INFLUENSA I GRAVIDITETEN

Beskytt deg mot influensa mens du er gravid

Gravide er mer utsatt for komplikasjoner.

INFLUENSA I GRAVIDITETEN: Folkehelseinstiuttet anbefaler gravide i andre og tredje trimester å ta vaksine mot influensa.
INFLUENSA I GRAVIDITETEN: Folkehelseinstiuttet anbefaler gravide i andre og tredje trimester å ta vaksine mot influensa.
Først publisert Sist oppdatert

Hos de fleste som får influensa går det som regel bra, men er du gravid og får det, er du i risikogruppen for alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. Men selv for gravide kan det forebygges.

-Vi vet at gravide har økt risiko for alvorlig forløp ved noen infeksjonssykdommer, forteller lege ved Folkehelseinstituttet Trine Hessevik Paulsen.

Hun sier at mye tyder på at årsaken til dette er at mors immunforsvar svekkes under svangerskapet. Man tror dette skjer for å hindre at mors kropp skal oppleve fosteret som fremmed, og dermed støte det ut (abortere).

- Infeksjon med influensa er like vanlig blant gravide som hos kvinner ellers, men influensa kan ha et mer alvorlig forløp hos gravide, opplyser legen.

Risikoen øker jo lengre ut i svangerskapet man kommer. Paulsen forklarer at dette er bakgrunnen for at gravide i 2. og 3. trimester anbefales å vaksinere seg mot sesonginfluensa.

- I tillegg anbefales gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko eller er helsepersonell med pasientkontakt å vaksinere seg, sier hun.

Les også: Slik skiller du influensa fra forkjølelse

Nytten større en risikoen

Gjennomsnittlig beskytter vaksinen mot influensa hos 60% av de vaksinerte. Men Paulsen forteller at mye tyder på at de som får influensa selv om de er vaksinert, får et mildere sykdomsforløp.

Influensavaksinen gir svært sjelden alvorlige bivirkninger.

-Nytten ved å vaksinere seg anses å være langt større enn risikoen, sier Paulsen.

Videre forteller hun at vanlige bivirkninger er lett uvelhetsfølelse og feber, i tillegg til ømhet på stikkstedet. Men disse bivirkningene går hos de fleste over i løpet av få dager.

- Alvorlige allergiske reaksjoner er svært sjeldent etter influensavaksinasjon. Flere land, som blant annet USA, har anbefalt vaksinen til gravide i mange år, sier legen.

Hun forteller at erfaringene fra disse landene er at influensavaksine i svangerskapet ikke øker risikoen for abort, for tidlig fødsel og skade på fosteret.

Les også: Dette må du passe på om du får feber i graviditeten

Sårbare spedbarn

Spedbarn har høyere risiko for alvorlig sykdom og død som følge av influensa enn eldre barn og voksne.

-Vaksineres mor i svangerskapet, overføres antistoffer gjennom morkaken, som vil beskytte barnet mot influensa det første halvåret etter fødsel, sier Paulsen.

Samtidig reduseres risikoen for smitte fra mor til barn i spedbarnsperioden, ved å hindre at mor blir syk med influensa.

Fra du vaksineres tar det 10-14 dager før den gir beskyttelse, men den varer sesongen ut. For god beskyttelse gjennom hele influensasesongen anbefales det å ta vaksinen i perioden fra oktober til desember, informerer legen.

-I og med at influensatoppen fremdeles ikke er nådd kommer det til å sirkulere influensavirus i mange uker fremdeles, derfor er det ikke for sent å vaksinere seg, sier Paulsen.

Du kan kontakte legen din for influensavaksine.

-Som gravid bekymrer man seg litt ekstra for å ta de rette avgjørelsene. Gravide har ofte behov for god informasjon når de skal fatte slike valg. Da er det lurt å søke kunnskap enten på Folkehelseinstituttets sider, hos jordmor eller lege, avslutter Paulsen.

Uvisst hvorfor det er farlig

Lege og leder i norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, forklarer at gravide kan bli veldig syke av influensa fordi immunsystemet er nedsatt under graviditeten.

- Gravide kan bli veldig syke av influensa, og i sjeldne tilfeller kan det bli så omfattende at det kan kalles farlig, informerer han.

Brelin er en av legene som noen ganger må legge inn syke gravide, og han forteller at de færreste med influensa blir lagt inn, selv om det skjer i noen tilfeller.

- Har du problemer med å stå, vanskelig for å puste eller gjøre dagligdagse ting, så vil du kunne bli innlagt, sier han.

Han understreker at innleggelse ikke handler om diagnosen du har, men alvorlighetsgraden. Det hender derfor at gravide med influensa må legges inn, selv om noen tenker på det som en ufarlig sykdom.Men årsaken til at influensa kan være krevende for gravide, er uvisst.

Høy feber

Opplever du som gravid å få veldig høy feber er ikke det nødvendigvis et problem, selv om det kan være et symptom på influensa.

- Høy feber i seg selv er ikke farlig, men det er et utrykk for hvor omfattende infeksjonen er, sier Brelin.

De fleste gravide kvinner med feber kan imidlertid behandles hjemmefra, og ta det med ro. Da er feber, alene, ikke farlig.

Les også: Opplever du å være svimmel i graviditeten?

Når bør lege kontaktes?

Som gravid har du en annen fysiologi, lungevolumet blir presset etterhvert som magen vokser, og oksygenbehovet øker. Mye skjer fysisk, immunforsvaret endres og du vil derfor være mer utsatt for infeksjoner og sykdommer.

Brelin anbefaler å ta kontakt med lege dersom du føler deg ordentlig syk, og opplever alvorlige symptomer som svimmelhet, problemer med å reise deg, sliter med å utføre dagligdagse ting eller pusteproblemer.

- Det er også viktig å minne om at dersom du er i slutten av svangerskapet og ikke har kjent spark på en stund, bør du oppsøke lege.

Forebygg influensa

- Det aller viktigste og beste du kan gjøre, er å prøve å holde deg frisk, anbefaler Brelin, og legger til:

- Sørg for å ha skikkelig hygiene og smittevern, mange har en tendens til å glemme at det er det viktigste.

For du får aldri influensa dersom du ikke blir smittet. Derfor bør du vaske hendene og holde avstand til syke personer, særlig som gravid.

- Minst like viktig er det for dem som er syke å tenke på at de skal holde avstand til gravide, råder legen.

Er du syk bør du derfor passe på å bli hjemme fra jobb, og vaske deg godt før du tar kontakt med risikogruppene for influensa, som gravide kvinner.

Les også: Norske Maria gikk gravid med trillinger