden.

Vanlige årsaker til dårlig søvnkvalitet under graviditeten

  • Leggkramper
  • Hyppig behov for å tisse
  • Smerter i bekken og hofte
  • Problemer med å finne en god stilling
  • Urolig baby
  • Mange tanker om fødsel og tiden etter at babyen er kommet
  • Fantasifulle drømmer

Kilder: Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad og jordmor Marie Svedberg

- Etter hvert klarer du ikke sove på hverken mage eller rygg. Dersom du ligger på rygg vil barnet presses mot hovedpulsåren og skape et trykk, noe som resulterer i svimmelhet. Noen kan ligge på magen i starten, men når magen blir større så sier det seg jo selv at det ikke går. Ligg på siden, og gjerne med ei pute mellom beina. Det hjelper på bekkenløsning og smerter å ha noe mellom knærne, forteller Hembre.

Spesialdesignet for graviditet

Svedberg forteller at det ikke er grunn til panikk på tross av reduserte antall timer på puta. Hun mener at kroppen er spesialdesignet for graviditeten og alt den innebærer, og at det viktigste er å slappe av når det trengs, fremfor å stresse med nattesøvnen.

- Kroppen er laget for å tåle mindre søvn mot slutten av graviditeten - den skal jo tross alt venne seg til å være våken om natten. Legg deg heller nedpå dersom behovet for søvn melder seg i løpet av dagen, sier Svedberg.

Mogstad er enig, og påpeker viktigheten av å ta vare på seg selv under graviditeten.

- Stol på deg selv og gjør det du kjenner at er riktig for deg - også om dette innebærer en middagshvil. Pass bare på at du ikke blir liggende for lenge, for da kan også dette være en årsak til forverret nattesøvn, sier Mogstad.